Wat als je beseft dat wat je studeert toch niets voor jou is? 

Daar ben ik weer! Maar deze keer heb ik helaas minder goed nieuws. Na een lange periode van nadenken, piekeren en nog eens nadenken, heb ik uiteindelijk de beslissing genomen om te stoppen met de opleiding Organisatie en Management. Ik wil andere studenten met deze blog absoluut niet aanzetten om ook te stoppen 😅. Maar ik wil jullie wel meenemen in mijn denkproces en laten zien dat het helemaal geen schande is als je pas later ontdekt dat een studierichting niet bij jou past.  

Foto: schrijfster van deze blog, Soraya Mneimne

Ik zal beginnen met mezelf voor te stellen. Jullie zouden mij kunnen kennen van de blogs ‘Studeren vóór, tijdens en na corona’ en ‘Studentenkortingen’ die ik samen met Lynn Bosman geschreven heb. Voor de mensen die mij nog niet kennen: Ik ben Soraya Mneimne en ik doe een verkort traject Organisatie en Management met als optie Human Resources. Dit betekent dat ik zowel vakken van het eerste, als het tweede jaar opneem dit academiejaar. 

Het begin van een lange zoektocht

Foto: afstudeerhoedje van KdG met een lege aula op de achtergrond

Eerst is het belangrijk om mijn studieloopbaan kort te schetsen. In 2018 ben ik begonnen aan de opleiding Toegepaste Psychologie op Thomas More Antwerpen, met als optie school- en pedagogische psychologie. Ik haalde veel voldoening uit mijn stages op het CLB en Leerlingenbegeleiding, maar ik merkte al snel dat ik nog zoveel andere dingen wou bijleren. Toen mijn proclamatie stilaan in zicht kwam, ben ik beginnen nadenken over een vervolgtraject. Zou ik nog een lerarenopleiding 📚 of een master in de psychologie 🎓 volgen. Of zou ik een compleet andere piste opgaan, zoals verpleegkunde 🏥 of zelfs dierenarts 🐾. Ja, er zijn heel veel opleidingen de revue gepasseerd, maar the sky is the limit toch?  

Wat nu?!

Afgelopen zomer heb ik alle opties eens op een rijtje gezet en heb ik gesproken met iemand die Organisatie en management studeert en toen viel alles op zijn plaats. Ik wou in de recruteringswereld terecht komen en waar kan ik dit beter studeren dan in mijn thuisstad Mechelen! De dag daarna heb ik een gesprek aangevraagd met Martine Michiels, de voormalige studietrajectbegeleidster. Voor ik het wist, zat ik op 20 september 2021 terug op de schoolbanken. 

Ik begon het academiejaar met 71 studiepunten, wat al 11 meer is dan een modeltraject. Ik wist dus dat ik mijn uiterste best moest doen, maar ik was gemotiveerd en wou ervoor gaan. Ik heb de eerste maanden veel mensen leren kennen en ongelooflijk veel bijgeleerd. Toch merkte ik al snel dat deze richting niet bij mij past.  

De periode hierna heb ik veel nagedacht. Ik moest mezelf herontdekken en uitzoeken wat ik wou. Ik heb hierbij de steun gehad van mijn ouders en vrienden, maar ik moest uiteraard de knoop zelf doorhakken. Het was een periode met veel onzekerheden en onduidelijkheden. Ik voelde mij terug 17 jaar, toen ik voor het eerste een studierichting moest kiezen. Het grote verschil is dat ik nu totaal geen idee had welke richting ik wou inslaan.  

Het voelde in het begin aan als falen, maar mijn omgeving heeft mij doen inzien dat dit geen schande is en dit hoort bij ons ontwikkelingsproces als mens. Want hoeveel mensen maken ooit een carrièreswitch? 37% van de Belgische werknemers overweegt dit te doen 😉.  

Decision time!

Dan was het tijd om een keuze te maken. De mensen die mij kennen, weten dat dit niet iets is wat ik graag doe. Een vriendin waarmee ik samen aan de opleiding Toegepaste Psychologie ben begonnen, heeft, nadat ze is afgestudeerd, de stap gezet naar Arbeids- en organisatiepsycholgie. Voor ons zou dit nog maar een jaar bijstuderen zijn. Zij heeft mij verteld over de studie en hoe haar ervaringen zijn van de afgelopen maanden. Toen ik de verhalen hoorde, wist ik het: Dit wou ik gaan studeren.  

Foto: doppler drinkbus met tekst

De keuze is gemaakt! Vanaf volgend academiejaar studeer ik Arbeids- en organisatiepsychologie in Antwerpen. De titel ‘Psychologisch consulent’ zal vanaf dan meerdere betekenissen hebben, namelijk binnen de schoolcontext (wat ik al behaald heb) en in de bedrijfscontext (mijn nieuw avontuur).

Zomaar in het midden van het academiejaar van richting veranderen is niet zo simpel. Ik heb contact opgenomen met de studiebegeleiding van Organisatie en Management. Van daaruit moeten wij bekijken wat er gebeurt met mijn studiepunten, maar nu ik de keuze heb gemaakt, valt er een last van mijn schouders!  

Als er één ding is wat ik jullie graag wil bijbrengen, is het: doe iets wat je graag doet.

Quote: Do what you love

Ik wil nog graag de docenten bedanken voor de fijne lessen dit academiejaar. Ik heb, ondanks de korte periode, veel bijgeleerd over de bedrijfswereld en vooral over mezelf.  

Kusjes, 
Soraya 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: