Internship series: voorbereiding

Deze blog werd geschreven door: Yanouck Lox – 3de jaar studente IRM – Organisatie & Management

Hallo allemaal, hier ben ik weer met een nieuwe blog. Deze keer gaat hij niet over vakantie maar over werken. Meer bepaald mijn stage. Vanaf nu starten wij met een nieuwe serie namelijk onze Internship serie. Iedere maand komt een nieuw deel van de serie online waar je elke keer nieuwe dingen te weten komt. Vandaag gaan we het hebben over de voorbereiding die je best onderneemt voor je stage begint 😊.

Waar ga je je stage doen?

Natuurlijk kan je niet beginnen aan een stage als je geen bedrijf hebt. Ga dus allereerst op zoek naar een bedrijf dat je interessant genoeg vind om je stage te gaan lopen. Hoe ik dit heb aangepakt, is eerst brainstormen over wat voor soort bedrijf ik interessant en fijn vind om in te werken. Denk aan sector, grootte enzovoort.

Je kan op verschillende manieren de zoektocht naar een bedrijf beginnen. Via de stagedatabank kan je al een lijst vinden van alle stageplaatsen van de afgelopen jaren. Een andere optie is eens bij je omgeving horen of zij misschien een leuk bedrijf weten waar ze stagiaires zoeken. En als laatste opties zijn de interimkantoren en sites zoals LinkedIn goede plaatsen om een stageplaats te vinden.

Zorg ook zeker dat je CV volledig in orde is. Dit betekend zonder schrijf- en grammaticale fouten. Je CV is namelijk je visitekaartje waar het bedrijf een eerste indruk van je krijgt.

Stageplaats aanvragen

Heb je de perfecte stageplaats gevonden? Dan kan je je stage aanvragen via het stageportaal van school. De stageverantwoordelijke van school zal dan een gesprek met jou voeren waar je je keuze voor de stage zal motiveren. Akkoord? Dan is het tijd om al de formulieren in orde te brengen.

Voorbereidende formulieren

Eens je stageplaats is goedgekeurd, is het tijd om het stagecontract en de bijkomende formulieren in orde te brengen. Via de school krijg je een opgemaakt contract dat je zelf en door je bedrijf moet laten tekenen. Eens je contract in orde is, krijg je een tweede document waarin je stagebegeleider van het werk nog wat extra info moet invullen. Alle formulieren kan je dan opladen op het stageplatform en het aftellen naar de eerste stagedag kan beginnen.

Wat doe je zelf?

Bovenstaande zaken zijn eigenlijk allemaal praktische dingen die je voor school in orde moet maken. Maar wat kan je zelf doen waardoor de start van je stage nog wat vlotter kan verlopen.

Leer je bedrijf kennen

Er zijn al veel zaken die je op voorhand kan opzoeken over je bedrijf? Je kan eens door de website gaan en lezen wat de waarde, missie, visie en strategie van het bedrijf zijn. Je kan ook al eens de LinkedIn pagina van je stagebedrijf opzoeken en zien wat ze delen. Zo zie je meteen ook waar ze veel aandacht aan besteden en waaraan niet. Als je dan toch op LinkedIn vertoeft, kan je ook al eens bijvoorbeeld je stagebegeleidster opzoeken. Dan is het wel leuk om al op voorhand te connecteren. Zo zien zij dan ook weer dat je interesse toont in het bedrijf.

Vervoersmogelijkheden

Als je stage gaat lopen bij jouw in de buurt of verder weg, je zal er toch op een of andere manier moeten geraken. Bekijk dus op voorhand al een keer welke mogelijkheden er zijn op bij je bedrijf te geraken. Moet je met de trein of de bus? Bekijk dan ook zeker de mogelijkheden op de website. Bij de NMBS kan je bijvoorbeeld kiezen voor een campuskaart die vaak voordeliger is dan een volledig abonnement.

Ga de campus al een bezoeken

Als je dan weet hoe je met eender welk vervoersmiddel tot aan je bedrijf geraakt, kan je dit op voorhand al eens uittesten. Neem de bus, tram, trein, fiets … en ga het bedrijf al eens bezoeken. Zo weet je meteen wat je de eerste dag staat te wachten.

Essentials & outfit

Als laatste en voor mij persoonlijk een zeer belangrijke stap tijdens het voorbereiden, het kiezen van de juiste outfit. Ik hoop dat iedereen weet dat je best niet aankomt op je eerste dag in je jogging. Daarom vind ik het zelf zeer handig om de dag op voorhand al een of twee soorten outfits klaar te leggen. Ik kies vaak voor een geklede broek en daarop een bloesje of trui. Omdat de eerste dag vaak wel wat rondwandelen is, kies ik daarom voor een gemakkelijke sneaker. Vergeet ook zeker niet een rugzak met alvast een notitieboekje en pen klaar te zetten.

Ziezo, nu ben je volledig klaar om aan je eerste dag te beginnen. Vergeet vooral je goed humeur niet en een goede portie leergierigheid 😉.

In de volgende aflevering van deze serie bespreken we de eerste paar weken van een stage.

Ben je nog niet uitgelezen, dan hebben Linde en Khadija jullie nog wat te vertellen over hun stageavontuur.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: