Keuzestress! Ook kiezen kan je leren!

(Tekst door Christina Hermans – Docent en Tycho Torfs – student)

Dat de Studie- en Informatiebeurzen (SID-in’s) opnieuw op volle toeren draaien, kon je in ons vorig blogbericht al lezen. Dat betekent echter ook dat het startschot is gegeven voor… keuzestress! Op dit moment staan we in de SID-in in Antwerpen! Wees welkom! 

Je moet plots kiezen wat je na je middelbare studies gaat doen. Aaaaargh!

Twijfel twijfel twijfel…

Vorige keer viel het ons tijdens de SID-in van Haasrode en Gent al op: veel jongeren twijfelen. En da’s normaal. En tegelijkertijd vréselijk lastig.

Gesprekken op de SID-in-beurs verlopen meer dan eens als volgt…
Docent: ‘Hoi, wat fijn dat we je hier mogen ontmoeten op onze stand van Thomas More! Wat zoek je precies?
Jongere:  ‘Iets met talen, misschien iets met klanten of zo, ik zorg ook graag voor mensen … People Management misschien of … lerarenopleiding?!’ De lichte paniek in de ogen van de jongere verraadt alleszins dat nog veel paden open liggen. Neen… Kiezen is niet gemakkelijk. En toch… blijkt net dàt kiezen een zeer belangrijke troef voor de toekomst, een vaardigheid, een skill, iets wat je nodig hebt. En een vaardigheid… dat betekent dat je kan leren om dat goed te kunnen.

IMG_6503.JPG
Impressie SID-in-Beurs GENT (19/01/2017)

Zwembandjes

Dus wees gerust, als je kiest voor Office Management bij Thomas More Mechelen, gooien we je niet zomaar het bad in. Je kiest immers voor een opleiding die people management en people skills vooropstelt. En daar kan een training in ‘goede keuzes maken‘ niet ontbreken. Stap voor stap word je hierin bijgestaan door een ‘(studie)loopbaancoach’. Je krijgt dus voldoende zwembandjes zodat je geleidelijk aan kan leren alleen zwemmen.

Maar wat heb je nu nodig om goed te leren kiezen?

  1. ZELFKENNIS

Alles begint met een gezonde portie zelfkennis. Als jij jezelf kent, ken jij jouw talenten én valkuilen. Je weet wat je wil bereiken in je leven, in je job. Je zal je vooral door je talenten laten leiden als er keuzes gemaakt moeten worden. En talenten, dat betekent sowieso passie en energie voor wat je doet.
Al in het eerste jaar stel jij je talentenprofiel op en verwerk jij die talenten in je Linked-Inprofiel.

  1. ZELFVERTROUWEN

Zelfkennis betekent uiteraard ook dat je leert vertrouwen op de enige persoon in de wereld die er werkelijk ALTIJD zal zijn voor je. En dat.. ben jij zelf!  We begeleiden je op je groeipad naar meer zelfvertrouwen – wat je dan weer nodig hebt om relaties met anderen aan te gaan. Je leert gedrag van anderen interpreteren, en je kweekt voldoende ruggengraat om dat (soms negatieve) gedrag niet altijd op jezelf te betrekken. Je weet dat er op communicatie tussen mensen veel ruis kan zitten …

Je maakt dan ook voortdurend keuzes in je opleiding:

  • een bepaald traject,
  • een stage in de vreemde taal of niet in de vreemde taal,
  • een extra vak in een andere opleiding omdat het jou interesseert,
  • een rol als team leader in een project of een andere rol die je beter ligt …

De mensen rondom jou kunnen je daarover wel hun mening geven, maar de keuze maak jij zelf!

3. Je eigen MERK “IK” – jouw “BRAND”

Tot slot zet jij jezelf als een eigen merk, een eigen brand op de arbeidsmarkt. Je weet wat jij waard bent, je kiest jouw jobprofielen en verkoopt jezelf aan mogelijke toekomstige werkgevers. Op het einde van je derde jaar geef je jouw portfolio af aan een jury uit het werkveld en overtuig je hen van jouw talenten.

tycho
Tycho Torfs

EEN GETUIGENIS

Uiteraard kunnen wij dat hier allemaal wel vertellen. Het meest geloofwaardig is ongetwijfeld het verhaal van jongeren die – net als jullie allemaal – hetzelfde meemaken. Zo vindt laatstejaarsstudent Tycho Torfs de coaching in de opleiding geen overbodige luxe.

Toen ik uit het middelbaar afstudeerde, kwam ik in een soort leegte terecht. Ik was nog erg jong en wist niet welke richting ik uit wou. Ik geloof dat er wel meer jongeren met eenzelfde gevoel worstelen aan het einde van hun middelbare opleiding. Na enkele jaren van gemengde ervaringen, zowel qua opleidingen als jobs, vond ik bij Office Management Mechelen uiteindelijk de – voor mij althans – perfecte mix van theorie en praktijk.

Zelf koos ik de afstudeerrichting Intercultural Relations Management, omdat werken in een internationale omgeving één van mijn grootste ambities is. Er wordt behalve op praktische vaardigheden, zoals ICT en talen, verrassend veel gefocust op persoonlijke ontwikkeling. De coaching die daarmee gepaard gaat vond ik erg nuttig.

Je staat er niet onmiddellijk bij stil, maar het leren over relationele vaardigheden en het vergaren van zelfkennis is van onschatbare waarde in de bedrijfswereld van vandaag, en nog meer in die van de toekomst. — Tycho Torfs, Laatstejaarsstudent Office Management Mechelen

Hierdoor kan ik na 3 jaar opleiding zeggen dat ik best trots ben op wat ik geleerd heb doorheen deze opleiding. Ik weet nu echt wel wat ik wil!’, aldus Tycho.

Benieuwd?

Ben je benieuwd naar Office Management Mechelen? Je vindt ons met People Management en Intercultural Relations Management deze week op de SID-in-beurs in Antwerpen (Antwerp Expo). Kom gerust eens langs! Docenten Christina en Martine verwelkomen jullie donderdag, vrijdag en zaterdag. 

In elk geval… WEES WELKOM 🙂 

Een gedachte over “Keuzestress! Ook kiezen kan je leren!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: