Lesgeven voor, tijdens en na COVID-19

Corona, voor velen een rollercoaster van allerlei gemengde gevoelens en emoties. We horen vaak alleen de kant van de studenten, maar hoe zit het met de docenten? Hoe is het voor hen om les te geven in tijden van corona? Zijn er (grote) verschillen tussen het lesgeven voor, tijdens en na Covid-19? Om op deze vragen een antwoord te krijgen, interviewden Ilham Ouachi en Céline Cardinael twee van hun docenten. Dankjewel Ann Foubert en Inge Rouneau om hier tijd voor vrij te maken!  

Wie zijn wij? 

Foto: één van de schrijfsters van deze blog, Céline Cardineal

Hey, hier ben ik weer! Jullie kennen mij misschien al van mijn vorige blogpost “Hoe vind ik een kot?”. Als jullie de vorige blogpost nog niet gelezen hebben, ga zeker een kijkje nemen 😊. Voor wie mij nog niet kent, zal ik me toch even voorstellen. Ik ben Céline Cardinael en zit in mijn tweede jaar Human Resources.  

Foto: één van de schrijfsters van deze blog, Ilham Ouachi

Hallo, mijn naam is Ilham Ouachi. Ik volg samen met Céline Organisatie en Management met als afstudeerrichting Human Resources. 

En wie zijn de docenten? 

Foto: Ann Foubert

Mevrouw Foubert is docent in vele vakken zoals E-HRM, Personal Branding, Conflictbemiddeling, Personal Development en Competence Development. Ze werkt al 18 jaar voor Thomas More. Ze heeft een diploma behaald als master in de rechten en is ook gecertificeerd coach. Daarnaast is ze ook erkend als bemiddelaar in sociale zaken en burgerlijke en handelszaken.  

Foto: Inge Rouneau

Mevrouw Rouneau werkt al meer dan 20 jaar voor Thomas More. Ze heeft diploma’s in Toegepaste Taalkunde (Nederlands, Engels en Spaans) en Communicatie Management behaald. Daarmee zit ze hier helemaal op haar plaats als docent Spaans en Engels. Momenteel geeft ze les in zowat alle jaren en in verschillende opleidingen. Zo geeft ze Engels in Journalistiek en Communicatiemanagement. Ze geeft ook Spaans in Organisatie en Management en Toerisme en Recreatiemanagment. 

Docenten interviewen, maar hoe? 

We zijn op zoek gegaan naar docenten die elk een andere mening hebben over lesgeven voor, tijdens en na corona. Dit was niet gemakkelijk, maar na een hele zoektocht zijn we bij deze twee top-docenten uitgekomen.  

Lesgeven voor corona  

Beide docenten zagen het lesgeven voor corona eigenlijk als vanzelfsprekend. Wie verwacht er nu ook dat er zo’n grote pandemie zou voorkomen? En al zeker geen die het hele land plat zou leggen. Pas toen ze online les moesten beginnen geven, begon het door te dringen wat een sprookje lesgeven voor corona eigenlijk was.   

Lesgeven tijdens corona  

Het verhaal van mevrouw Foubert 

“Het was een zware ervaring om online les te geven”, zegt Mevrouw Foubert. Ze heeft hard moeten werken om haar leerdoelstellingen te behalen. Steun krijgen van collega’s was ook héél moeilijk omdat iedereen van thuis uit werkte. Dit merkte ze extra hard omdat ze 14 vakken gaf waar ze alleen voor instond. Ze kreeg wel veel steun van LMS, wat staat voor Learning Management System. Haar grootste steun hierbinnen was Quinten Verdonck. Hij staat vooral in voor het helpen van docenten bij het gebruik van online tools en het afleggen van toetsen/examens.  

Voordelen 

Een belangrijk voordeel dat ze vermeldde, was dat je iedereen altijd kan bereiken. Ook voor mensen die moeilijk op de campus geraken, was dit wel een groot voordeel. De lessen van mevrouw Foubert werden ook opgenomen, waardoor studenten de lessen op eigen tempo konden herbekijken.   

Nadelen 

Mevrouw Foubert voelde vooral veel onrust. Voor online lessen moet je in het algemeen harder werken. De voorbereiding en het lesgeven gebeurt allemaal online. Je moet alles zelf uitzoeken en je spendeert daar meer tijd aan. Je zit ook altijd achter een scherm en dat kan heel vermoeiend zijn. Mevrouw Foubert haalt haar voldoening vooral uit de interactie met haar studenten. Online was dat moeilijk te bereiken. 

Het verhaal van mevrouw Rouneau 

Mevrouw Rouneau is iemand die uit zichzelf niet meteen nieuwe digitale tools gaat gebruiken. Toen de online lessen werden aangekondigd, is ze, tot haar verbazing, op deze nieuwe uitdaging “gesprongen”. Door online les te beginnen geven, heeft ze nieuwe tools leren kennen. Ze heeft zichzelf en andere docenten kunnen voortduwen in deze moeilijke periode. Ook heeft ze er alles aan gedaan om het tot een goed einde te brengen. 

Voordelen 

Vroeger moest mevrouw Rouneau heel vroeg opstaan om op tijd op de campus te zijn. Dit “probleem” had ze tijdens het online lesgeven niet meer. Dankzij deze situatie kon ze iets langer slapen en haar computer pas aanzetten om 8u15. Hierdoor heeft ze ook veel meer tijd kunnen doorbrengen met haar kinderen.

Nadelen 

Hoewel evalueren met Canvas zeker ook voordelen heeft, is het grootste nadeel het gebrek aan controle op online evaluaties en examens. Studenten die hiervan misbruik gemaakt hebben, ervaren nu vaak dat ze wat basiskennis missen. Nog een nadeel, voor mevrouw Rouneau, was dat ze de interactie en de vibe miste tijdens het online lesgeven. 

Lesgeven na corona 

Het verhaal van mevrouw Foubert 

“Het was zalig!”, zegt Mevrouw Foubert. Het succes zit volgens haar in de interactie naar haar studenten toe. Dit geeft haar energie en motivatie. Door les te geven op campus kan je zichtbare feedback ontvangen. Je kan zien wie mee is met de les en wie niet. Online is dit veel moeilijker. Ondanks het pendelen, is het leuker om les te geven op campus. Ze haalt hier haar voldoening uit. Ze miste het om studenten en docenten tegen te komen in de gangen en daarmee een babbeltje te slaan.    

Het verhaal van mevrouw Rouneau 

Wat mevrouw Rouneau opviel was dat de studenten zelf ook werden opgeladen door het sociaal contact met vrienden. Net als mevrouw Foubert haalt ze voldoening uit de interactie tussen zichzelf en de studenten. Wel vond ze het jammer dat het lesgeven weer 100% fysiek op de campus was. Ze stelde zich de vraag: “Waarom de online lessen niet verder gebruiken?”. Dit zou ze zelf wel willen doen. Zeker omdat veel studenten er weer achter vragen. Maar, ze ziet ook de nadelen. Zo zouden er studenten de online lessen toch op school moeten volgen. Dit omdat ze anders te laat zouden komen voor een volgende live les. 

Het is belangrijk om te weten dat het voor iedereen anders is. Iedereen heeft zijn eigen moeilijkheden, maar geef de moed zeker niet op! Er zijn zowel voor- als nadelen, maar we zullen onze weg wel vinden! 

Lieve vrienden, onthoud zeker dit:   

We waren allemaal overbelast. Iedereen zoekt steun uit zijn eigen omgeving en zoekt zijn/haar eigen weg. – Ann Foubert  

XOXO   
Ilham en Céline

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: