Herexamens?! $#!* ! WAT NU?!

Ah de zomer, de tijd om te relaxen en te genieten van het leven…. Of in mijn geval: herexamens te maken. Was jij ook zo’n student die het voorbije academiejaar wat herexamens bij elkaar had gesprokkeld? En… Heb jij deze herexamens ook gezworen: “nooit meer”? Joepie, ik ook! Daarom noteerde ik tijdens het studeren mijn #ForeverTips.

Ik wil je met deze blog met andere woorden… inspireren om met een nieuw academiejaar voor de boeg het helemaal anders aan te pakken. Ik wil ons collectief behoeden voor miserie volgend jaar… Onthoud dus deze STUDEERTIPS en … begin er vroeger aan.

Op naar een zomer in 2023 – examenvrij: hier zijn mijn tips! Amber Geuens, student Events 4 business.

Zorg dat je genoeg slaap hebt!

Groep studenten die samen studeren.

Het klinkt misschien onnozel, maar slaap doet wonderen! Door een gebrek aan slaap kan je concentratie drastisch afnemen. Zo denk je misschien wel dat je de leerstof goed doorhebt maar merk je de dag erna dat je niets onthouden hebt van wat je de dag ervoor geleerd hebt. Dus op tijd je bed in als je studeert – en leg die gsm weg!

Zorg voor routine!

Je hebt dan wel geen lessen of verplichtingen in de blok en schoolvakanties, maar ze zijn wel het uitgelezen moment om te studeren. Daarom: zet je wekker op tijd en plan je schoolwerk. Zo heb je toch nog wat routine, waardoor het minder tegenzit om te studeren. Ook ben je dan zeker dat je je niet te veel laat afleiden door teveel leuke feestjes in het studentenleven.

Zoek lotgenoten!

Wanneer het lijkt dat al je vrienden aan het feesten zijn en genieten van vrije tijd, beter georganiseerd lijken en vooral: niet moeten studeren, dan wil je stiekem alleen maar mee genieten. Je hebt geen zin in examens. Begrijp ik. Maar besef: herexamens zijn nog erger ;-). Dus: zoek lotgenoten die ook examens hebben, die studeren, samenvatten, taakjes maken enz.  Zo voel je je toch niet meteen ontmoedigd. Misschien kunnen jullie wel samen leren en elkaar verder helpen bij vragen.

Ga weg van de Sociale Media

Ja, dit is ook weer zo’n cliché maar het helpt echt. Sociale media: je weet wanneer je ermee begint, maar zelden wanneer je ermee stopt. Eens bezig, word je er al snel door opgeslorpt. Zo verlies je makkelijk concentratie – die dan weer moeilijk terug op te bouwen is. Want gegarandeerd word je overspoeld met het zoveel leukere leven van je vrienden op Instagram net wanneer jij een taak moet maken of zit samen te vatten. Niet bevorderend als jij met je neus in de boeken zit.

Maar geniet ook…

Studeren in het zwembad.

Oke, je kan als een kluizenaar gaan leven, goed je slaap verzorgen, een mooie routine hebben, studeren met lotgenoten en sociale media vermijden, maar vergeet zeker ook niet te genieten van het studentenleven. Misschien krijg je je leerstof wel makkelijk in geconcentreerde halve dag afgewerkt en kan je dan even gaan wandelen, sporten, gaan zwemmen, picknicken, afspreken met vrienden,… Zorg sowieso je ook wat ontspanning toevoegt aan het studeren en dat je geniet.  Want met een fris hoofd… kun je makkelijker terug verder

Het aangename aan het onaangename kopellen

Kan je echt geen pauze nemen zonder jezelf te verliezen? Of is de leerstof misschien te veel? Probeer dan het studeren leuker te maken. Maak wat lekkere hapjes en zet je buiten of met zicht op wat groen. Beloon jezelf met een aperitiefje (best alcoholvrij als je je leerstof wilt onthouden) en maak het gezellig. Wie weet heb je wel vrienden die ook willen apero-leren met je. Met wat leuke achtergrond muziek (bijvoorbeeld zonder tekst zodat je niet te snel afgeleid kan worden) en een goede zitplaats, misschien wat nootjes, fruit of een lekkere dipsausjes. Voor je het weet is studeren een luxe die je met plezier tot jou neemt.

Op naar een geslaagd nieuw academiejaar en vooral… eentje zonder tweede zit. Ik ga er alvast volledig voor – en jij?

Amber

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: