Throwback: Hackathon @ Holiday Inn Brussels Airport

De studenten Events4Business mochten weer op “uitstap”. De tweede- en derdejaars studenten werden uitgenodigd om deel te nemen aan een hackathon. Ben je benieuwd naar wat dit precies is en hoe hun dag verlopen is? Lees dan zeker deze blog! 

Wie zijn wij?

Hoi, wij zijn Kiana Vandendaul en Imke Peeters, tweedejaars studenten Events4Business. We nemen jullie graag opnieuw mee in één van onze verhalen.

Foto: Kiana Vandendaul en Imke Peeters, de schrijvers van deze blog

Huh? Wa’s da?

We kunnen ons voorstellen dat de titel van deze blog jullie niet veel zegt. “Een hackathon… Huh? Wa’s da?” Wel, dat is helemaal terecht! Wij dachten namelijk exact hetzelfde toen we een tijdje geleden een uitnodiging kregen in onze Thomas More-mailbox.

En toen begon onze zoektocht naar meer informatie. We gingen op onderzoek in de wijde wereld van Google.

“Een hackathon is een evenement waarin teams van deelnemers non-stop bezig zijn om binnen een korte tijd oplossingen voor aangereikte casussen te bedenken.” 

Dankje Wikipedia! Maar… Kan het nog ingewikkelder?

“Een hackathon is dé perfecte manier om een ingewikkeld vraagstuk voor te leggen aan een groep mensen met een frisse blik en een creatieve geest.” – www.frankwatching.com

Aah, nu begrijpen we het! Alé, het concept “hackathon” toch. Wat we nog niet goed begrepen, was waarom wij, als studenten Events4Business, uitgenodigd waren om te brainstormen over het hotelwezen. Ja, er zitten heel wat creatieve geesten in onze richting. Nee, we krijgen geen leerstof te zien over de toeristische sector. 

Hoe zit dat nu? Wel, er waren namelijk ook studenten uit International Tourism & Leisure.

Het begrip in actie

D-day

Een maand later was het zover. We trokken met een hele groep E4B-studenten naar Brussel, richting Holiday Inn Brussels Airport

We werden in de lobby van het hotel warm onthaald met een koffietje (of thee in Imkes geval) en lekkere mini-koffiekoeken. Njam, dat heeft gesmaakt! Eenmaal iedereen was toegekomen, werden we begeleid naar een grote meeting room. WOW, wat waren we onder de indruk.

We namen allemaal plaats en de challenge begon. En dat allemaal in het Engels 😮.

Foto: Een gezellige zithoek met tafels, stoelen en zetels

Geen hackathon zonder probleemstelling

Wikipedia gaf ons eerder al een complex antwoord op de vraag wat een hackathon precies is. Holiday Inn sprong mee op deze vlieger en gaf ons volgende doordenker: 

“How can Holiday Inn Brussels Airport, and all other hotels, implement existing and new digitalization tools with focus on efficiency, but without losing the authentic connection with the guests?”

“布鲁塞尔机场假日酒店以及所有其他酒店如何在注重效率的前提下实施现有和新的数字化工具,但又不失去与客人的真实联系? Chinees hé? We weten het! Maar gelukkig kregen we er nog een case bij. Hierdoor werd het voor ons toch wat duidelijker. Onze reddende engel!

Er kwam nog een pareltje voor de Event4Business-studenten bij. Het hotel heeft enkele jaren geleden een speciale trekpleister uitgevonden. En wat voor één! Ze bouwen namelijk elke winter en zomer een pop-up bar in telkens andere thema’s. We mochten onze creatieve geesten gebruiken om een nieuw concept te bedenken voor de winterbar van 2022.

Op uw plaatsen… Klaar? Nee? Jammer, START!

En hop, voor we het wisten werd het startschot gegeven. Specialisten in hun vak denken hier al jaren over na. Wij kregen één dag. Eén dag om over deze dikke boterham te brainstormen én met een uitgewerkte presentatie komen. What a challenge! 

Aan groepjes vormen werd niet meegedaan. Je groep bestond uit de mensen die mee aan je tafel zaten. Bij ons betekende dit een mix van tweede- en derdejaars studenten. Wat fijn, elkaar eindelijk eens wat beter leren kennen! 

Alle begin is moeilijk, en dat hebben we ook hier weer ervaren. Het duurde even voor we in gang waren geschoten. Maar na een rondleiding, in het net gerenoveerde hotel, begonnen de ideeën te komen. Onze eerste stap was persoon X uit de casus een naam geven. Welkom Louis! 

Nog even een spelletje tussendoor 

De hackathon-master, Johnny Machiels van Event Masters, onderbrak onze gedachten even met een brainstormspel: Global Innovation Game. Hij wilde ons hiermee uit onze huidige gedachtegang trekken en hoopte op die manier innovatieve ideeën te ontlokken. We zijn er toch in geslaagd om een bestaand idee nog verder uit te werken. Mission accomplished!

Presentatie in de winter pop-up bar

De dag vloog voorbij en voor we het wisten was het al zover!’

Na het avondeten trokken we met de hele groep naar de winter pop-up bar. En wauw, wat was dit magisch om te zien! We hadden de pop-up bar al eens mogen bekijken tijdens de rondleiding, maar in het donker kwam hij pas echt tot zijn recht.

Collage: Foto's van de winter pop-up bar

Met een drankje in de hand begonnen we aan de presentaties. 8 groepen met elk 10 minuten. Wat lang, zou je kunnen denken. Maar dit is eigenlijk voorbij gevlogen. 

Na de presentaties was het tijd voor de “jury” om te overleggen. Die bestond uit Johnny Machiels, Thomas Dupont, Liesbeth Uvin en Griet Troukens. Ondertussen genoten wij nog van een drankje of twee, drie en konden we netwerken met de studenten van International Tourism and Leisure.

Foto: 5 mensen op een rij, zij vormden samen de jury

And the award goes to…

Alle moeite was niet voor niets. Op het einde werden er ook awards uitgereikt. Elke award werd natuurlijk beloond met een mooie prijs!

Toen de award voor het beste pop-up winterbar-concept aan een andere groep werd toegekend, gaf onze groep de hoop op een award op. Er was nog één award uit te reiken en we dachten niet dat deze naar ons zou gaan. Maar, je hoort het waarschijnlijk al aankomen… WE HEBBEN HEM GEWONNEN! 

Het moment dat onze groep werd genoemd, zal ik me nog lang herinneren. Thomas zei: “Does the name Louis ring a bell? No? Group 6!” We klapten in onze handen en keken rond om te zien over welke groep het ging. Tot het ons opviel dat iedereen naar ons aan het kijken was… Oepsie, het ging dus over ons! Wie telt er nu ook als hoeveelste hij heeft gepresenteerd? Wij in elk geval niet. Ineens was er vreugde alom en gingen we naar voren voor een foto met Thomas en Johnny.

Foto: Thomas Dupont en Johnny Machiels samen met het team dat één van de awards gewonnen heeft.

Je vraagt je misschien af welke prijs we hebben gewonnen? Wel, wij mogen als groep nog eens terugkomen voor hapjes en drankjes op de rooftopbar van het hotel, met een PRACHTIG uitzicht over Brussel!

IEDEREEN gewonnen!

Niet getreurd voor zij die geen award hebben gewonnen. Zij kregen van Thomas More nog een leuke goodiebag!

Leuke afsluiter van de dag

Hierna was er nog even tijd voor een laatste drankje en om na te genieten van een volle, maar leuke en leerzame dag. Bedankt Egbert Buursink, Thomas Dupont en Johnny Machiels!

En toen was het tijd om naar huis te gaan… Of toch niet?

Enkele klasgenoten vonden het te vroeg om al naar huis te gaan en besloten om samen nog een stapje in de wereld te zetten. Met zijn vijven gingen ze op verkenning in Brussel en maakten de straten onveilig. Mopje hoor, ze hebben zich heel netjes gedragen én zich intussen enorm geamuseerd. Hier zijn nog enkele leuke fotootjes als herinnering aan deze avond. 

Veel liefs
Imke en Kiana

PS: Heb je ons woordgrapje gevonden 😊. Laat het ons zeker weten via onze socials! 
Kleine TIP: ✈

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: