Thomas More in debat met vicepremier Petra De Sutter  

Politica Petra De Sutter kwam op 17 oktober spreken voor de studenten van Thomas More op een More Seminar. Het onderwerp van de avond? Democratie en mensenrechten. In deze blog geven wij een korte samenvatting. Een boeiende avond waar er veel bij te leren viel! 

Wat zijn More Seminars?  

De Thomas More Businessschool van Mechelen organiseert op regelmatige basis seminars over verschillende onderwerpen. Iedereen, zowel leerlingen van Thomas More als externen, kunnen zich inschrijven voor deze More Seminars. Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk zeker eens de blog volledig toegewijd aan dit onderwerp.  

Wie is Petra De Sutter? 

Petra De Sutter is een Belgische politica die zich inzet voor de partij Groen. Sinds 1 oktober 2020 is ze lid van regering De Croo en is ze vicepremier en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post geworden. Petra De Sutter zet zich vooral in voor onderwerpen zoals LGBTQIA+-rechten. 

Naast haar carrière als politica is Petra De Sutter nog hoogleraar gynaecologie aan de universiteit van Gent. Ook schreef ze een boek genaamd [over]leven. Dit boek gaat over haar strijd als transvrouw in de politiek maar ook als arts.

 

‘Democracy and human rights: vigilance, courage and solidarity’ by Deputy Prime Minister Petra De Sutter 

Tijdens dit seminarie sprak Petra De Sutter over verschillende onderwerpen die hot topic zijn op dit moment. Ze koos drie onderwerpen waarover studenten konden nadenken en samen met haar over te spreken. De onderwerpen waren: LGBTQIA+-rechten, reproductieve rechten en een discussie over mensenrechten. We leggen hier kort even de onderwerpen uit:  

LGBTQIA+-rechten 

Deze afkorting staat voor: lesbian, gay, bisexual, trans, queer, intersex, asexual en alle andere geslachten, seksuele oriëntaties en genderidentiteiten dan degenen die hierboven staan. 

Reproductieve rechten  

Onder reproductieve rechten verstaan we alle rechten die effect hebben met de voortplanting van de mens. Ze zijn deel van de seksuele rechten. Bij dit onderwerp wordt ook de abortuswetgeving in Amerika besproken.  

Mensenrechten in Europa 

Tijdens dit onderwerp werd er meer info gegeven over de Counsil of Europe, ook wel raad van Europa in het Nederlands, gegeven. Dit is de Europese mensenrechtenorganisatie die bestaat uit 46 landen van Europa en 6 niet Europese landen.  

Beleving studente HR

Ik vond het seminarie van Petra De Sutter zeer interessant en leerrijk. Het was een topic waar eigenlijk iedereen over zou moeten bijleren. Iedereen komt in contact met human rights and Democracy. Wat ik zo leuk vond aan haar manier van presenteren is dat ze alles vertelde in een verhaal. Zo begon ze de presentatie met enkele schilderijen waar dan een betekenis achter zat, die verband had met human rights. Ze gaf niet enkel theorie maar ze deelde echt haar ervaringen met ons. Tijdens de presentatie heeft ze ook enkel standpunten naar voor gebracht een voorbeeld hiervan is dat vrouwen het recht moeten hebben om abortus te kunnen plegen. Met een Q&A werden er ook nog enkele interessante vragen gesteld. Ze sloot haar presentatie af met de zin “We only become stronger through the love that unites us”. Ik vind dat dit een mooie slotzin is, die iedereen moet onthouden! 

Beleving studente IRM

Het seminarie van Petra De Sutter is voor mij een onvergetelijke ervaring geweest. Eerst een vooral moet ik meegeven dat ze een charmante en intelligente vrouw is, die een inspiratie voor velen kan zijn. Ik wil graag meer politici zien met zo een groot hart voor mensen. Haar lezing was erg leerrijk en op een creatieve manier gebracht. Wisten jullie dat democratie in gevaar is? Ooit hadden we 139 democratische landen waarvan er maar 123 overgebleven zijn. De conclusie is dus niet heel geruststellend: mensenrechten worden niet altijd evengoed gerespecteerd. Maar, we kunnen er wel iets aan doen. Zelfs al is het maar in beperkte mate. Zo is een goed voorbeeld gaan stemmen. Solidariteit is ook een mooie vorm van democratie, omdat we samen altijd sterker staan! 

Het was duidelijk een erg leuke en leerrijke avond voor vele studenten. Benieuwd naar meer? Lees dan zeker ook enkele andere blogs op ons kanaal. Wil jij je ook inschrijven voor een more seminar? Dat kan via deze link.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: