Erasmuservaring Helsinki OM 

Met Erasmus naar Finland om daar een heel semester te gaan studeren. Student Hanne Verhaert maakte het dit jaar allemaal mee en vertelt graag over haar ervaring. Wie weet voel jij de kriebels nu ook al helemaal komen!

Dit ben ik!

Mijn naam is Hanne Verhaert, een studente organisatie management aan Thomas More hogeschool te Mechelen. Na mijn 1ste fase in IRM goed te hebben afgerond, vond ik het tijd om terug wat avontuur in mijn leven te roepen. Zeker na zo’n hobbelig coronajaar.  

Vertrek

Ik vertrok 10 augustus 2021 met Erasmus naar Helsinki, de hoofdstad van Finland, om er één semester te gaan studeren. Tien augustus was de dag van mijn vertrek, maar 15 juli had ik nog steeds geen accommodatie gevonden. De tijd begon te dringen en natuurlijk moest ik nog werken, want Finland is niet goedkoop. Ook wilde ik nog graag dag zeggen tegen mijn vriendinnen, want die ging ik natuurlijk voor een lange tijd niet zien. 
Mijn dag van vertrek kwam er supersnel aan. Dat had ik niet verwacht! Ik ben de dag voor mijn vertrek mijn kleren beginnen verzamelen. Mijn vlucht vertrok in de avond. Ik heb de dag zelf mijn valies pas ingeladen. En toen was het tijd om te vertrekken. Nog een dikke knuffel aan Lisa (mijn vriendin) en ik vertrok met mijn papa richting Zaventem met 1 grote valies, handbagage en een rugzak. Onderweg haalden we mijn mama en broertje op. 
Het was niet de eerste keer dat ik alleen op reis vertrok. In 2019 ging ik ook al naar Mexico met AFS voor 7 maanden. Toch voelde het weer allemaal speciaal aan, zeker het moment dat je door de poorten loopt die je scheiden van je familie.  

Aankomst

Aangekomen in Finland was het al 11 uur ’s avonds. Normaal gezien had ik het openbaar vervoer kunnen nemen tot bij mijn appartementje. Maar na zo een lange reis en met al mijn bagage wilde ik dit niet meer en verkoos ik de taxi. Ik had op voorhand met de accommodatie afgesproken dat mijn sleutel in een kluisje zou liggen. De code hadden ze me al via mail doorgestuurd. Ik hoopte dat mijn nieuwe kotgenoten misschien nog wakker zouden zijn. Helaas was dit niet het geval. Nadat ik
mijn koffers had uitgepakt en mijn bed opgemaakt, ben ik maar lekker gaan slapen. 
De volgende dag maakte ik ’s ochtends kennis met één van mijn kotgenoten. Van haar kreeg ik een beetje uitleg over hoe het er meestal aan toe gaat in het appartementje. Later op de avond stelde ze me ook voor aan de rest van de kotgenoten. Na een week integreerde ik steeds meer in mijn appartementje. We deden bijvoorbeeld samen filmavonden, maar uiteindelijk leef je toch vooral op jezelf.  

Finnen en Finland

Toen ik in Finland aankwam, dacht ik eerst: “waar ben ik beland”? Het viel me meteen op dat er in Finland veel meer appartementsblokken zijn in tegenstelling tot België. Ik dacht daarentegen dat het net heel modern ging zijn. Al deze blokken waren grijs en grauw, het straalt nogal iets depressiefs uit. Maar na een tijd ging ik er anders over denken. Door die blokken bouwen ze in de hoogte en daardoor hebben ze veel meer plaats voor groen. Het is namelijk zo dat je altijd maar een paar minuten hoeft te wandelen, vooraleer je in een park, bos, veld, … terechtkomt. Hier kan je leuke wandelingen maken. Ook zijn de meeste blokken mooi en modern aan de binnenkant. Zo zie je maar: Don’t judge a book by its cover. Het innerlijk is veel belangrijker dan het uiterlijk! 
Wanneer je door de straten aan het wandelen bent, moet je je niet slecht voelen wanneer iemand je boos of ongeïnteresseerd aankijkt. Ik ben het zó gewoon om naar iemand te glimlachen als ik die persoon passeer, maar blijkbaar is dat hier niet de gewoonte. Wanneer ik naar iemand glimlach, krijg ik dit vaak niet terug. Dat voelde wel eens als een soort afwijzing. Daarom maakte ik er mijn missie van om zoveel mogelijk Finnen terug te laten glimlachen naar mij. En ja hoor, na veel afwijzingen is het me welgeteld 3 keer gelukt! (Hoogstwaarschijnlijk waren ze geen Finnen.) 

Kennismaking exchange studenten 

Een tip die ik elke Erasmus student kan meegeven is: ga in op uitnodigingen die er in de groep van exchange studenten worden gestuurd! Ik ben van mezelf uit te verlegen om iets te sturen in een groep met 200 mensen, maar anderen doen het wel. Op die manier heb ik mijn vriendengroep leren kennen. In het begin was het nog wat onwennig, maar zonder deze vrienden was het toch maar een saaie uitwisseling geweest. Samen hebben we leuke herinneringen gemaakt en ik ga ze natuurlijk enorm hard missen. Hopelijk komt er snel een reünie als we allemaal terug in België zijn! 

Uitgaansleven

Finnen zijn in het algemeen zeer gereserveerde mensen. Maar geef ze een pint, muziek en vooral tijd om zich aan te passen en dan komen ze helemaal los. Je zou het haast niet zeggen, maar karaoke is een echt ding hier. Als je als student wilt uitgaan in Helsinki, is het niet altijd even makkelijk om goedkope cafés en/of clubs te vinden. Bij deze enkele persoonlijke aanbevelingen. 

De place to be

Heidi’s : Voor mij persoonlijk the place to be. Ze hebben welgeteld 3 verdiepen. Ze zijn niet altijd alle drie open, maar in de meeste gevallen wel. Ze organiseren soms ook events, bijvoorbeeld voor Halloween. Met de geweldige fotobooth, gratis en voor niets, krijg je er geweldige verhalen en herinneringen bij. Je betaalt hier inkom, maar in tegenstelling tot andere clubs is hun inkom zeer goedkoop. Via een speciale app kan je ook korting krijgen. De app vind je op hun Instagrampagina.  

Drankje bij de Irish Pub

Irish pub : Voor een goedkope pint raad ik Irish ten zeerste aan. Bier wordt er verkocht aan 2,80 euro. Behalve op vrijdagavond, dan moet je helaas 6,30 euro betalen. In het weekend voorzien ze meestal een bandje voor livemuziek. Ik moet helaas ook meegeven dat iemand die ik ken een mindere ervaring heeft gehad. Zelf heb ik het niet meegemaakt, maar het is ten zeerste belangrijk om je drankje in de gaten te houden… Dat terzijde is Irish de perfecte plaats om nog meer uitwisselingsstudenten te leren kennen. 

Het zalig uitzicht van Maxine

 

Maxine : Deze club bevindt zich in het winkelcentrum Kamppi. Je betaalt inkom aan de ingang beneden en dan ga je met de lift naar boven. Klinkt allemaal nogal VIP. Dat gevoel kreeg ik toch. Boven aangekomen betaal je ook nog eens 3,50 euro voor de garderobe. De dansvloer is groot en de muziek heel leuk. Deze club heeft ook een super mooi uitzicht omdat het zo hoog gelegen is.  

Wees voor elke club en bar wel voorbereid op een wachtrij, zeker als je later aankomt. In enkele clubs is het ook mogelijk dat je na een bepaald uur meer inkom moet betalen. Dit verklaart de rijen natuurlijk, omdat iedereen naar binnen wil vooraleer ze meer moeten betalen. In Heidi’s moet je bijvoorbeeld na 23h 12 euro betalen. 

Ervaring in een notendop 

Ik ben zo blij dat ik de uitdaging ben aangegaan! Ik was namelijk eerst heel hard aan het twijfelen omdat ik mijn klasgenoten in België ook graag wil leren kennen. Nu waarschijnlijk alles terug online wordt, met de vierde coronagolf, ga ik toch nog wat geduld moeten hebben. De ervaring in Finland nemen ze me al zeker niet meer af! 

Een ervaring met Erasmus is een echte aanrader of het nu in Helsinki of ergens anders is. Als je de kans krijgt, zou ik ze zeker nemen. 
Een aftermovie over mijn reis naar Lapland kan je ook steeds terugvinden op het YouTube kanaal van OM. 

Wil jij op erasmus maar zit je nog met vragen? Ik ben steeds beschikbaar via Instagram
of je kan mij een mailtje sturen via r0831680@student.thomasmore.be.  

Liefs,
Hanne  

Een gedachte over “Erasmuservaring Helsinki OM 

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: