Book Review: Leef Meer, Denk Minder – Pia Callesen
Heyhey! Voor de boekenwormen onder jullie heb ik een interessant boek klaarstaan. Het is een boek dat uitlegt hoe je je gepieker onder controle krijgt en zo de weg naar mentaal goedvoelen kan vinden. In deze blog geef ik jullie een korte inhoud over het boek. Ook deel ik graag een handige tip die dit boek meegeeft.
Een beetje achtergrond
Uit het grote aantal boeken dat ik heb gelezen, kies ik doelbewust dit boek. Dit omdat het niet alleen een positieve impact op mij heeft gemaakt, maar mij ook in staat heeft gesteld een andere denkwijze aan te pakken. En die wijze heeft de laatste maanden mijn mentale gezondheid erg versterkt.
Het feit dat we in de blok zitten en de examenperiode zijn ingegaan, betekent dat we het grootste deel van de dag thuis zitten. Vaak alleen in een studeerkamer met minder sociale contacten om ons heen. Dit kan meer ruimte creëren voor gepieker. Onder het mom van “mental health tijdens de blok” hoop ik andere studenten, door deze review, te motiveren om dit boek ook te lezen. Want ik denk dat wanneer je bijvoorbeeld met piekergedachten zit, dit boek je kan helpen deze gedachten om te zetten naar een betere mindset. Op naar een betere en vooral leukere gemoedstoestand!
Wil je nog meer te weten komen over je mentale gezondheid? Lees dan zeker onze blog van vorige week of beluister de podcast die Tatyana, Yousra, Kazim en Ahlam van het youtube-kanaal “Organisatie & Management” voor jullie gemaakt hebben.
De schrijfster

De schrijfster van dit boek is Pia Callesen. Ze is afkomstig uit Denemarken en schrijft vooral over de mentale status bij mensen. De keuze om deze boeken te schrijven is heel normaal. Ze is namelijk gespecialiseerd in meta cognitieve therapie. Dit is beter en duidelijker gezegd alles wat te maken heeft met zorgen, piekeren en aandachtfixatie in de hersenen. Ze heeft ondertussen al meer dan vijf boeken op de markt gebracht. Dit cijfer zal in de loop van haar carrière zeker nog stijgen.
Wil je nog een ander boek van Pia lezen? Ze schreef bij deze nog volgend boek
- Het leven de baas – Leef meer, denk minder voor ouders van tieners
Het boek zelf – bewustzijn
Het boek beschrijft donkere gedachten als triggergedachten. Een belangrijke eerste stap is het bewust zijn van deze gedachten. We moeten namelijk weten dat deze gedachten kunnen uitdraaien tot in het ergste geval een depressie. Dat is natuurlijk iets wat we zeker niet willen. Het is dan ook een stap in de goede richting om deze gedachten geen negatieve impact te laten hebben op je stemming.
Het is natuurlijk zeer normaal dat soms de sombere gedachten de bovenhand krijgen in bepaalde situaties. Dit is ook helemaal geen probleem. Het probleem begint pas wanneer onze focus sterk en langdurig richten op die gedachten.
Lang genoeg gepraat over sombere gedachten! Want dit boek gaat natuurlijk meer over hoe we nu net met deze sombere gedachten kunnen omgaan. Ik ga nog niet te veel prijsgeven over de inhoud van deze tips and tricks, want die moet je zeker zelf ontdekken wanneer je dit boek leest. Wat ik wel wil prijsgeven is dat het boek over meerdere tips en strategieën beschikt, want iedereen is anders.
Wat ik wel heel relevant vond en wat hopelijk jullie nieuwsgierigheid een beetje triggert om dit boek te lezen was de term piekertijd. Met piekertijd bedoel ik het toestaan van vooraf bepaald momenten waar je eventuele problemen mag analyseren. Maar voel je dat je erg diep verdwaald in deze gedachten, stop dan meteen en focus op iets wat er in je omgeving afspeelt. Door zo steeds het piekeren te onderbreken met leukere zaken, kan het zijn dat je steeds minder zal gaan piekeren. Interessant toch?

Personal opinion 😉
Het boek is voor mij een echte pageturner geweest. Het leest zeer vlot en snel. De inhoud is wel wat meer geavanceerd, maar door de manier van verwoording is het toch nog zeer begrijpelijk. Het is een aangenaam boek dat je echt meesleept in het verhaal en je aanzet om meer tips te leren kennen. Het is ook naar mijn mening een boek dat je in verschillende fases van je leven opnieuw kan lezen, omdat gedachten ook per levensfase verschillen. Dit is de reden waarom ik het boek zeker zal bijhouden en het later nog eens opnieuw ga lezen.
Ik vond het boek ook zeer interessant en leerrijk. Dit door de verschillende strategieën en tips. Ik heb meer geleerd over controle en de werking van mijn hersenen. Wat ik ook erg fijn vind is dat je in het boek ook schema’s vind die het boek simpel houden. Het is ook fijn omdat deze lang doorlopende tekst onderbreekt. Hierdoor kreeg ik nieuwe energie en concentratie om door te lezen.
Als laatste was dit boek een zeer goede manier van pauze nemen tijdens mijn blokperiode. Lezen is echt een verademing. Ik persoonlijk kan beter een boek opzij leggen omdat je bijvoorbeeld na elk hoofdstuk verder kan beginnen leren. Lezen helpt ook voor de hersenen, het zorgt namelijk dat je creatiever gaat nadenken. Het creatiever nadenken is dan weer iets dat het studeren een beetje vergemakkelijkt.
Dit boek (paperback of e-book) kan je bestellen op verschillende websites zoals bol.com, standaardboekhandel.be, bookspot.be, fnac.be, etc.
Hopelijk vonden jullie deze review een beetje leerrijk en zijn jullie nu ook benieuwd over wat voor antwoorden je allemaal kan vinden in boeken.
Benieuwd naar een ander onderwerp dat in hetzelfde genre ligt? Lees dan zeker onderstaande blog geschreven door Michiel Meremans
–Julie–