Episode 1: Beleid en Communicatie in de kijker!

Ben je altijd al geboeid geweest door Social Media beheer? Heb je altijd al de insights willen weten over hoe je een aantrekkelijke post maakt? Bij het vak Beleid en Communicatie krijg je de kans om dit allemaal te ontdekken!
Onze opleiding heeft zijn eigen social media kanalen. Bij dit vak is het de bedoeling dat jij met enkele andere klasgenoten één van deze kanalen beheert. Als je graag op insta vertoeft, kan je de Instagram van de opleiding onder handen nemen. Maak je liever video’s? Dan is de TikTok of YouTube pagina misschien wel iets voor jou.
Deze blog is een onderdeel van een reeks die wij, team blog, op poten hebben gezet om jou, als toekomstige student, het vak wat beter te laten leren kennen. Iedere maand verschijnt er een nieuwe blog waarin het team van elk verschillend kanaal uitlegt hoe zij samenwerken en wat hun verschillende taken zijn.

Team Podcast

In de eerste blog schrijft team podcast over hun ervaringen en taken. De podcast deelt iedere week weer een leuk gesprek dat ze hadden met hun gasten. De verhalen zijn allemaal heel herkenbaar voor veel studenten. . Een leuk weetje over de podcast is dat het nieuw is vanaf dit jaar. Dit is dus het allereerste team dat zich bezighoudt met dit kanaal.

ONS TEAM

Het team van de podcast bestaat uit teamleidster Firdaous samen met teamleden Eden, Peguy, Susana en Amber. De samenwerking binnen ons team gebeurt vooral op basis van gevoel en vriendschap. We staan allemaal achter dezelfde waarden en normen. We werken op basis van gevoel en trekken die lijn volledig door. Zo denken we dat de podcast zo natuurlijk mogelijk overkomt. We zijn een dynamisch team met veel ideeën. Hierdoor is het belangrijk dat we goed naar elkaars wensen en noden luisteren, zodat er geen misverstanden ontstaan. 

afbeelding: team podcast bij elkaar

ALGEMEEN

De eerste stap naar een succesvolle podcast is het vinden van een geschikte gast. Deze vinden we vaak door het brede netwerk van studenten en oud-studenten die graag nog hun steentje bijdragen te gebruiken. Iedereen met een verhaal is welkom in onze podcast. We filteren nooit op leeftijd, cultuur, geslacht, diploma… Soms moeten we natuurlijk wel kiezen tussen verschillende onderwerpen, maar dit gebeurt vaak op basis van relevantie. 
Stap twee gebeurt wanneer we iemand gevonden hebben om een podcast op te nemen. Dan is het namelijk tijd om een datum te prikken. Dit is niet altijd gemakkelijk omdat een podcast niet op vijf minuten is opgenomen.  
Wanneer de datum vast staat, krijgen elke keer twee mensen van ons team, de kans om de podcast te realiseren en op te nemen. Dit is meestal de moeilijkste stap, want natuurlijk wil iedereen elke podcast opnemen. Het is ook zo leuk! 
Dan de final step. Time to talk. We nemen de podcast op en zorgen dat hij klaargemaakt wordt voor het web. 

GASTEN

De essentie van onze podcast is heel duidelijk: altijd blijven gaan voor je studies. Studenten motiveren en een boost geven door onze podcast is een van de hoofddoelen. Wij vinden het als groep dan ook altijd zalig als onze gasten komen spreken over de verschillende verhalen en het parcours die ze hebben afgelegd. Ondanks obstakels toch nog doorgaan is iets waarvan we hopen dat iedereen het ambieert. We graven dieper in verhalen, omdat wij denken dat het studentenleven niet enkel feesten en studeren is. Wij geloven dat er veel meer in en achter een student schuilt. Het is dan ook fijn als mensen zich herkennen in verhalen en raad kunnen halen uit het parcours van onze gast.  

Veel studenten vergeten vaak WAAROM ze studeren. Ze belanden hierdoor vaak in een vicieuze cirkel en raken mentaal niet meer verder. Wij proberen deze cirkel te doorbreken door ECHTE studenten aan het woord te laten. Zij hebben waarschijnlijk ook ooit in die cirkel gezeten, maar ze waren sterk genoeg om die te kunnen doorbreken. Met onze podcast ben je dus eigenlijk een paar minuten luisteren verwijderd van jouw motivatie, zelfvertrouwen en dus ook jouw DIPLOMA. Luister en laat ons dus zeker weten wat jullie van de podcast vinden en wat jullie nog meer willen horen bij OM podcast. Misschien ben jij wel onze volgende gast? Aarzel niet en contacteer ons dan zeker! 😌 

Foto: drie mensen zitten samen in een zetel. Afbeelding van de eerste podcast.

ONDERWERPEN

Hoe komen we nu op al onze verschillende onderwerpen voor onze podcasts? Meestal brainstormen we hierover met de hele groep of komt iemand van ons op een tof idee. We krijgen ook soms de spontane vraag van iemand om deel te mogen uitmaken van onze podcast. Samen met hem/haar zoeken we dan een tof en interessant onderwerp. Ook halen we ideetjes voor onderwerpen uit interessante lessen die we krijgen en door docenten die ons inspireren. 

Vanaf het basisidee beginnen we met het opstellen van een vragenlijst. Deze kan als leidraad gebruikt worden tijdens de podcast. 

Onze onderwerpen zijn heel divers, maar ze hebben altijd iets te maken met onze richting OM. Zo kunnen we alle huidige en toekomstige OM’ers inspireren, motiveren en entertainen. Wijzelf vinden het heel leuk om door deze verschillende onderwerpen te zoeken en dan inspirerende mensen te vinden die bij deze onderwerpen aansluiten. 

Enkele onderwerpen die al aan bod zijn gekomen: stage, examen(stress) en studieloopbaan. Ook komen er in de volgende weken en maanden nog veel interessante onderwerpen met inspirerende gasten aan bod!  

MONTAGE

Afbeelding: Logo van Anchor, platform voor het maken van podcasts

Hoe we podcasts opnemen, bewerken en publiceren is heel simpel. We nemen op met de app of website Anchor en publiceren deze podcast dan op alle kanalen. Via deze app kunnen we ook de lange stille stukken, of zaken die afwijken van het thema er uit knippen. Maar, we proberen wel alles zo natuurlijk mogelijk te laten overkomen.

Dit was een beknopte beschrijving van wat wij allemaal doen in team podcast. Elke keer opnieuw leren wij super veel bij. We zijn alvast erg enthousiast om nieuwe verhalen te blijven zoeken en iedereen te voorzien van een leuke ervaring.

Enkele maanden geleden schreven we al eens een blog over onze podcast. Lees deze zeker ook!

Ben je door het lezen van deze blog geprikkeld om eens naar zo’n podcast te luisteren? Check hun Spotify-pagina hier!

Groetjes team podcast!

Voila! Dit was deel één van de serie. Vond je het een interessante blog? Laat dan zeker onder in de reacties weten of dit iets voor jou zou zijn! Volgende maand zullen we een enkele nieuwe teams aan jullie voorstellen.
Stay tuned!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: