More Seminar – Viraal gaan met je business-strategie door Carole Lamarque

Deze blog werd geschreven door Julie Meysmans – studente verkort traject IRM

Vorige week heb ik een interessante gastlezing bijgewoond van de bekende marketeer Carole Lamarque. Lamarque is geboren in Parijs, opgeleid in Antwerpen en heeft haar carrière gerealiseerd in Brussel. Ze is bestuurslid van de haven Antwerpen – Brugge en CEO van Duval Union, innovatie marketing van Antwerpen.

Tijdens haar lezing deelde ze de inhoud van haar boek Zoonotic en hoe dit kan helpen bij het opbouwen van een succesvolle bedrijfsstrategie. Lamarque is zowel ondernemer als schrijver van drie boeken, waaronder Influencers, Unfair Advantage en Zoonotic. Zoonotic gaat over viraal gaan, exponentiële groei, hulp bij het opbouwen van een succesvolle bedrijfsstrategie en ten slotte hoe succes gegarandeerd wordt door een bepaalde mindset en niet door geluk.

Volgens Lamarque heeft innovatie niets te maken met geluk. Om succesvol te worden moet je drie dingen doen: een strategie hebben, een goede communicatiestructuur hebben en een bepaalde leiderschapsstijl hebben.

Zoonotic is gericht op het creëren van iets unieks, iets onkopiërbaar en consistent eigenzinnig, wat ze ‘unfair advantage’ noemt. Een USP (= Unique Selling Proposition) daarentegen is een uniek onderscheidend kenmerk van een product of dienst. Terwijl USP gericht is op de reclamewereld en niet als strategie is een Unfair Advantage dieper, geheim en wordt intern gebruikt.

Ze haalde ook meerdere keren de voordelen van virussen aan bod. Namelijk hoe ze erin slagen om zich efficiënt te verspreiden en hoe ze inspiratie bieden voor een succesvolle bedrijfsstrategie. De oorsprong van een virus wordt vaak gevonden in de natuur, waar we naartoe moeten gaan om ideeën te ontwikkelen. Een voorbeeld is het varken dat besmet is met twee sterke virussen en deze heeft gecombineerd tot een nieuwe variant, een nieuw idee en kans in dit geval.

Zoals ik zei zijn een strategisch patroon, leiderschapsstijl en communicatiestructuur nodig om viraal te gaan:

Wat het strategisch patroon betreft, focust men zich op een bepaalde denkwijze. Mensen zijn niet gemaakt om exponentieel te denken, wij denken lineair. Daarom is artificiële intelligentie zo populair, omdat het exponentieel denkt. Twee unieke dingen komen samen tot een nieuw idee, waardoor dit idee de wereld verovert door middel van exponentiële groei, wat zorgt voor extreme groei.

Lamarque gaf enkele voorbeelden van bedrijven die op de juiste manier gebruik maken van hun ‘Unfair Advantage’. Zo kon een Belgische marketeer die verantwoordelijk was voor Porsche in België, mensen digitaal in de auto laten stappen omdat autoshows niet doorgingen vanwege de pandemie. Hierbij werden fysieke en digitale dingen gecombineerd, ook wel ‘figital’ genoemd.

Naast het strategisch patroon benadrukte Lamarque ook het belang van leiderschap. De manier waarop je je gedraagt als ondernemer heeft een impact op je bedrijf. Ontkenning is volgens haar een groot probleem. Om een succesvolle leider te zijn, moet je een voorbeeld nemen aan personen als de oprichter van het kledingmerk Filippa K, die het merk efficiënt op de mark heeft gebracht aan de hand van interviews en audio’s. Anderzijds de premier van Nieuw-Zeeland, die zich bewezen heeft als empathische leider die luisterde naar haar volk.

Het derde domein dat Lamarque besprak was de communicatiestructuur. Ze gaf zeven succesfactoren voor virale groei: creativiteit, delen, tijdsdruk, influencers, video, altruïsme en barrières. Ze legde uit hoe deze factoren kunnen worden ingezet om een creatief idee te bedenken en hoe deze gedeeld kunnen worden, etc.

Denk maar aan de Ice Bucket Challenge in 2014 die je vast hebt gedaan. Het is een goed voorbeeld van viraal gaan dankzij de sterke communicatie. De campagne van de ALS-ziekte is viraal gegaan omwille van de boodschap.

Hoe kun je nu zo’n succesvolle leider worden? De volgende vier puntjes verklappen het:

1. Combineer twee succesvolle elementen.

2. Weet hoe je met influencers moet omgaan.

3. Maak gebruik van een exponentiële groeistrategie.

4. Denk niet lokaal maar internationaal.

In haar lezing gaf Lamarque veel waardevolle inzichten over hoe bedrijfsstrategieën kunnen worden opgebouwd met behulp van principes van virussen. Haar boek Zoonotic is een must-read voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe en innovatieve manier om succesvol te zijn in het bedrijfsleven. Het was een interessante en inspirerende lezing die mij zeker aan het denken heeft gezet over wat er nodig is om een succesvolle bedrijfsstrategie te ontwikkelen.

Geïnspireerd door haar woorden? Koop het boek hier!

Indien je geïnteresseerd bent in een zomerbaan heb ik interessante informatie! Carole organiseert deze zomer namelijk een Summer School en ze werven een tiental mensen aan. Je kunt solliciteren via LinkedIn of haar vragen stellen via haar persoonlijke LinkedIn of WhatsApp (+32478337000)

Overweeg ook zeker om met haar verbinding te maken. 😉

Ziezo dat was de blog weer. Vergeet niet onze laatste Youtubevideo te checken en graag tot bij de volgende blog!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: