Say hello to your mental health

Voor velen onder ons is deze periode niet de makkelijkste. Blokken terwijl anderen naar familie en vrienden gaan om de feestdagen te vieren. Sommigen voelen zich alleen, anderen hebben te veel afleiding waardoor het studeren niet lukt. Dit zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat ons mentaal welzijn een domper krijgt. Heb jij hier ook soms last van? In deze blog geven we je graag enkele tips en tricks die kunnen helpen.

Frisse lucht

Een dagelijkse of wekelijkse wandeling door het groen of door de stad kan wonderen doen. Even de frisse buitenlucht inademen is een heel goede manier om je gezondheid te bevorderen. Zo wordt ons brein productiever en creatiever. Een ander voordeel van voldoende wandelen is dat je hierdoor beter slaap. En zoals vele van ons wel weten, kan je ook weer beter leren en relativeren als je goed geslapen hebt.

Niet enkel wandelen is goed om de frisse lucht op te zoeken. Je kan ook gaan sporten zoals padel, mountainbiken, fietsen, paardrijden, kijken naar de zonsondergang enzovoort. Ben je dus niet meteen zo een fan van wandelen, zijn er altijd nog andere opties.

Boeken/ Podcasts

Als je even genoeg hebt van al dat studeren en je nood hebt aan een pauze, is het lezen van boeken de ideale manier. Het lezen van boeken zorgt namelijk voor extra concentratie en is ook nog eens zeer ontspannend. Wat heeft dit dan met mentaal welzijn te maken? Er zijn heel wat boeken die zich ontfermen over dit onderwerp. Zo kan je leren over mentaal welzijn en hoe je je kan loskoppelen van verkeerde gedachten. Boeken die je kan lezen zijn:

Ben je zelf niet zo de lezer, maar vind je dit wel een interessante manier van ontspanning te nemen en meer te leren over mentaal welzijn? Dan kan je ook altijd gaan voor een luisterboek of een podcast. Er zijn er namelijk heel wat te vinden. Je kan tijdens het luisteren zelfs een wandeling maken. Twee vliegen in een klap. Enkele leuke podcasts op spotify zijn:

Gezond en evenwichtig eten

Je hoort het wel vaker en het is ook echt waar. Mc Donalds, Burger King, de frituur om de hoek … ze gaan je niet helpen. Fruit, noten, gezond en evenwichtig eten daarintegen net wel. Gezond eten geeft je immuunsysteem een boost en geeft je lichaam weer nieuwe energie om door te gaan. Combineer deze levensstijl met het drinken van minimum één liter water per dag en je bent vertrokken. Met deze positieve energie kom jij sneller uit je dip en kan je er weer tegenaan!

Praat erover

Als laatste tip, geef ik graag eentje waar ik zelf heel veel gebruik van maak. Als je je even slecht in je vel voelt, wanneer school niet gaat zoals je wil of je gewoon in een dip zit waar je zelf niet zo goed van weet vanwaar die komt. Probeer dan met iemand te praten bij wie jij je comfortabel voelt. Dit kan iemand uit je gezin / familie zijn maar ook iemand uit je vriendenkring. Misschien zelfs iemand online die je nog nooit gezien hebt. Dit beslis jij volledig zelf.

Je kan ook even stilstaan bij bijvoorbeeld een knuffel of een briefje waar je veel waarde aan hecht. Praten over iets kan een helend en een verwerkend effect hebben. Iemand vinden waar jij je ei bij kwijt kan en iemand die luistert doet voor vele mensen goed. Probeer het dus zeker eens uit!

Dit was de blog alweer. Komende blogs geven wij enkele leuke manieren om pauze te nemen, ook zeker de moeite waard! Hopelijk hebben jullie tijdens deze blokperiode toch wat mee kunnen vieren en genieten van de feestdagen! Ik wens jullie alvast nog veel moed voor het studeren en veel succes met de examens. Ook in onderstaande video heeft Yousra Messaoudi van het youtube-kanaal van Organisatie & Management een aantal tips voor jullie om te ontspannen tijdens het studeren. Veel kijkplezier en vergeet niet YES,YOU CAN !

Deze blog werd geschreven door 3de jaars IRM-studente Yanouck

Een gedachte over “Say hello to your mental health

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: