An insight view by an IRM-student

deze blog werd geschreven door Julie Meysmans – studente verkort traject IRMOrganisatie & Management

Hey hey! Voor de blog van deze week staat de studierichting Intercultural Relations Management (IRM) in de kijker. Om potentiële studiekiezers (zoals jij?) te informeren over de richting, ben ik ervan overtuigd dat niets minder dan een interview met een studente uit de richting de beste manier is om een duidelijk inzicht te krijgen over de studierichting.

Hiervoor heb ik Kim Streux, tweedejaarsstudente IRM enkele vragen gesteld over de richting, meer bepaald over wat het precies inhoudt, hoe zij het tot nu toe heeft ervaren en wat haar toekomstplannen zijn na het afstuderen volgend academiejaar.

Het interview verliep als volgt:

1. Waarom heb je voor deze studierichting gekozen?

Ik heb voor deze richting gekozen omdat ik na mijn bachelor in Toerisme- en Recreatiemanagement merkte dat ik heel graag bezig ben met het menselijke en interculturele aspect van toerisme, namelijk het welzijn van mensen, de interculturele relaties, de problemen die hierbij komen kijken, enz. Daarom leek Organisatie & Management met de afstudeerrichting Intercultural Relations Management de perfecte richting voor mij.

2. Wat zijn onderwerpen die in deze studie aan bod komen?

Er komt eigenlijk van alles bij kijken. Je krijgt een brede basis van vakken waarmee je later nog alle richtingen uit kunt. Bovendien heb je de kans je te specialiseren in een aspect dat je echt ligt en waarin je geïnteresseerd bent. Je wordt ondergedompeld in de talenwereld waarin je Nederlands, Frans, Engels bijschaaft en daarnaast leer je een keuzetaal. Enerzijds krijg je lessen over diversiteit, inclusie, wereldculturen en anderzijds allerlei managementvakken. Persoonlijke ontwikkeling en computer-skills vakken komen ook aan bod.

3. Hoe bevalt de richting jou tot nu toe?

Ik ben blij met mijn keuze en vind dat er een goede mix is tussen de talen, het management en het interculturele aspect. De lessen hebben een mix van zowel theorie als praktijk, wat het afwisselend en interessant houdt.

4. Kwam de richting overeen met je verwachtingen? Werden deze overtroffen of niet?

Grotendeels wel, alleen had ik persoonlijk graag meer het ‘sociale engagement’ uitgewerkt gezien in de vakken, zoals leren over ontwikkelingslanden en de problemen die daarbij komen kijken. Ook onderwerpen die aankaarten hoe we kunnen helpen had ik graag gezien.

5. Wat hoop(te) je voornamelijk te leren in deze richting? En in welke mate is dit tot nu toe in realiteit uitgekomen?

Voordat ik aan de richting begon, hoopte ik een opfrissing van mijn talen te krijgen. Bovendien wilde ik graag leren over het managen van interculturele teams en hoe verschillende culturen in elkaar zitten.

Ik heb niet alleen een opfrissing gekregen van Frans en Spaans, maar ook nieuwe woordenschat en grammatica verworven, wat alleen maar een positieve bijdrage heeft geleverd. Het managen van interculturele teams kwam aan bod in het vak Experience lab: Cross-cultural Communication, en de achtergrond van verschillende culturen kwam aan bod in allerlei vakken, zoals Experience lab: Dialogue Interculturel, maar ook tijdens de keuzevakken Regional Focus: Middle East, Latin America, Africa en Asia.

6. Hoe bevallen de docenten je in het algemeen?

Alle docenten zijn heel aanspreekbaar en hebben een passie voor hun vak. Dat merk je en maakt het leuk om de lessen te volgen. Alleen maar iets positiefs dus.

7. Hoe ervaar je de studielast?

Ik vind de studielast draagbaar. Soms wordt het eens heel druk met verschillende grote projecten die samenvallen, maar met een goede planning komt dat allemaal goed. Sommige vakken passen ook een mix toe van 50% permanente evaluatie en 50% examen, wat maakt dat de werklast goed verspreid is.

8. Wat is je lievelingsvak en waarom?

Mijn lievelingsvak vorig semester was Experience Lab: Cross-cultural Communication omdat dit vak precies omvat wat ik wou leren over hoe verschillende culturen communiceren en in relatie staan tot andere culturen. Dit semester vind ik Graphic Design het leukste omdat dit iets is waar ik helemaal niet in thuis ben en dus veel nieuwe kennis over verwerf.

9. Waar zou je graag je stage uitvoeren en waarom? En welk verband heeft het met de richting IRM?

Ik zou heel graag mijn stage uitvoeren ergens in Afrika, en als ik mag dromen ergens in Zuid-Oost Afrika, bijvoorbeeld Tanzania, Kenia of Mozambique. Hier wil ik stage lopen in een interculturele organisatie (graag een NGO) om zo een gevoel te krijgen van de ontwikkeling in derdewereldlanden, wat de problemen daar juist zijn, en deze mee helpen oplossen.

10. Wat voor soort werk hoop je na deze opleiding te doen?

Ik wil heel graag bij een organsisatie zoals Enabel of Artsen Zonder Grenzen werken, alleszins bij een organisatie die instaat voor hulp/ontwikkeling in landen in ontwikkeling/in crisis en met rechtstreeks contact met veel verschillende culturen.

Ziezo, bij deze hoop ik dat dit interview antwoord gaf op de vragen die je mogelijks had en het je misschien aanspoort om IRM te komen studeren bij ons.

Indien je helemaal warm bent geworden na het lezen van deze blog, wil ik je van harte welkom heten op onze opendeurdagen. Onze docenten en studenten zullen jou met open armen ontvangen 🙂

Valt IRM buiten je interesse, geen probleem. Organisatie & Management biedt nog twee andere afstudeerrichtingen aan. Benieuwd naar wat onze studenten hierover kunnen vertellen? Blijf dan zeker onze blogs volgen. We hebben namelijk nog vanalles in petto.

Tot binnenkort !

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: