Inspiratie als nieuwe zuurstof: het Hogeschoolcongres

“Thomas More 2.0 – Klaar voor de toekomst”

Tekst door Nancy De Vogelaere – Docent Social Media – Reputatiemanagement – Community Management – Personal Branding

Levenslang leren. Het klinkt al bijna als een cliché, en toch blijf ik dat een énorm belangrijke vinden. Want hoe kunnen we anders “onze” jongeren inspireren, als we zelf niet bijblijven, mee de wereld rondom ons bestuderen en vooral: nieuwe inspiratie opdoen

Na twee jaar online – hybride, ben ik opnieuw paraat op 15 november 2022 om nog eens af te zakken naar het (verre) Geel. Het is tijd voor het Hogeschoolcongres! Met een klinkende titel die wijst op “klaar voor de toekomst” en een “2.0 versie” van onze hogeschool, sta ik te popelen tot het zover is.

Ik heb voordien nochtans serieuze keuze-stress. Niet alleen zijn er 4 keynotes waar we uit kunnen kiezen, na de lunch mogen we aansluiten bij 2 x één van de meer dan 30 workshops. Teveel keuze. Maar bon. Als het dat maar is. Luxe probleem 🙂

Je moet er iets voor over hebben

Eens gekozen, is daar na een tijdje eindelijk dé dag van het congres. Tijdig op locatie geraken zorgt voor een nieuw “stress’ke” bij mij, want als ik iets niet leuk vind, is het te laat komen. Het is dan ook héél vroeg dag, wanneer ik de deur achter mij toetrek om in Geel te geraken. Ik woon immers in Aalst – en ik moet rekenen bijna 3 uur rij-tijd om in het verre Limburg te geraken. Gelukkig zijn er altijd podcasts genoeg die ik nog wil horen en die mijn ritje iets aangenamer maken

Wist jij trouwens dat onze coole studenten van “Organisatie & Management” hun eigen podcast hebben? Ze plaatsen er interviews met studenten, docenten, afgestudeerden en … (hilarische) studentenpraatjes… Je beluistert hem hier

(Nancy als trotse docent :-))

Ik arriveer uiteindelijk nog maar nét op tijd voor de speech van algemeen directeur Stijn Coenen. De grote uitdagingen voor de hogeschool worden geschetst. Context is alles. In onzekere tijden kunnen we niets anders dan toch hoopvol vooruit blikken, met ineens een leuke “sneak preview” richting de nieuwe huisstijl. Helaas nog niet “deel-baar”, maar deze sneak preview kunnen we wel (niet) al geven..

De wereld is (nog) niet om zeep

Ik kies voor de keynote van vooruitgangsoptimist Maarten Boudry . We beginnen de sessie met een stemming. Wat vind je zelf het meest van toepassing?

  • Er is nog nooit zo weinig ellende in de wereld geweest
  • Er is ontzettend veel ellende in de wereld.

Ik kies voor optie (1) (nog nooit zo weinig ellende) – al blijken beide stellingen juist te zijn. De hele sessie is doorspekt van weetjes, frisse inzichten en eye-openers die vooral te maken hebben met de wereld in een ruimer perspectief zien dan je alledaagse blik. Aangezien ik zelf ook als visual harvester werk binnen mijn bedrijf (hierover vertelde ik in een eerder blog), besloot ik alles wat ik hoorde om te zetten in beeld. Ik deel het uiteraard graag met jullie.

Een makkelijker docentenleven dankzij “Artificiële Intelligentie” (of: A.I.)

In de namiddag gaven collega’s Lizzy Bleumers en Joeri Dehouwer een uiteenzetting over de verschillende rollen die artificiële intelligentie (verder: AI) binnen het onderwijs kunnen gaan spelen. We kregen een hele resem tools voorgeschoteld, die het leven van ons al docent zouden kunnen makkelijker maken. Van transcriptie en vertalen, naar samenvatten en inkorten, media converteren, tekstverbetering, presentaties easy leren maken, … Het kan allemaal in de niet zo verre toekomst.

Wist je trouwens dat je zelf via ons aller geliefde Canva hiermee aan de slag kan gaan?

Dat moest ik testen uiteraard, en voor ik het wist maakte ik ’s avonds een rode panda die op een fiets aan het laten rijden was, en liet ik twee dino’s met een party hoedje op de revue passeren. Geslaagd? Half, maar ik ga hier zeker nog verder mee experimenteren

De nieuwe huisstijl… komt eraan

Last but not least volgde ik nog een sessie rond de nieuwe huisstijl – alleen… kan ik daar bijzonder weinig over vertellen – aangezien die nog onder embargo is …

Om te vermijden dat ik iets schrijf wat niet mag… ziehier.. een wat buddha’s met veelbetekenende boodschap 😉

Mooie liedjes duren niet lang…

… en zo kwam ook een einde aan ons hogeschoolcongres. Al kreeg ik er nog een ritje van 3,5u bovenop om lekker lang na te kunnen genieten van de leuke sfeer, fijne inzichten en het dagje zelf achter de schoolbanken 😉 Maar weet je, met evenveel plezier sta ik terug vooraan in mijn klas – want ik kan niet wachten om te gaan experimenteren met wat ik leerde. Het grote avontuur is immers niet de dag van bijleren, maar wat we er zelf allemaal mee doen in ons dagelijks leven. Tot de volgende!

We leren niet voor school,

Maar voor het leven

(Seneca)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: