Werken, maar toch terug studeren!

Foto van Elke Vergauwen.

Hallo iedereen!

Ik ben Elke Vergauwen. Ik ben 48 jaar en volg de richting Organisatie en Management met als afstudeerrichting Events4Business. Ik woon samen met mijn man en 17-jarige zoon in Lier. 

Naast school werk ik voltijds als administratief bediende bij COV (Christelijk Onderwijzersverbond) in Schaarbeek. 

Waarom studeren? 

In mei 2021 heb ik loopbaanbegeleiding gevolgd, nadat ik bijna een bore-out heb gehad. Wat een bore-out is? Wel, het is een vorm van extreme verveling op het werk! Daaruit bleek dat ik helemaal niet zo gelukkig werd van puur administratief werk. We zijn dan beginnen zoeken naar wat meer mijn ding zou zijn, waar ik mijn energie uit haal. Dat bleek plannen en organiseren te zijn! Puur toevallig ben ik uitgekomen op de richting Events4Business bij Thomas More in Mechelen. 

Zou ik het wel doen? 

Ik ben met een vriendin naar de opendeurdag geweest, om zo meer te weten te komen over de richting. De goesting om de richting te volgen nam alleen maar toe. Ik moest dus alleen nog maar informatie opzoeken, om te weten of het te combineren viel met een voltijdse job. 

Omdat ik in Schaarbeek werk, kan ik Brussels Educatief Verlof nemen. Dit is echter niet voldoende, dus neem ik daar bovenop nog één dag tijdskrediet met opleiding als motief. Ik zie je al denken: “Tijdskrediet? Wat is dat nu weer?” Je kan als werknemer in de privésector gedurende een bepaalde periode minder of helemaal niet werken, om voor iemand te zorgen of om een opleiding te volgen. Dat is dus wat ik doe! 

Zo gezegd, zo gedaan 

Na overleg met mijn gezin en werkgever, heb ik in september dan de stap gezet en me ingeschreven. Eerst was het de bedoeling om een diploma te halen. Hiervoor heb ik echter te weinig tijd, dus ben ik overgeschakeld naar een certificatencontract. Per module dat ik volg en voor slaag, krijg ik een certificaat. Zo kan ik me vooral op de eventsvakken concentreren! Vakken zoals Frans en Engels doe ik thuis via zelfstudie. En Excel… Dat doe ik niet meer. 

De oudste van de klas 

De eerste dag was ik toch wel wat zenuwachtig. Tenslotte zou ik de oudste van de klas zijn. Mijn medestudenten kunnen bij wijze van spreken mijn kinderen zijn. Maar dat viel heel goed mee. Ik werd met open armen ontvangen en hoorde er eigenlijk van de eerste dag toch wel bij. Mijn klasgenoten aanvaarden mij heel goed. Af en toe lachen we er ook wel eens mee… Zeker als we na een bezoek aan DPG Media samen iets gaan eten en ik galant de rekening krijg gepresenteerd van de ober.  

Examens 

In januari heb ik sinds lang nog eens examens mogen – of eerder gezegd moeten – afleggen. Ik was toch wel heel zenuwachtig. Het is dan ook wel van 1995 geleden dat ik nog heb moeten studeren. 

Het was een uitdaging, dat kan ik wel zeggen. Soms deed ik ’s morgens examens en werkte ik in de namiddag. Hierdoor kon ik dan alleen ’s avonds studeren. Corona heeft mij hier wel heel goed in geholpen. De examens waren namelijk online en ik werkte van thuis uit. 

Eén vak is totaal de mist in gegaan. Ik had zoveel stress, waardoor ik panikeerde en begon te flippen. Niets ging nog… TOTALE BLACK-OUT! Al bij al heb ik toch nog een 8/20 gehaald. Voor alle andere vakken ben ik gelukkig wel geslaagd. 

Familie en vrienden vinden dit wel heel grappig, want ze kennen mij totaal niet als iemand die last heeft van stress of zenuwen. 

Mijn toekomst 

Wat de toekomst brengt, kan ik niet voorspellen. Collega’s vragen ook of ik dan ander werk ga zoeken na mijn studies. 

Ik zeg altijd: “Eerst de studies afronden en dan zien we wel!” 

De boodschap die ik toch iedereen wil meegeven is dat je nooit te oud bent om een andere weg in te slaan. Je bent nooit te oud om terug te beginnen studeren. Het is natuurlijk soms een uitdaging om alles gepland en gecombineerd te krijgen. MAAR ik ben veel gelukkiger nu en haal heel veel voldoening en energie uit mijn dagen op school en de interactie met mijn klasgenoten. Ik geniet er enorm van. Stiekem vind ik het zelfs wel jammer dat ik niet voltijds naar school kan gaan. 

Groeten
Elke 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: