Hoe vind ik een kot?

EINDELIJK! Je bent afgestudeerd van het middelbaar en je leven als student kan beginnen. Je hebt een richting gevonden die bij jou past en een hogeschool waar je je thuis kan voelen. Het schooljaar begint en je botst op een probleem… Je woont best ver van school en het pendelen blijkt toch niet zo ideaal. Wat nu? De ideale oplossing: je gaat op KOT!

Maar… Het vinden van een geschikt kot is niet zo makkelijk als het lijkt. Dit hebben twee studenten zelf kunnen ondervinden. Daarom gaan zij jou helpen in het vinden van jouw ideale kot.

Wie zijn we?

Hallo, ik ben Yanouck Lox en zit in mijn tweede jaar HR-management. Ik zit sinds 2020 op kot in Mechelen. Zelf ben ik op kot gegaan, omdat ik te ver van de campus woon om iedere dag te pendelen.

Hi, ik ben Céline Cardinael en zit ook in mijn tweede jaar HR-management. Ik zit sinds 2021 op kot, omdat ik graag het studentenleven wil beleven. Ook het pendelen is niet ideaal. Mijn ouders hebben me sinds dit jaar de mogelijkheid gegeven om op kot te gaan.

De zoektocht

Waar begin ik?

Als je weet dat je op kot mag gaan en je weet ook al in welke regio je gaat studeren, kan de zoektocht beginnen. Dit is alleen niet zo vanzelfsprekend. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden voor je jouw ideale kot kan vinden. Je kan er namelijk ook voor kiezen om een studio of zelfs een appartement te huren. Hier zijn ook weer voor- en nadelen aan verbonden.

Maar, stel dat je hebt gekozen voor een kot, dan heb je nog steeds verschillende opties. Zo kan je een kot nemen met eigen sanitair of gedeeld sanitair. Let wel op, met eigen sanitair kan je kot wel eens wat duurder worden . Nu je over de sanitaire voorzieningen hebt beslist, maak je best een lijstje met nog andere zaken die jij belangrijk vindt in jouw toekomstige kot.

Waar vind ik een kot?

Met je lijstje bij de hand, ben je helemaal klaar voor de zoektocht. Er zijn verschillende manieren om een kot te vinden. Wij benaderen er drie.

1. Kotdatabank van Thomas More

Via Thomas More heb je een uitgebreide kotdatabank waar je verschillende koten kan vinden. Bij deze koten vind je ook alle soorten informatie, zoals: de ligging, de prijs, de grootte, … Je vindt bij elk kot contactgegevens waarmee je de eigenaar van dat kot kan bereiken. Je kan eventueel om meer informatie vragen of een bezichtiging plannen.

Foto: Site "op zoek naar een kot"


Voordeel
Dit is een heel makkelijke en overzichtelijke manier om een kot te vinden. Je kan al heel veel informatie vinden op de site en je kan filters gebruiken, waardoor je specifieker kan zoeken. Je weet ook zeker dat het een veilige manier is aangezien het van Thomas More zelf is.

Nadeel
Deze site is wel al wat verouderd. Sommige foto’s zijn dus niet meer heel relevant.

2. Facebook

Facebook is een tweede manier om naar een studentenhuis te zoeken. Je vindt verschillende groepen die koten aanbieden. Deze heb je dus waarschijnlijk ook voor de stad waarin jij gaat studeren.

Afbeelding: Facebookgroep "Kot in Mechelen"

Voordeel
De kotbazen schrijven vaak een leuk tekstje bij hun advertentie, dus kan je al een beetje raden naar hoe zij zijn. Verder heb je vaak recentere foto’s en informatie die het makkelijker maken om te weten of het kot iets voor jou is.

Nadeel
De koten via Facebook worden niet door Thomas More gecontroleerd, dus je moet extra goed opletten.

3. Familie en vrienden

Een laatste optie die we graag meegeven, zijn vrienden en familie als bron. Misschien heb je vrienden die in dezelfde regio als jou een kot zoeken waarmee je eens kan vergelijken. Of misschien heb je familieleden die al eens op kot zijn geweest. Zij kennen eventueel ook nog leuke plekjes of mensen die je zo weer verder helpen in de zoektocht.

Onze eigen ervaring(en)

Céline
Sinds dit jaar zit ik op kot in Mechelen. De eerste plaats waar ik ging zoeken, was de kotdatabank van Thomas More. Ik wist mijn budget, dus stelde ik dit in als filter. In het begin was ik een beetje overweldigd, want er zijn veel koten beschikbaar. Ik maakte een selectie van twee koten die ik graag wou bezichtigen. Na enkele mails tussen de kotbazen en mezelf kon ik gaan kijken. Bij het bezichtigen van het eerste kot, was ik al meteen verkocht en tekende het contract. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds superblij met mijn keuze.

Yanouck
Ondertussen zit ik al twee jaar op kot in Mechelen. Na mijn eerste jaar ben ik van kot veranderd. Mijn eerste kot heb ik via de databank van Thomas More gevonden. Na online enkele studentenhuizen geselecteerd te hebben, ben ik naar verschillende koten fysiek gaan kijken. Na wat vergelijken, tekende ik het contract van het studentenhuis dat het meest bij mij paste. Uiteindelijk bleek dat dit toch niet het juiste kot voor mij was. Hierdoor besloot ik dit jaar van kot te veranderen en begon de zoektocht opnieuw. Het kot waar ik nu woon, heb ik via een vriendin gevonden. Bij haar op kot kwam de ‘perfecte’ kamer voor mij vrij. Deze keer ben ik niet naar andere koten gaan kijken, maar heb ik meteen het contract getekend. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds heel blij met de keuze die ik heb gemaakt.

Quote: p.s. don't forget to have a good time

XO
Yanouck en Céline

Heb je eventueel nog vragen na het lezen van deze blog? Of zit je zelf op kot en wil je graag jouw verhaal delen? Stuur ons dan zeker een berichtje! We hopen dat je na het lezen van deze blog jouw ideale studentenhuis zal vinden. Dan kan de full experience beginnen!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: