HELP ! Ik zit in mijn blok, Wat nu ?

Voor veel studenten is de eerste blokperiode van start gegaan. Soms kan de motivatie zoek zijn – zeker die eerste paar dagen. Je kan moeilijker je focus leggen op de examens omdat je jezelf ook dat vakantiegevoel wil gunnen. Herkenbaar? Don’t panic – we’ve got you 😉 Eens je jezelf achter je bureau hebt geschoven met deze tips in je achterhoofd, zul je zonder twijfel een positief efect zien op je resultaten.

Het is trouwens niet de eerste keer dat we jullie willen inspireren rond de blok – een small reminder is dit eerder bericht 🙂

In wat nu volgt, dompelen we je onder in de wondere wereld van “hoe overleef ik mijn examens”.

  1. Maak een planning

Deze eerste tip zal voor de meesten onder ons cruciaal zijn, al hebben we dat niet altijd zelf door. Planning zorg voor een duidelijk overzicht van de dag en de blokweken in het geheel. Aan de hand van een planning kun je de vakken of hoofdstukken die je gaat behandelen, een plaatsje geven. Dat zorgt voor een georganiseerd gevoel. Het heeft bovendien het voordeel dat je na het volbrengen van deze taak (kun je afvinken) een “voldaan” gevoel krijgt. Uiteraard is een goede opvolging van de planning ook belangrijk, én wat je niet gedaan hebt, zul je ergens anders erbij moeten krijgen.

2. Neem voldoende en regelmatig pauzes

Productiviteit is sterk afhankelijk van de manier waarop je pauze’s neemt en hoelang ze duren. Wanneer jij nood hebt aan een pauze is afhankelijk van persoon tot persoon, maar hou wel in het achterhoofd dat opstaan uit die bureaustoel voor enkele minuten essentieel is om je aandacht te behouden voor de volgende studeerfase. Opstaan, rondwandelen, stretchen of zelfs een andere ruimte ingaan zijn echte helpers om aandacht te behouden. Aan je bureau blijven zitten om een aflevering te kijken van je favoriete serie is dus sterk afgeraden. Doe het in plaats al staand of … op het toilet.

3. Gebruik je samenvatting

Veel studenten maken graag een samenvatting, mindmap of diagram van de leerstof. Prima, maar gebruik deze ook actief! Reproduceer de leerstof met alle details die je uit je samenvatting weggelaten hebt. Dat lukt perfect in gedachten, maar je kan ook ‘lesgeven’ aan iemand anders of gewoon aan de spiegel. Zo merk je meteen of wat je vertelt logisch klinkt.

Probeer je samenvatting ook eens anders te structureren. Zo leg je verbanden tussen de verschillende hoofdstukken.

4. Een lijst met excuses

Pak eens pen en papier en schrijf eens op welke excuses jij gebruikt om niet te doen wat je moet en/of wilt doen. Wat is  de reden dat je niet doet wat je graag wilt doen? Wat geeft het je om het niet te doen? Het moet je wel iets ‘geven’ want anders had je het vast allang gedaan ;-).

Kijk eens naar je lijst en ga er eens rustig voor zitten om oplossingen te bedenken. Luister goed naar jezelf.

5. Ga op tijd slapen

Studenten die gemiddeld zeven uur per nacht slapen, scoren een stuk beter op hun examens dan medestudenten die maar zes uur slapen, zo blijkt uit een studie van de Universiteit Gent. Tot in de vroege uurtjes blokken, is dus geen goed idee, schrijven de onderzoekers.

Zorg maar dat je voldoende slaapt tijdens de blok, zodat je fris bent om te studeren en de examens af te leggen.” Het is een vaak gehoorde raad van ouders aan ‘hun’ studenten. Ergens in die raad moet wel een waarheid schuilen: een goede nachtrust en intellectuele prestaties gaan hand in hand.

Wetenschappelijk onderzoek heef dus t uitgewezen dat je leerstof verwerkt tijdens je slaap. Er worden op dat moment namelijk nieuwe verbindingen gemaakt tussen je hersencellen. Ook korte dutjes hebben hun nut al bewezen.

Slaap er dus gerust eens een nachtje over!

6. Hydrateer je lichaam

Je hersenen hebben hydratatie nodig om goed te functioneren. Als je te weinig drinkt, krijgen je hersenen het moeilijker om informatie te verwerken en op te slaan, verbanden te leggen en conclusies te trekken. Maar niet alles heeft hetzelfde goede effect voor je. We overlopen even.

Water 

  • Tijdens je slaap heb je lang niet gedronken en veel water verloren. Start daarom je dag met een groot glas water. 
  • Drink elk half uur à 45 minuten een slok water. 
  • Je dag met water eindigen zorgt tijdens je slaap voor extra bloeddoorstroming en meer zuurstof en hydratatie van je hersenen. Die komen goed van pas, omdat je net tijdens je slaap veel leerstof verwerkt

Fruit en groenten

Ook door fruit en groenten krijg je vocht binnen. Komkommer, watermeloen, aardbeien, ananas… bestaan voor minstens 90% uit water. ‘Infused water’, gepimpt met fruit, groenten en kruiden zorgt voor afwisseling.

(Kruiden)thee of kruideninfusies mag je ook in overvloed drinken. Zwarte thee bevat cafeïne. Beperk je tot twee kopjes per dag. In groene thee zit theïne, dus ook daarvan drink je best niet te veel.

Koffie

Ben je erg moe en loop je achter op je planning? Cafeïne zorgt voor een tijdelijke verhoging van je energie en doet je vermoeidheid even verdwijnen. 

Is koffie dan niet ongezond? Er zijn voordelen als je het met mate drinkt, bijvoorbeeld twee kopjes per dag. Koffie heeft een stimulerend effect op je concentratie, geheugen en prestaties. Te veel cafeïne kan op lange termijn wel negatieve gevolgen hebben  

Ben je erg vermoeid? Luister dan naar je lichaam, doe een powernap van 20 minuten of ga slapen.

Conclusie

Studeren is niet altijd “fun” – maar het hoort erbij. Nog even doorzetten en dan is het ook voor ons een lesvrije vakantieweek. Meer tips nodig? Ga dan zeker eens kijken hoe HR-student Kazim of Event-studente Sarah hun blokperiode aanpakken. Ze maakten er deze super toffe vlogs over op ons eigenste youtube-kanaal van Organisatie & Management

Deze blog werd geschreven door Julie Meysmans & Anne-Sophie Halsberghe

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: