Ervaring studiereis Straatsburg

Deze blog werd geschreven door Julie Meysmans – studente verkort traject IRM.

Hallo allemaal!

In deze blogpost vertel ik jullie over mijn ervaringen tijdens mijn schoolreis naar Straatsburg, een reis die deel uitmaakte van het vak Français 4. De reis vond plaats van maandag 27 maart tot donderdag 30 maart en was druk, goed gevuld en avontuurlijk met veel interessante activiteiten en bezienswaardigheden.

Op maandag moesten we vroeg uit de veren, want we vertrokken namelijk om 6:45 uur vanuit Mechelen. Om 9:00 uur namen we een korte stop bij een wegrestaurant voor een lekker ontbijt. Om 11:30 uur arriveerden we bij de Universiteit van Luxemburg in Belval, waar we een infosessie over de Master in Border Studies bijwoonden. We kregen uitleg over het studietraject, de locaties van de campussen en de voorwaarden en vereisten om aan deze master te beginnen.

Na de infosessie mochten we een kijkje nemen op de campus en ons onderdompelen in de bibliotheek vol interessante literatuur en studieboeken. Wat de universiteit voor mij zo uniek maakte, was de mix van moderne en industriële architectuur. De universiteit werd namelijk gebouwd op de plaats van een voormalig industriedomein. Enkele resten van de industrie zijn bewaard gebleven en maken vandaag de dag deel uit van het totaalbeeld van de universiteit.

Na een vrije lunch in Belval bezochten we het centrum en vertrokken we om 15:00 uur naar Straatsburg. Om 17:30 uur kwamen we aan bij het Ibis hotel in Straatsburg, waar we incheckten en ons opfristen. Het hotel was centraal gelegen, op slechts enkele minuten wandelen van het centrum. Nadat iedereen zich had opgefrist, gingen we naar Au pont Saint-Martin, een lokaal en traditioneel restaurant dat bekend staat om zijn lokale specialiteiten, zoals de tartes flambées en munster kaas. Omdat de tartes flambées nieuw voor me waren, was ik erg nieuwsgierig om ze uit te proberen. Ik at er verschillende met kaas, zure room, ui en aubergine en ze vielen zo goed als allemaal in de smaak.

Op dinsdag begonnen we onze dag om 7:30 uur met een heerlijk gevarieerd ontbijt. De bus bracht ons eerst naar de Raad van Europa, een internationale mensenrechtenorganisatie, waar we uitleg kregen van twee diplomaten over de werking van de organisatie, hun positie en potentiële stageplaatsen. Voor mij was het bezoek erg leernaam aangezien ik weinig kennis had over deze organisatie.

Daarna bezochten we het Palais de la musique et des congrès, een paleis waar congressen, forums, exposities en evenementen worden georganiseerd en plaatsvinden. We hebben hier allerlei zalen bezocht bestaande uit duizenden zitplaatsen. Dit bezoek was vooral heel interessant voor de studenten Events.

Vervolgens was het tijd voor een stadswandeling met een bezoek aan de Kathedraal van Straatsburg. Een indrukwekkend, iconisch en beroemde kathedraal die absoluut een bezoek waard is tijdens een verblijf in Straatsburg. Wat dit historische monument nu juist zo uniek maakt waren de roze zandsteen aan de buitenkant en de hoge gekleurde glasramen aan de binnenkant.

Hier zijn enkele sfeerbeelden:

Na het bezoek aan de kathedraal mochten we op eigen houtje het centrum ontdekken en gaan lunchen. Hiervoor koos ik het Mexicaans restaurant ‘Fresh Burritos’ waar ik mezelf heb verwend met een vegetarische burrito, een typisch mexicaans drankje en een chocoladekoekje. Heerlijk!

Nadien vertrokken we richting Riquewihr, een stadje die enorm aantrekkelijk is voor (buitenlandse) toeristen. Gezien het stadje bekend staat om zijn wijnbouw was het de ideale gelegenheid om een wijnproeverij te doen. Voor we dit deden liepen we rond in het centrum waar we werden ondergedompeld in typisch Duitse huisjes zoals op de foto’s te zien.

De wijndegustatie zelf vond plaats bij Dopff au Moulin. Hier kregen we in totaal vijf lokale wijnen te proeven, waaronder droge en zoete wijnen. Na de proeverij mochten degenen bij wie de wijn(en) in de smaak vielen deze kopen in de lokale shop.

Tenslotte keerden we terug naar het hotel om ons op te maken om te gaan dineren bij restaurant ‘La Fignette’. Hier heb ik het gerecht ‘patates douces’ genomen en het was overheerlijk!

Op woensdag begonnen we om 8:00 de dag met weer een heerlijk ontbijt. Eenmaal omgekleed wandelden we opnieuw het centrum in. Hier gaf mevrouw Michiels ons een korte historische uitleg over enkele bezienswaardigheden. Daarna werd de groep onderverdeeld in twee groepen, namelijk de fietsgroep en de museumgroep. Aangezien ik voor de fietsactiviteit koos, kon ik de buitenstad op een actieve manier ontdekken.

Tijdens onze fietstocht maakten we enkele tussenstops, waaronder bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, een Russisch-orthodoxe Kerk, en een eindstop bij het Europees Parlement. Onze lunch was vrij en ik koos voor een broodje in het shoppingcentrum ter plaatse.

Eenmaal bij onze eindstop aangekomen was het tijd voor het hoogtepunt van mijn persoonlijke reis: een bezoek aan het Europees Parlement! Ter plaatse kregen we een rondleiding van een gids die ons meer uitleg gaf over de werking, bevoegdheden en de rol van het Parlement. We liepen door de gangen die rijkelijk versierd waren met planten, hout en stenen en eindigden in de grote vergaderzaal. Ondanks dat er op het moment van ons bezoek geen plenaire vergadering plaatsvond, kregen we meer uitleg over de werking van tolken. Heel interessant!

Na het bezoek brachten we onze fietsen terug naar het fietspunt en reden we terug naar het hotel om onze koffers op te halen en door te reizen naar ons hotel in de stad Metz, waar we de laatste nacht van onze reis doorbrachten. Na enkele uren op de bus ingezeten te hebben, checkten we in bij ons hotel, verfristen we ons en vulden we onze avond zelf in. Ik koos ervoor om te dineren bij Pokawa, een poke bowl restaurant. Daarna genoot ik van enkele drankjes op het terras van een bar.

De laatste dag was helaas aangebroken. We startten de dag wederom met een heerlijk ontbijt gevolgd door een stadswandeling door Metz. Hier bezochten we ook de kathedraal en kregen we een leerrijke geschiedenisles gegeven door mevrouw Michiels 😉 We maakten ook een tussenstop in een lokaal marktje, “Marché Couvert”, waar de lokale munster kaas te vinden was.

Nadien was het tijd voor de laatste activiteit van de reis, namelijk een museumbezoek. We kregen de keuze om het Centre Pompidou of La Cour d’Or te bezoeken. Centre Pompidou is een museum gericht op moderne kunst, terwijl La Cour d’Or zich focust op geschiedenis. Ik koos voor Centre Pompidou omdat mijn interesse meer uitgaat naar dit soort kunst.  De kunst bestond voornamelijk uit sciencefiction en surrealisme, zoals je op de foto’s kan zien!

Na mijn museumbezoek trok ik met enkele medestudenten de stad in en trakteerden we onszelf op sushi! Veel tijd was er niet om uitgebreid te lunchen, dus namen we onze bestelling mee op de bus en keerden we met een goed gevulde maag terug naar Mechelen.

Het was een gevulde maar zeer geslaagde reis met veel nieuwe ervaringen en inzichten.

Kortom, mijn studiereis naar Straatsburg was een fantastische ervaring die ik niet snel zal vergeten. Ik heb veel geleerd over de geschiedenis en cultuur van de regio en heb mijn medestudenten op een andere manier leren kennen. Ik kan deze reis dan ook zeker aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur en Europese instellingen. 🙂

Ohja, nu je hier toch bent kan je net zo goed luisteren naar onze nieuwe podcast. Hier nemen we jou mee in een van onze persoonlijke gesprekken die we hadden in onze hotelkamer tijdens deze studiereis. Heel interessant en lekker ontspannend!

Bedankt voor het lezen en graag tot bij een nieuwe blog!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: