Internship series – Mijn eerste maand op stage

Deze blog werd geschreven door: Yanouck Lox – Student – 3dejaars HR – Organisatie & Management

Hallo allemaal en welkom in deel twee van de internship serie. In deze blog neem ik jullie mee in mijn eerste maand op stage. Het was een interessante maand waarin ik veel verschillende zaken mocht leren en nieuwe mensen mocht leren kennen.
Zijn jullie ook benieuwd hoe ik mijn eerste maand heb ervaren? Lees dan zeker verder!

MIJN STAGE

Ik heb de kans gekregen om mijn stage te doen bij Cegeka. Cegeka is een bedrijf gespecialiseerd in IT en biedt oplossingen op maat voor hun klanten. Hun belangrijkste waarden zijn: In close cooperation, respect, authenticiteit en ontwikkeling. Deze waarden sluiten goed aan bij die van mezelf, een zeer goede match dus ;).

Mijn stage begon op 13 februari 2023 en zal eindigen op 19 mei 2023. Veertien weken waarin ik de kneepjes van het vak mag leren op de Recruitment afdeling van Cegeka. Ik loop mee op de (Campus) Recruitment afdeling en ook een deeltje bij Environmental Social Governance (ESG). ESG kunnen we vergelijken met Corporate Social Responsibility (CSR). Twee zeer interessante afdelingen waar ik mezelf later ook zeker zou zien werken.

De locatie van mijn stage is in Hasselt. Omdat ik zelf van Limburg ben, is deze ligging ideaal. De dagen dat ik op kantoor werk, ga ik met de bus. Het is ongeveer een half uurtje/drie kwartier rijden.

Week 1

Op maandag was het eindelijk zo ver: mijn stage ging beginnen. In de week voor de start van mijn stage had ik een mailtje gekregen van mijn buddy. Zij ging mij de eerste dagen op weg helpen. Dit voelde fijn aan want nu wist ik precies wat er op de eerste dag mij te wachten zou staan. We spraken af aan het kantoor van Cegeka om al mijn spullen op te halen die ik nodig had. Ik kreeg een laptop, headset, muis en een rugzak om dit allemaal in te vervoeren. Gaandeweg leerden mijn buddy en ik elkaar al wat beter kennen. Het was een losse, informele sfeer wat ik erg aangenaam vond.

In de eerste week leerde ik vooral het bedrijf en mijn collega’s kennen. Dit verliep allemaal erg vlot en was fijn. Ik voelde me meteen erg thuis en was klaar om erin te vliegen. Er was een goede voorbereiding vanuit mijn stageplaats waardoor ik precies wist wanneer ik wat en van wie zou leren. De eerste week deed ik enkele online trainingen via LinkedIn Learning en leerde ik bij door al wat mee te kijken bij de andere collega’s. Ook het gebouw waarin ik mag werken is een lust voor het oog. Er zijn ergonomische bureaus, veel kleur, aparte overlegruimtes en natuurlijk een koffiehoek. Voor iemand zoals ik, een echte koffielover, natuurlijk onmisbaar. Geniet hier vooral zelf mee van de sfeerbeelden.

Week 2

De eerste week ging snel voorbij en de tweede week brak aan. Omdat ik nu het gevoel had dat ik het bedrijf al wat beter kende en ik graag wou meehelpen met wat projecten, gaf ik dit aan. Meteen hierna kreeg ik enkele leuke projectjes waaraan ik mocht werken, wat maakte dat mijn agenda goed gevuld was.

Cegeka is een bedrijf dat kansen geeft aan Young Graduates. Dit zijn studenten die pas van de schoolbanken komen en klaar zijn om het werkveld te betreden. Om deze doelgroep te bereiken, begeleiden en Cegeka te laten leren kennen, organiseren ze verschillende evenementen. In de tweede week mocht ik meehelpen aan de organisatie van een van deze evenementen. Super leuk! Ook mocht ik voor de eerste keer meegaan naar een jobbeurs. Hier mocht ik de stand opbouwen en studenten wat over Cegeka vertellen. Natuurlijk wist ik nog niet super veel dus wat ik vooral deed, was observeren. Het was een zeer interactieve manier om het bedrijf te leren kennen.

In de tweede week begon ik met het bijhouden van mijn stagelogboek. Iedere twee weken is het de bedoeling dat we een logboek bijhouden waarin we onze taken opschrijven en waarin we aangeven hoe onze stage verloopt. Onze stagebegeleidster bekijkt dit logboek en kan haar feedback dan ook voor ons achterlaten. Naast dit logboek moeten we ook een stageverslag schrijven. Ik schrijf dit verslag in verschillende delen. Iedere week doe ik een stukje waardoor het overzichtelijk blijft. Ook een taak waarmee ik deze tweede week mee van start ging.

Week 3

Deze week was het zo ver: het evenement waar ik mee hielp bij de organisatie vond plaats. Het was een zeer leuke ervaring omdat ik nieuwe mensen leerde kennen en Cegeka op een andere manier ontdekte. Het evenement was speciaal voor studenten die afgestuderen en op zoe gaan naar hun eerste job. De naam van het evenement is What’s Next, zeer toepasselijk. Tijdens dit evenement konden de studenten Cegeka leren kennen onder het genot van een hapje en een drankje.

Hetgeen wat ik zo leuk vind aan een stage zijn de eerste weken. Elke keer opnieuw ontdek je een deeltje van het bedrijf waar je stage loopt en leer je nieuwe dingen bij. Op mijn stage heb ik geluk dat ik met zeer gevarieerde taken mag helpen. Elke opportuniteit probeer ik dan ook met beide handen te grijpen.

Week 4

De laatste week van mijn eerste maand was al heel snel daar. Dit betekent wel dat de sfeer op mijn stage heel aangenaam en leuk is, want voor wie plezier maakt, gaat de tijd altijd sneller. In deze week had ik het druk met allerlei taken. Ik heb nu mijn standaardtaken en daartussen krijg ik nog enkele kleine extra taakjes. Dit zorgt voor veel variatie in de job en het voorkomt dat ik in een sleur raak. Sinds deze week probeer ik zelf ook meer initiatief te nemen en te kijken waar ik eventueel een hulp zou kunnen zijn. Dit is niet altijd even gemakkelijk voor mij maar blijven proberen is de key.

Deze week kreeg ik ook de kans om met het recruitmentteam deel te nemen aan een training rond storytelling. Tijdens deze training kregen we meer uitleg over hoe we een verhaal zo duidelijk en aantrekkelijk mogelijk konden overbrengen. Het was een zeer interessante training met veel interactie. Persoonlijk was dit echt een eyeopener voor mij. Ik leerde meedenken over hoe verhalen voor Cegeka overgebracht konden worden en het werd ook duidelijk waarom storytelling nu zo belangrijk is.

Ziezo, dit was mijn ervaring van mijn eerste stagemaand. Ik zit bijna in de helft van mijn stage en de eerste weken zijn voorbijgevlogen. Hopelijk hebben jullie een idee gekregen van hoe een stage in HR eruit kan zien en wat er juist verwacht wordt van de school.

In de volgende aflevering ga ik het hebben over het vervolg van mijn stage en ook hoe ik mijn bachelorproef aanpak. Deze maak je namelijk op je stage.

Tot dan!

-Yanouck-

Onze vorige blog gemist over hoe je jezelf het beste voorbereid op het zoeken naar een stageplaats, geen enkel probleem met één klik ben je zo weer bijgebeend.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: