Met een stift bij de hand… kom je door het hele land

Met de blok en examens in het vooruitzicht, werpt docent en onderneemster Nancy De Vogelaere een blik op de kracht van tekenen – visueel weergeven. Nancy is docent bij Thomas More (Mechelen), waar ze oa het vak “beleid en communicatie” geeft. Dit vak is verantwoordelijk voor alle sociale media, waaronder deze blog. Je las al eerder over onze belevenissen in dit vak in episode 1, episode 2 en episode 3.

In dit artikel belicht Nancy de voordelen van beelden. Wie weet helpt het jou wel om die moeilijke cursus of dat moeilijke boek net iets vlotter onder de knie te krijgen. Of moeten we zeggen: in je brein?

Tekenen 🙂

Van jongs af aan creatief

Van het moment dat jonge kinderen een potlood of stift in de handen hebben, komen er .. tekeningen uit. De uitzonderingen niet te nagesproken: de meeste mensen hebben in hun prille eerste levensjaren menig blaadjes papier gevuld met kleurrijke creaties. Bij sommigen breidde het werkveld zich zelfs uit tot de muur, de zetel, tafel of het bed – of nog beter: elkaars gezicht. Ja tekenen… we doen het als we jong zijn zo goed als allemaal.

De evolutie van stokmannetje naar realistische of futuristische creaties maken we doorgaans nog door. Toch zien we die teken-ijver even snel verdwijnen als ze gekomen is. Wanneer je als creatieve jongeling voor de 100-ste keer de opmerking krijgt dat je niet mag zitten prutsen (terwijl je probeert te tekenen wat je hoort), ga je er na verloop van tijd vanzelf mee ophouden. Een opmerking teveel krijgen is nooit goed

Maar wat als… we ons tekentalent zouden kunnen inzetten in tijdens onze studies, zodat we er later onze bedrijven en organisaties mee kunnen overspoelen? Ik ben alleszins pro 🙂

Waarom zou je beginnen tekenen?

Ondanks de mogelijks stiekeme innerlijke weerstand die je mogelijk nu kan ervaren op moment dat ik je zeg “iedereen kan tekenen”, geef ik even een stortvloed aan argumenten… om ermee te beginnen. Want je laat je innerlijke kritikaster je toch niet tegenhouden? Start with the why, zegt Simon Sinek.

Er zijn immers héél wat redenen waarom tekenen een échte superkracht kan zijn binnen je organisatie:

 • het vult blinde vlekken in (het wordt duidelijk wat exact wordt bedoeld)
 • het is leuk (of moet ik zeggen: het wordt leuker naarmate je het meer doen :-))
 • je krijg er een gemeenschappelijke taal door (want je bent zeker dat de ander ook dat bedoelt)
 • het nodigt uit tot samenwerking
 • je vereenvoudigt de realiteit (het dwingt je naar de essentie te gaan)
 • iedereen kan het (als je maar niet persĂ© super realistisch wil tekenen)
 • het helpt je te onthouden (absoluut interessant als student)

Bovendien toont onderzoek aan dat 50% van van de energie in ons brein gaat naar visuele data. Daarnaast zijn 75% van de neuronen in ons brein bestemd voor alles wat met zicht te maken heeft. Dus… Ontketen je brein, zoals psychiater Theo Compernolle zou zeggen, en… begin te tekenen

Hoe begin je eraan?

In het boek “Start to draw. Visual communication in the workplace” (2020, Lannoo Campus) vertelt Axelle Vanquaillie dat je kan leren tekenen aan de hand van 10 bouwstenen. Ik tekende deze uit in dit paneel. 

Eigenlijk start het allemaal met… beseffen dat je het kan leren Ă©n durven. 

Daarnaast zijn ook je materialen belangrijk. Wij zweren bij papier van minstens 100g en stiften van Neuland (die zouden ons by the way wel mogen sponsoren – maar dit geheel terzijde hihi).

Beginnen met tekenen doe je aan de hand van 10 eenvoudige stappen:

 1. Letters zijn ook tekeningen: Je leert ze best snel, leesbaar, consequent Ă©n gesloten gebruiken
 2. Mensen houden van mensen. Teken dus jouw type mens. 
 3. Gebruik anthropomorphismes – Mensen houden ervan dat je voorwerpen menselijk maakt 
 4. Leer iconen gebruiken. Stelen moet – dus doen gewoon! 
 5. Leer lijstjes maken – die vergemakkelijken het lezen 
 6. Kaders maken het af  (al maak je altijd best eerst je tekst en dan je kaders)
 7. Verbinding helpt de lezer te begrijpen. Dus geef gerust de flow aan 
 8. Kleur mag, maar is altijd een accent. Kies bewust.
 9. Schaduwen en accenten zijn cruciaal
 10. Durf witruimte te laten

Tekenen in de school context

 Als docent maar daarbuiten ook bij mijn bedrijf Dinobusters vind ik het belangrijk om veel aandacht te hebben voor het visuele element. Dat betekent dat powerpoints niet gewoon van veel tekst zijn voorzien, maar bestaan uit foto’s, met de essentie erbij – om de leerboeken en het verhaal dat ik breng te ondersteunen. Maar ik durf ook gewoon werken met grote tekenpanelen. Deze zijn eigenlijk maquette panelen die je ook perfect rechtop kan laten staan (handig bij visueel verslag van een event oa)

Benieuwd naar meer?

Ga gewoon zelf aan de slag, zoek visuals (google image is een schat van informatie), lees het boek van Axelle, of spreek er mij even over aan. Ik kan mij alleszins al geen dag meer inbeelden waarin ik niet minstens 1 tekening maakte. Wie doet mee?

Warme groetjes,

Nancy

2 gedachten over “Met een stift bij de hand… kom je door het hele land

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: