Nooit meer helemaal thuis… omdat je hart overal is

(Tekst door Leen Haesaert – @LeenHaesaert – docent)

You will never be completely at home again, because part of your heart will always be elsewhere. That is the price you pay for the richness of loving and knowing people in more than one place.

Het citaat is van een buitenlandse studente op het einde van haar studie-uitwisseling aan onze hogeschool. Maanden weg van huis: het doet iets met een mens. Het maakt wel degelijk een verschil. En voor heel Thomas More komt dat neer op meer dan 100 keer een onvergetelijke ervaring. Want je leest het goed, meer dan 100 studenten per jaar komen op Thomas More een uitwisseling doen.

Connecting the community

In het vak Connecting the Community zoeken de tweedejaarsstudenten Office Management uit welke duwtjes Thomas More  en het International Office nu precies in de rug geven om het buitenlandse avontuur tot een unforgettable memory te maken. Méér nog. Lees hoe ze zélf het connecting- en communityverhaal samen met Erasmusstudenten sterk maken.

Mag ik je iets vragen?

Meer dan 100 studenten uit alle hoeken van de wereld studeren jaarlijks aan onze hogeschool. Maar… waarom kiezen ze Thomas More, of all places? Wie of wat heeft hen geprikkeld?  Wat vinden Erasmusstudenten van onze diensten voor buitenlandse studenten? Worden hun torenhoge verwachtingen ingelost?

Studenten Office Management willen het via een online bevraging uitzoeken. De tool om dat te doen, krijgen ze in de lessen aangereikt. Een briefing over hoe zinvolle enquêtes maken ook. De vragen moeten ze uiteraard wel zelf bedenken. En zo veel mogelijk buitenlandse studenten over de brug halen om de enquête in te vullen, is natuurlijk ook hun zaak.

schermafbeelding-2017-01-14-om-18-06-58

Potten, pannen en een fiets

Om de enquête sterk te maken, tekenen onze studenten eerst het hele pad uit dat een Erasmusstudent doorloopt als hij of zij in het buitenland gaat studeren.

Welke rol speelde Thomas More in de beslissingsfase om naar hier te komen? Wat gaf de doorslag?

  • Onze website?
  • De briefings van onze docenten in het buitenland?
  • Of was het omdat andere Erasmussers enthousiast waren over hun verblijf hier?

Verder willen de studenten Office management ook meer te weten komen over hun persoonlijke beleving:

  • Voelen ze zich goed op Thomas More?
  • Zijn ze goed onthaald?
  • Vinden ze onze lessen en aanpak leuk?
  • Hebben ze vlot een kot gevonden? En hoe zit het met de potten, pannen, een dekbed en een fiets?
  • Krijgen ze voldoende kansen op echte ontmoetingen met onze studenten?

Tot slot polsen de studenten naar dé belangrijkste vraag… De beleving waar we allemaal benieuwd naar zijn… Kunnen we ze naar huis sturen met iets waardoor ze hunThomas More-tijd nooit, nooit, nooit meer zullen vergeten?

Expect to connect

Enquêtes zijn fantastisch… als ze ingevuld geraken!

Want wees nu eerlijk…  Vul jij alle enquêtes in, die je mailbox binnenvallen? Bwuuh, neen toch? Maar wat als je weet van wie de bevraging komt? Dan misschien wel? Ja?!

Moraal van het verhaal: “wil je voldoende respons, zorg dan dat je elkaar eerst leert kennen!!”

De boodschap is dus: Ontmoet elkaar! Verbind! Praat! Smeed banden! Het maakt niet uit hoe: een snelle lunch, een koffie, mailtjes, msn’en of skypen.  Blijven proberen, tot de klik er is!

Evident is dit niet, zo blijkt. En best confronterend nu nét connecteren als de makkelijkste opdracht van het vak werd gezien. Het wordt zuchten en blazen, mailen en sms’en, charmes bovenhalen en chocotofs beloven. Maar voetje voor voetje groeien toch de banden.  En de ingevulde enquêtes druppelen één voor één binnen.

Expect to connect …. more

Enquête-antwoorden worden rijker als ze wat extra toegelicht worden door de invuller. Zeker als het over de meest frappante positieve feedback gaat en …. omgekeerd. Een goede reden dus om een diepgaander praatje met de Erasmusstudenten te organiseren. En er meteen een echt event van te maken: Dare to go Global.

 

Global Community

Na het verdiepend interview is het écht tijd om de global community op gang te trekken. Studenten gaan proeven van buitenlandse gerechten. Pasta à la Deutschland, muntjes uit Moskou, taart uit Zwitserland. En wij trakteren zelf op frietjes, wafels met Nutella en Belgisch bier. Er wordt gepingpongd, gesocialized, vriendschappen worden vereeuwigd met de photobooth en Erasmusstudenten wagen zich aan de uitspraak van Nederlandse woorden. De wijde wereld en Thomas More worden op  15 december een dorp. Grenzen vervagen. Samen zijn voelt als thuis.

img_4122

Expect to connect … for ever

Studenten Office Management willen de buitenlandse studenten “the time of their lives” geven, zodat ze Thomas More nooit zullen vergeten.  Van alle foto’s, verhalen, anekdotes die ze op het event en tijdens de weken van het vak Connecting the Community verzamelden, maken ze een Memory Book.  A lasting memory voor de Erasmusstudenten aan Thomas More.

Ambassadeurs

Aan alle goede dingen komt een einde… Ook aan een internationale uitwisseling. Maar zie die gezichten stralen. We wuiven de Erasmusstudenten uit. Zij zullen de ambassadeurs zijn in het thuisland voor Thomas More, dankzij de inzet van onze eigen studenten. Ja, ik ben er zeker van… Volgend jaar verwachten we de vrienden van de vrienden 😉

Een volledige impressie van het evenement “Dare to go Global” vind je in hier in deze foto’s:

 

 

Een gedachte over “Nooit meer helemaal thuis… omdat je hart overal is

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: