Cultuur op school – Islam

Op onze school zijn er heel wat mensen met verschillende nationaliteiten. In deze blog laten wij jullie graag kennis maken met de Islam. Wist je dat er zelfs een gebedsruimte is op Thomas More? In deze blog komen nog heel wat andere leuke weetjes aan bod!

Hallo, Bonjour, Guten Tag, Salam Aleykoum,… iedereen 🙂

Ik ben Wisal, ik ben een 21-jarige student Intercultural Relations Management aan Thomas More. Ik heb Marokkaanse en Syrische roots. 

Ik ben Ilham, 19 jaar en net als Wisal studeer ik Intercultural Relations Management. Ik heb Marokkaanse roots. We willen jullie via deze blog een kijkje achter de schermen laten nemen van ons geloof. 

Zoals je misschien al hebt kunnen raden door onze namen, zijn wij moslim. Naast presteren op school en het uitbouwen van een goede carrière, vinden we ons geloof ook erg belangrijk. Zo bidden we bijvoorbeeld vijf keer per dag op vastgestelde tijdstippen, eten we halal en vasten we tijdens de Ramadan. Maar hoe doe je dat nu als student op Thomas More? 

Het gebed

Sommigen zullen zich waarschijnlijk afvragen “Hoe kan je fulltime naar school gaan en toch op tijd bidden?” Terechte vraag, want het is niet zo vanzelfsprekend als student, but guess what… Op Thomas More kan beide! Er is een gebedsruimte op de tweede verdieping van campus Kruidtuin, op ongeveer vijf minuten wandelafstand van Campus De Vest en Campus De Ham. Geen gebedsmatje of kleding bij? No worries! Je vindt achteraan alles wat je nodig hebt in een doos: gebedsmatjes, gebedskleding en zelfs islamitische boeken. De deur is ook altijd open, wél of geen pauze.  

Er is ook een “gebedsruimte” op de zesde verdieping bij campus de Vest. Het is eventjes sporten voordat je daar geraakt, maar het is de moeite! Je hebt daar altijd een gebedsmatje dat je kan gebruiken.  

Nice to know: de ruimte (in Kruidtuin) wordt het vaakst gebruikt om te bidden, maar dient ook als stille ruimte. Wil je even ontsnappen uit de drukke cafetaria om rustig een boek te lezen? You know where to go! 

Halal eten

Wat nu met het eten? Wij zijn echt foodies en gelukkig kan Thomas More onze eetlust tevredenstellen. In de cafetaria heb je heerlijke halal worstenbroodjes, halal warme maaltijden (elke week zijn er andere warme maaltijden beschikbaar, maar vraag zeker welke halal is en welke niet). Naast halal eten heb je vegetarische en vegan broodjes/maaltijden aan een goede prijs!!  

Ramadan

Ramadan is tijdens de negende maand in de islamitische kalender. In die maand vasten moslims van ochtendschemering tot zonsondergang. Dat betekent dat we niks mogen eten of drinken doorheen de dag. Maar wees niet bang, het is makkelijker dan je denkt. Door te vasten, hebben we niet veel meer tijd, in die maand proberen we meer bezig te zijn met ons geloof. We proberen een betere band te creëren met God door hem meer te aanbidden (Quran lezen, meer bidden, vrijwilligers werk doen, zakaat* geven enz…). In deze maand staan we ook stil bij de hongerigen en armen, of gewoonweg de mensen die het moeilijk hebben. De Ramadan laat ons elke keer weer beseffen hoe dankbaar we eigenlijk moeten zijn. Als we onze vasten verbreken dan staat er een tafel vol met eten op ons te wachten. De meesten onder ons komen niks te kort, we hebben een dak boven ons hoofd, warm water, elektriciteit, een bed, familie enz…  

De ramadan staat eigenlijk voor zelfdiscipline, verdraagzaamheid, solidariteit, verbroedering en bezinning. 

* De zakaat is de armenbelasting; dat is het geld dat we afstaan aan de armen/mensen die het nodig hebben 

Gebedsmatten op school

Wil je meer weten over de ramadan, check dan zeker deze YouTube video.

Hopelijk zijn jullie een beetje meer te weten gekomen over hoe wij, als moslim studenten, onze dagen doorbrengen op Thomas More. 
 

Heb je nog een vraag of wil je iets anders weten?  
Stuur een mailtje naar 

Ilham r0838778@student.thomasmore.be

Wisal r0781347@student.thomasmore.be 

Groetjes,  

Wisal en Ilham 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: