Stage in Eupen – een echt taalbad!

Tekst door: Sharon Docx, derdejaarsstudente IRM, Organisatie & Management

Guten Tag iedereen, in deze blog neem ik jullie graag mee naar mijn stageplaats in Eupen! 😊

Ik ben Sharon Docx, 21 jaar en laatstejaarsstudente OM, met afstudeerrichting Intercultural Relations Management (IRM) aan Thomas More Mechelen. Één van mijn grootste dromen is om ooit in het buitenland te wonen én werken. Dat is meteen ook de reden waarom ik 3 jaar geleden voor deze studierichting koos!

Op mijn planning voor maandag 15 maart 2021 om 9 uur: de start van mijn eerste stagedag in Eupen! Tot en met 18 juni loop ik in Eupen (Wallonië) mijn afstudeerstage gedurende 14 weken bij Jugendbüro der Deutschsprachigen Gemeinschaft. Aangezien dit bedrijf vrij ver ligt van mijn woonplaats (2,5 uur reizen met de trein), besloot ik om er op kot te gaan. Dit was voor mij natuurlijk een extra grote uitdaging aangezien ik nooit eerder alleen heb gewoond. Hoe mijn eerste stagedag was? ONVERGETELIJK, ik werd warm onthaald door mijn mentor, die me ook nog eens (vanop afstand 😉) voorstelde aan mijn nieuwe collega’s en het hele team.

Groen, groen, groen

Toen ik het bedrijf binnen stapte, viel me meteen iets op. Alle stoelen, laptopzakken en andere spullen zijn in het groen – de huisstijlkleur van de stageplaats, maar ook mijn lievelingskleur! Dit vond ik echt geweldig, aangezien mijn lievelingskleuren heel mijn dag nog meer opfleuren. 💚


Duizendpoot

Binnen de afdeling ‘Communication & Public Relations’ vormen mijn collega’s en ik het hoofdaanspreekpunt van het bedrijf. Wat ik vooral doe tijdens mijn stage? Het maken van nieuwsbrieven, interne en externe communicatie via mail en telefoon, sociale media en nog veel meer! Uiteraard verlopen mijn taken voornamelijk in het Duits en Engels! Af en toe krijg ik ook taken in het Frans. Mijn stage is een combinatie van on-site en online werken. Ideaal om mijn professionele vaardigheden en kennis bij te scherpen, ook op digitaal vlak.

Jugendbüro der Deutschsprachigen Gemeinschaft

“Deze stage is voor mij de ideale gelegenheid om te werken aan mijn talen. Ik kwam namelijk terecht in een echt taalbad. Als IRM-studente vind ik dit gewoon geweldig!”

Ik koos deze stage omdat het bedrijf me enorm aanspreekt doordat de activiteiten ervan binnen mijn studierichting IRM passen. Ook zal ik online in contact komen met uitwisselingsstudenten van verschillende nationaliteiten. Bovendien leek het me erg interessant om stage te lopen in Wallonië/ Oost-België, omdat ik dan binnen België toch in contact kom met andere culturen. De Waalse/ Oost-Belgische cultuur is een beetje anders dan de Vlaamse cultuur, waarmee ik al wat meer vertrouwd ben. Daarnaast is het mijn doel om mijn Duitse taalvaardigheden aan te scherpen.

REMIX

Tijdens mijn eerste week van mijn verblijf en stage kreeg ik de indruk dat er in Eupen een sterke mix is van de Duitse en Franse taal. Naar mijn gevoel is het er 50-50, Duits-Frans. Dit merkte ik aan de kassierster in de winkel. Zij begroette me zowel in het Duits als het Frans. Dat vond ik heel leuk, zodat ik altijd gemakkelijk kan switchen van het Duits naar het Frans, en omgekeerd, wanneer ik mezelf even ‘verlies’ in één van deze talen.
Op mijn stageplaats is dit ook het geval. Tijdens de middagpauze spreken de meeste collega’s Duits, terwijl andere collega’s af en toe Frans spreken. Zo merkte ik dat mijn collega’s vooral overschakelen naar het Frans wanneer ze uitdrukkingen gebruiken zoals ‘ça va’, ‘c’est la vie’, ‘comme tu veux’, ‘comme ci, comme ça’.


Bovendien zijn de meeste collega’s ook tweetalig Duits-Frans opgevoed. Kortom is deze stage voor mij dé ideale gelegenheid om te werken aan mijn talen. Ik ben echt terechtgekomen in een taalbad! Als IRM-studente vind ik dit gewoon geweldig!

P.S. , als jullie zin hebben om al eens een voorproefje te hebben van de stad Eupen, bestaat er vanaf nu een gratis virtuele link om de stad te bezoeken. Via deze link kan je een interessante rondleiding volgen. Bovendien kan je kiezen om de rondleiding te maken in het Nederlands, Frans of Duits! Dit is ideaal om vanaf thuis de stad al eens te verkennen en ontdekken.  🙂

Zonnige stage-groetjes vanuit Eupen. ☀

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: