De wereldexpo in Dubai

Om de 5 jaar wordt er een wereldexpo georganiseerd. Dit jaar (of beter gezegd, in 2020) is Dubai de host van dit mega-event. De studenten van de Business Unit van Thomas More Mechelen kregen de kans om naar Dubai te reizen en de wereldexpo live mee te maken. Lees hier het avontuur van een van de gelukkige studenten die hieraan mocht deelnemen!  

Foto: Luchtfoto van de site van de wereldexpo in Dubai
Foto: Imke Peeters, schrijfster van deze blog

Hoi! Voor wie me nog niet kent… Ik ben Imke Peeters, tweedejaars studente Events4Business. Je bent op deze blog waarschijnlijk nog niet veel verhalen tegengekomen die ik zelf heb geschreven. Dit komt omdat ik vooral achter de schermen actief ben. Maar, de ervaring die ik net heb meegemaakt, kan ik niet onbeschreven laten. Ik vertel jullie met veel plezier over mijn avontuur in Dubai. Ik kan jullie nu al vertellen dat het zeker de moeite is. Dus als je ooit zo’n kans krijgt, grijp hem met beide handen!  

Hoe het allemaal begon

30 juni 2021. Er verscheen een mededeling op het studentenportaal genaamd “EXPO 2020 Dubai”. Veel informatie werd er niet gegeven, maar de titel zei al genoeg. De kans krijgen om naar de wereldexpo in Dubai te gaan… Dat kan je als eventstudent toch echt niet laten liggen! Ook de mededeling “Wees snel en boek je plaats, want de plaatsen zijn beperkt” maakte dat mijn vrienden en ik ons onmiddellijk inschreven.  

7 maanden later was het dan eindelijk zover, ons vertrek naar DUBAI, AAH! We waren allemaal mega-excited. De laatste week voor ons vertrek was nog enorm spannend. We moesten namelijk een negatieve PCR-test kunnen voorleggen, anders mochten we niet mee. En toch net toevallig in die week krijg je langs alle kanten te horen dat mensen in je nabije omgeving positief hebben getest… Helaas had één van ons het effectief vlaggen 😢. We hebben ons Sophie in België moeten achterlaten 💔.

Opstijgen maar!

Ons avontuur begon eigenlijk al op de luchthaven van Zaventem, want geen van ons had ooit al zo’n lange vlucht meegemaakt. Zijn er dekentjes en kussentjes? Zitten er tv’tjes in de stoelen? Gaan we (lekker) eten krijgen? Ja hoor, op al deze vragen kan ik JA antwoorden 😊. We hebben ons de eerste vlucht enorm geamuseerd met het ontdekken van de tv-mogelijkheden en het eten van al het (relatief) lekkers dat we steeds kregen.  

Dag 1: guided tour

Op de eerste dag werd er door school vrijblijvend een guided tour georganiseerd. Er waren 3 bussen voorzien die ons naar de belangrijkste plekjes in Dubai zouden brengen. Dit was voor ons de ideale kans om een zicht te krijgen op de do’s en don’ts van deze voor ons onbekende stad.  

De voormiddag hebben we doorgebracht in Oud Dubai. We wandelden er door het rustige gedeelte van de stad en kregen door een gids wat uitleg over de gebouwen en de geschiedenis ervan. Hierna staken we de enige echte rivier van Dubai over met een bootje (de anderen zijn allemaal door mensen gecreëerd). Deze overzet kost daar maar 1 Dirham (amper €0,25)! 

Hiermee kwamen we aan in het drukke gedeelte van Oud Dubai, bij de souqs. “Souq” is Arabisch voor markt. Maar dit is geen markt zoals wij dat kennen. Het is een ministad vol met allemaal kleine gebouwen en winkeltjes. De stad is opgedeeld in verschillende “souqs” met elk hun eigen specialiteiten. Zo heb je de gold souk (waar goud verkocht wordt), de spice souk (waar kruiden verkocht worden), de textile souk (waar, ra ra ra, textiel verkocht wordt), parfume souk (ik moet het niet meer herhalen zeker), en zo verder. Ik noem dit het drukke gedeelte van Oud Dubai, omdat bij elk winkeltje wel een verkoper buiten staat, en de straatjes zijn er al vrij smal. De verkopers spreken je constant aan met “Shakira, Britney, …” . Hierdoor hopen ze je aandacht te trekken en je te overtuigen om souvenirs bij hen te kopen.  

In Oud Dubai hebben we ook onze eerste echte Arabische maaltijd gegeten. Het is heel moeilijk om te beschrijven wat voor eten we daar gekregen hebben. Gelukkig hebben we veel foto’s gemaakt, dan hebben jullie er ineens een beeld van 😉. 

In de namiddag zijn we terug op de bus gestapt en hebben we wat hop-on hop-off gedaan. De gids passeerde met ons langs de belangrijkste plaatsen zoals de Burj Khalifa, Burj Al Arab (leuk weetje: “Burj” betekend “toren” en “Al Arab” staat voor Arabië. De Burj Al Arab is dus “de Toren van Arabië”), Dubai Marina, Jumeirah Beach, The Walk met de Ain Dubai, …  

We sloten onze dag af met een zalig dessertfestijn in the Mall Of Emirates (een van de vele winkelcentra daar). We passeerden langs een winkeltje dat echt overheerlijk uitziende gebakjes verkocht. Aangezien we niet elk een favoriet gebak konden kiezen, hebben we van alles wat besteld en samen gedeeld. Deze trend zetten we trouwens de rest van de reis ook verder. Er was gewoon te veel om te proeven!   

Dag 2: Wereldexpo

We vertrokken ’s ochtends in groep (ook hier weer enkel diegenen die hier zin in hadden) met de metro naar de wereldexpo. Wat we deze dag beleefd hebben, vind ik echt heel moeilijk om te beschrijven. Het gaf allemaal zo’n groot WAUWgevoel!  

Voor deze wereldexpo heeft Dubai een heel nieuwe site gebouwd, ergens midden in de woestijn. Je wandelt de hele dag in openlucht rond, maar de paviljoenen zelf bevinden zich meestal wel in gebouwen. In totaal worden er zo’n 200 landen en organisaties tentoongesteld. Het is echt gekkenwerk om te denken dat je ook maar een vierde hiervan kan bezoeken in slechts één dag. We hebben ons best gedaan en vooral heel hard genoten van wat we zagen. Want amai, we vielen van de ene verbazing in de andere. Ook dit is echt onmogelijk om te beschrijven. Jullie zullen het moeten doen met de foto’s die we ervan gemaakt hebben.  

Foto: Paspoort (souvenir) van de wereldexpo in Dubai

Wat ik heel leuk vond op de expo waren de paspoorten die je er kon kopen. Dit is een boekje dat er uitziet als een echt internationaal paspoort. Bij elk paviljoen kon je een stempeltje laten zetten. Uiteindelijk is het de bedoeling om heel je boekje vol te krijgen, dat is ons uiteraard niet gelukt. Wat dacht je wel!  

Dag 3: Rustdag, gezelligheid boven alles

Vandaag hebben we onze groep van zeven even opgesplitst. Oorspronkelijk waren we twee vriendengroepen die elkaar in Dubai gevonden hebben. Aangezien er voor de reis al een aantal zaken waren gepland, splitsten we ons af en toe even op om ook elk onze eigen dingen te doen. Woensdag was zo’n dag.  

Sarah, Anke en ik gingen naar Oud Dubai. We waren er tijdens de guided tour al eens geweest, maar waren zo verkocht dat we er graag op ons gemak nog eens doorgingen. Het plan was om eerst het rustige gedeelte te doen en dan met de boot naar de overkant (of het drukke gedeelte) te gaan. Wel… Daar zijn we nooit geraakt, haha. Het was ZO gezellig in het rustige gedeelte! We hebben wat door de straten gekuierd, zijn zo goed als elk winkeltje binnengegaan en hebben er al onze souvenirs ingeslagen (en ja, het waren er veel!). En ’s middags hebben we er héél lekker gegeten (ook hier verwijs ik weer naar de foto’s 😉).  

’s Avonds hebben we ons terug naar de echte stad begeven om naar de fonteinen-/lichtshow te gaan kijken. We zijn niet zomaar aan de kant gaan staan tussen al het volk. Nee nee, we huurden ons een plaats op een bootje zodat we zicht hadden vanop het water.  

Dit was een wat rustigere, maar ook heel geslaagde dag.  

Dag 4: WOESTIJNSAFARI!!

Ja, de titel is wat schreeuwerig, maar man wat keek ik uit naar deze dag!  

Maar… Voor ik over de woestijnsafari vertel, mag ik The View at The Palm niet vergeten. We moesten Dubai echt een keer vanuit de lucht bekeken hebben. De Burj Khalifa is daar een heel goede optie voor, maar ook een best prijzige optie. Wij kozen daarom voor een goedkoper, maar daarom niet minder indrukwekkend alternatief. De palmeilanden zijn de eerste kunstmatig aangelegde eilanden ter wereld. Wij konden vanaf onze positie genieten van een prachtig uitzicht over The Palm Jumeirah.  

Hierna was het eindelijk tijd voor de langverwachte woestijnsafari! Ik had echt geen idee wat ik ervan moest verwachten, maar het was echt beter dan ik mij had kunnen voorstellen.  

We vertrokken met quads aan een basiskamp langs de rand van de woestijn. Hiermee maakten we een hele toer door de wilde woestijn, gas geveeen! Ergens in het midden van de toer stopten we op een grote berg om te gaan sandboarden. Ik had nog nooit op zo’n board (een snowboard eigenlijk) gestaan, dus ik verwachtte dat ik vrij snel op mijn gezicht zou gaan. Het tegendeel was echter waar. Ik schoof netjes de hele berg af. JOEHOE! Tot ik beneden aan de heuvel stond en terug naar boven moest kleuteren… 😅.  

Na de tocht met de quads reed onze gids ons naar een kamp ergens midden in de woestijn. Het was heel traditioneel ingericht met overdekte hutjes, gemaakt van tapijten, leuke lage tafeltjes met poefjes, … In het kamp waren verschillende activiteiten voorzien. We begonnen met een ritje op de kameel. Dit is niet aan te raden, auw mijn achterwerk!  

Na het ritje op de kameel begon de zon onder te gaan. We hebben ons op een zandheuvel geïnstalleerd om van het prachtige uitzicht te genieten. Dat is weer iets dat ik kan afvinken op mijn bucketlist 😊. Dit viel echt niet meer te overtreffen, maar de rest van de avond was ook heel gezellig. We konden nog henna laten zetten (wat we als echte toeristen natuurlijk allemaal hebben gedaan) en genieten van prachtige licht-, dans- en vuurshows. We kregen er ook een hele berg eten en amai dat was lekker!  

Heb ik al gezegd dat het echt onmogelijk is om een favoriet moment te kiezen uit de hele reis? Wel, als ik er nu zo op terugkijk, was dit voor mij wel echt een van de grootste hoogtepunten. Ik kan er nu nog van genieten.  

Dag 5: Laatste dag 😢

Voor we het wisten was deze prachtige week bijna ten einde. Maar, we hebben ook van de laatste dag nog volle bak genoten.  

De avond ervoor hadden we de zon zien zakken in de woestijn. Hoe prachtig zou het niet zijn om hem de dag erna te zien opkomen uit de zee!? En zo gezegd, zo gedaan. We hebben onze wekker héél vroeg gezet en sprongen in een taxi op weg naar het strand. We waren hier wel even vergeten dat de zon opkomt in het oosten, en de zee in het westen ligt … Oepsie! Maar, daar hebben we ons niet door laten tegenhouden. We trokken onze zwemkleren aan en doken de zee in voor een frisse ochtendduik, met een nog steeds prachtig zicht op de wakker wordende stad. Ook dit is een beeld dat ik nooit meer zal vergeten. Ik zwijmel nu al terug weg bij de gedachte eraan.  

Na een lekker ontbijtje keerden we terug naar ons hotel om ons van al het zand en zeezout te ontdoen. Helaas was het dan ook al tijd om ons uit te checken in het hotel. Met onze spullen veilig weggestoken in de valieskamer trokken we er weer op uit om onze dag nog ten volle te benutten.  

Op vrijdagnamiddag rijden de chique auto’s rond in de buurt van Jumeirah Beach. Dat was dan ook onze place to be. We genoten er van het goede weer, met een sapje in de hand.  

We sloten onze dag en ook onze fijne week af met een etentje bij Gordon Ramsay’s Bread Street Kitchen & Bar. Ik vond dit persoonlijk niet zo geweldig, maar het gezelschap zat goed. We hebben elkaar echt wel gevonden tijdens deze reis en we klonken dan ook op nog vele andere leuke momenten samen.  

Hop naar huis

Onze vlucht vertrok pas een kot in de nacht (2u10 als ik me niet vergis). Aangezien we die dag al heel vroeg waren opgestaan, hebben we allemaal (niet zo heerlijk) geslapen op de vlieger. Ik heb gehoord dat er ook eten is gepasseerd, maar daar heb ik niets van gemerkt.  

Bij onze aankomst in Zürich (we hadden geen rechtstreekse vlucht), was het nog even spannend. Iemand van onze groep werd tegengehouden aan de controle (voor een flesje water 🤦). We hebben moeten lopen om onze aansluitende vlucht te halen, maar hé, het is ons gelukt!  

In Zaventem stonden onze families en vriendjes ons op te wachten. Ondanks de héél fijne en onvergetelijke reis, was het een zeer blij weerzien.  

Onze reis is voorbij, maar dit is echt iets wat ik voor de rest van mijn leven bij mij zal dragen. Ik zeg het nog eens: Als je ooit de kans krijgt om zo’n reis te maken, grijp hem dan onmiddellijk. En als je eens tips nodig hebt over de to do’s en don’ts in Dubai, stuur mij gerust een berichtje. Ik help je met plezier! 

Een andere studente heeft heel de reis gevlogd. Ben je benieuwd? Check hem hier!  

Veel liefs
Imke -xxx-

PS: Op de foto’s zie je geregeld een foto van Sophie verschijnen. Zo was ze toch ook een beetje aanwezig op deze wonderbaarlijke trip.  

2 gedachten over “De wereldexpo in Dubai

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: