Het leven van een student: studeren voor de examens 

Heej iedereen👋, hier zijn we weer met een leuke blog! 

Foto van Kiana Vandendaul.

Ik ben Kiana Vandendaul, studente binnen Events4Business. Je zou me ondertussen al kunnen kennen van ‘Uitstap: Anuga Trade Faire in Keulen’ en ‘Rode Neuzen Dag: Verbreek mee het record!’ 

Foto van Ilham Ouachi.

Ik ben Ilham Ouachi, studente binnen Human Resources. Je kent mij misschien nog van de laatste blog ‘Lesgeven voor, tijdens en na COVID-19′.

Mooiste tijd van het jaar 

De mooiste tijd van het jaar is er weer. Sinterklaas is net voorbij en de feestdagen 🥳 staan voor de deur. Lekker koud, maar heel cozy. De tijd van het jaar waar warmte, dankbaarheid, delen, familie, … de heersende factoren zijn. Of het een witte kerst wordt en we sneeuwmannen ☃️ gaan kunnen maken, weten we nog niet. Wat we wel weten is dat de examens stilletjes aan dichterbij komen.  

*Klop klop* “Wie is daar?” Examprep!  

De mooiste tijd van het jaar met een sprankeltje “Zo veel werk, voorbereiding en deadlines”… Misschien zelfs eerder andersom. Want we weten niet of jullie dat ook vinden, maar deze periode is voor ons een wervelwind 🌪. Achter elke hoek schuilt een nieuwe verrassing. En dan spreken we niet over cadeautjes 🎁 , maar eerder over een extra deadline. 1 ding is duidelijk, vakantie is het niet. Maar hoe bereiden we ons op deze wervelwind voor?  

Hoe begin je hier nu aan? 

Studeren is niet makkelijk. Voor sommige is het een grote uitdaging terwijl het voor anderen een kwestie van plannen is. Iedereen studeert op een andere manier. Alleen of met vrienden? Met of zonder planning? De hele dag lang of lekker gespreid? Heel veel mogelijkheden dus. Maar de tijd 🕐🕓🕕 dringt en wij zijn er alvast aan begonnen!  

Ben je iemand die graag samen met vrienden studeert? Ga dan straks zeker nog een kijkje👀 nemen naar deze Youtube video 🎬! Organisatie & Management heeft dit speciaal voor jullie in elkaar gestoken!  

“Dit roept om een planning!”, zei Kiana 

Zondag 21 november begon ik eraan. Nog 7 weken blijven over om me voor te bereiden op de examens. Lijkt misschien veel, maar dat is het helemaal niet😅. Ik heb in een Excel-bestandje 10 werkbladen geopend (7 als voorbereiding en 3 voor de examens zelf😉).  

Foto van de planning van Kiana.

Ik kijk voor welke vakken ik examen heb en steek die in mijn planning. Bovendien voorzie ik een paar extra sloten, voor extra taken die ik zou moeten doen. Zelf ben ik niet iemand dat zich makkelijk aan planningen houdt. Ik werk dus niet met uren in mijn planning. Ik kijk zelf op welk moment ik voor welk vak energie heb, want forceren werkt niet. Verder zorg ik ervoor dat ik elke dag max. 5 dingen voorzie. Dat is best al veel, want soms heb ik al moeite om mijn planning af te kunnen werken. Je dagen volplannen met taken en voorbereiding en geen tijd meer laten voor ontspanning is een no-go! Jezelf overbelasten werkt enkel in je nadeel. 

Hoe kies ik wat ik wanneer inplan? 

Ik tel meestal hoeveel dagen nog overblijven tot de examens. Verder voorzie ik minstens 1 week om effectief te studeren. Ik ga de thema’s of pagina’s verdelen over alle beschikbare dagen. Op deze manier zorg ik dat ik voor bijna alle vakken dagelijks iets doe, maar ook weer niet al te veel. Op die manier heb ik veel variatie tijdens het studeren. Ik heb dus ook de tijd niet meer om een bepaald vak of onderwerp beu te worden. Mijn motivatie blijft dus de hele tijd hoog 🔝! De hele dag aan hetzelfde vak werken, zorgt er bij mij voor dat ik veel te snel afgeleid word. Dan zou ik ook veel te veel tijd verliezen aan afleidingen zoals mijn GSM, series, …  

“Juist geen planning!”, zei Ilham 

Als jullie ook maar een beetje op mij lijken, is een planning geen optie. Ik zou het kunnen doen, maar ik zal mij er waarschijnlijk niet aan kunnen houden. Met andere woorden: tijdverlies! Want zeg nu zelf, een goede planning maken kost kostbare tijd. Zeker als je er dan uiteindelijk niets mee zou doen😅.  

Maar, ik ga natuurlijk ook niet onvoorbereid naar mijn examens. Mijn eerste stap is naar mijn examenrooster kijken. Hier kijk ik welke examens ik heb en wanneer deze zouden vallen. Die plan ik dan meteen in mijn agenda📓 in. Zoals ik al zei, bereid ik me wel voor op mijn examens. Maar, ik ben iemand die eerder studeert op gevoel. Elke week kijk ik welke vakken ik die specifieke week zal studeren. Op deze manier kan ik elke week beoordelen welk vak prioriteit krijgt. Met andere woorden: ik plan wel! Gewoon niet al te veel op voorhand. Studeren lukt namelijk pas echt goed als ik me niet forceer. 

Foto van de agenda van Ilham.

De ideale ontspanning 

… volgens Kiana 

Na de inspanning, volgt er natuurlijk ook ontspanning. Mijn grootste fout is hier onvoldoende tijd voor voorzien. Iedereen zegt het waarschijnlijk, maar ik heb een druk leven… En dat is al zonder de hele chaos die onze examens met zich meebrengen😅. Mijn ontspanning bestaat vooral uit tijd spenderen met mijn vriend en mijn familie. Vorige zaterdag was mijn ideale ontspanning met mijn vriend kerstinkopen gaan doen. Want kerstcadeautjes 🎁🎁🎁 kopen, moet ook gedaan worden! 

Een goede balans tussen lessen, voorbereiden, studeren en natuurlijk ontspanning is een must! Wacht niet tot het laatste moment, want anders zal deze wervelwind je nog het hoofd kosten.  

… volgens Ilham 

Hoe kan ik mijn ideale ontspanning het beste aan jullie uitleggen? Wel, uitslapen doe ik als de beste en dan maak ik mezelf een lekker ontbijtje 🥐 klaar. Mijn koffie☕️ is daarbij niet te missen! Terwijl ik eet, kijk ik graag nog een aflevering of twee van mijn favoriete serie van dat moment. Hebben jullie ‘My Name’ al gezien👀? Zeker een aanrader als jullie van actie en drama houden! Wat ik, net als Kiana, het liefste doe, is tijd spenderen met mijn vriend! Wanneer ik mijn vriend niet kan zien, geniet ik nog steeds van mijn kleine kitten Nursi 🐈.  

Foto van Netflix, koffie en kitten.

Good luck! 

Lieve studenten, wij wensen jullie de vrolijkste feestdagen toe en natuurlijk de beste examenperiode. Veel succes!🍀 Vergeet niet dat wij alvast in jullie geloven! En nu… Ready… Set… Go! Begin aan de voorbereidingen en knallen 💥 maar die examens! 

Veel liefs, 

Kiana & Ilham💛 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: