De feestdagen in het buitenland!

Ook in het buitenland worden de feestdagen volop gevierd. Binnen onze richting hebben we het geluk dat enkele studenten dit jaar op uitwisseling waren. Hanne Verhaert heeft de feestdagen meegemaakt in Finland en Amandine Musiaux vierde Nieuwjaar in Dubai. Zij geven ons een kijkje in hoe voor hen de feestdagen zijn verlopen. 

Kerst en Saint Lucia in Finland

Samen op de foto met de kerstman

Hallo allemaal! Mijn naam is Hanne Verhaert en ik studeer IRM. Dat zou je bekend in de oren kunnen klinken, ik heb namelijk een tijdje geleden al eens een blog geschreven. Hier beschreef ik mijn vertrek en aankomst op uitwisseling naar Finland. Deze zit er inmiddels op, maar ik heb wel nog een laatste blog geschreven over hoe de feestdagen daar waren. Veel plezier met lezen! 

Kerstbrieven 

Opvallend aan Finnen, is dat ze veel belang hechten aan kerstbrieven. Wanneer wij beginnen met het versturen van onze kerstkaarten, is het eigenlijk al veel te laat in Finland. Op een gegeven moment, is het ook de traditie om grote rode enveloppe in de brievenbus van de mensen te steken. Hier kunnen ze al hun kerstkaarten in steken die ze willen verzenden. Op de grote rode enveloppe stond er dit jaar ‘voor 14 december’. Wij beginnen dan meestal pas met onze wenskaarten. 

Kerstmarkt 

Een leuk moment in Finland is de opening van de kerstmarkt. Dit gebeurde dit jaar op 27 november. Spijtig genoeg was het super koud die dag, dus wilden we het liefst van al zo snel mogelijk naar binnen. Vanuit een cafeetje zagen we hoe een parade de straten opfleurde en opvulde met muziek. Het maakt de sombere november kleurrijker en aangenamer. Het Senate Square werd opgevuld met vele verschillende houten kraampjes, waar handelaars souvenirs verkopen en warme drankjes aanbieden. De souvenirs zijn vaak zelfgemaakte Finse producten. 

Kerstman 

Finland is natuurlijk ook het land van de kerstman. Hij woont in het noorden van Finland, Lapland. Meer bepaald in de stad Rovaniemi. Daar heb ik hem ook ontmoet. Een vriendelijke en toffe man 😉. Foto’s maken is er eerder duur. Gelukkig waren we met een grote groep en hebben we de prijs van €80 (!)  voor alle foto’s digitaal te krijgen, kunnen verdelen onder 12 man. 
Hoe krijgt de kerstman anders een inkomen om al die cadeautjes voor de kindjes te voorzien? 

Saint Lucia + Kerst 

Het Luciafeest valt op 13 december. Kort gezegd wordt deze dag gemarkeerd als het begin van de kerstdagen. De dagen worden korter en dus donkerder. Lux is Latijns voor licht. Dagen worden met andere woorden belicht door het begin van de feestdagen.  
Saint Lucia begon in Zweden en is overgewaaid naar haar buurlanden, waaronder Finland. Vanaf deze dag begint men elkaar eigenlijk al een gelukkig nieuwjaar te wensen. 

Mijn vrienden en ik hebben natuurlijk ook samen een kerstfeestje gehouden. Dit zelfs nog vóór 13 december. Want de laatste weken waren iets te druk door examens en eindpresentaties. 3 december organiseerden we ons eigen kerstfeestje met Secret Santa en veel lekkers. Ook de kerstman was langsgekomen met één van zijn elfen. 

Nieuwjaar in Dubai

Hallo, mijn naam is Amandine. Ik ben een oud-studente Office Management en ik verblijf momenteel in het zonnige Dubai! Ik blijf hier voor 6 maanden, omdat ik als hostess werk bij het Belgische paviljoen tijdens de Expo 2020 Dubai! 

Ik neem jullie mee in het vieren van Nieuwjaar in Dubai! Op 31 december en 1 januari moest ik werken, dus heb ik het niet heel erg gek gemaakt. Mijn shiften duren meestal 12 uur, dus als ik veel zou feesten, zou het lekker pittig worden!  

Nieuwjaar

Als je aan Dubai denkt, zie je vast oneindige zonnedagen, minimum 25 graden elke dag, jurkjes en eindeloze mogelijkheden om aan het strand te gaan liggen. Wel, deze dagen zijn een kleine uitzondering. Op 31 december begon het te regenen. Je leest het goed. Het regent in Dubai! Ik was van plan om het vuurwerk vanuit de expo te gaan bekijken. Maar door deze regen was ik eerder bang dat ik het niet te zien ging krijgen.

Het paviljoen sloot uitzonderlijk iets eerder, dus was ik om 20u vrij, in plaats van 22u! Nu had ik dus tijd om naar het vuurwerk te gaan kijken. Ik had op de expo afgesproken met een vriend uit de VS. Het stopte ook met regenen, dus we konden een leuke wandeling maken en alle activiteiten en concerten op expo zien! Vanavond gingen Dimitri Vegas en Armin van Buuren er optreden!  

Wij gingen naar de Expo Village waar wij met vrienden uit Moldavië en Litouwen hadden afgesproken. De Expo Village is de plaats waar de meeste staffleden wonen, dit voor 6 maanden. Het is een erg gezellig plekje, omdat je mensen van over de hele wereld kan leren kennen. Er is ook een leuk parkje waar je kunt gaan picknicken of chillen met vrienden

Samen gingen we op het balkon van het appartement van een vriend uit Moldavië chillen. Hij heeft een geweldig zicht op de expo. Vandaar hebben wij de perfect zicht op de vuurwerken. Na de countdown en het bekijken van het vuurwerk, ben ik vrij vroeg gaan slapen. Ik was namelijk erg moe. Het was een gezellig en niet al te gek nieuwjaar maar ik heb zeker ervan genoten! Veel van mijn collega’s zijn naar de Burj Khalifa gegaan, maar er was zo veel volk dat ik er niet heen durfde te gaan.  

Dit waren de feestdagen bij Hanne en Amandine. Hoe waren jullie feestdagen? Niet te veel gedronken hopen we! 😊 Laten we er een spetterend jaar van maken met of zonder corona in de lucht!  

-Yara.S-  & Yanouck  

  

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: