Stage in tijden van Corona… wat een uitdaging!

Tekst door: Anouk Uytgeerts – derdejaarsstudente HR – Organisatie & Management

Wat een avontuur

Stage lopen in tijden van Corona heeft wel zijn uitdagingen. Ikzelf stond er vorig jaar niet bepaald voor te springen. Ik had er echt mijn bedenkingen bij of zoiets wel vlot online georganiseerd kon worden. Gelukkig startte mijn stage bij Hays pas exact 1 jaar na de corona-uitbraak, maar toch had ik superveel stress om virtueel begeleid te worden.

Stage waar? Bij Hays!

Hays is een werving- en selectiekantoor en is één van de marktleiders voor het rekruteren van gekwalificeerde en getalenteerde professionals op vaste en tijdelijke basis en voor contracting. Binnen België zijn ze gespecialiseerd binnen 13 vakgebieden, van Office en Human Resources tot IT, Engineering, Banking & Insurance, Accounting & Finance, … Hays is ook een internationale speler met hun hoofdkantoor in London. In België alleen al zijn er 8 kantoren verspreid. Daarnaast doet Hays ook aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en focussen ze zich onder andere op genderdiversiteit en -gelijkheid op de werkvloer, en de evolutie van de arbeidsmarkt.

En toen begon het dan… #spannend

Op 15 maart begon mijn stage bij Hays Antwerpen. Ik heb er oprecht naar uitgekeken om me eindelijk bij het team van Hays te voegen. Ik zal gedurende 3 maanden (of 14 weken) stage lopen binnen de divisie Accounting & Finance. Ik zal mee mijn schouders zetten onder het rekruteren van boekhoudkundige en financiële profielen, zowel Juniors als Seniors. Dit kan gaan van een Junior dossierbeheerder, een Accountant AY/AP tot een Credit Controller, Finance Manager, Chief Accountant, … Concreet zijn dit zeer uiteenlopende profielen met elk hun eigen specialisaties.

De eerste dag stond er een onboarding training op het programma, gegeven door een Internal Trainer van Hays. Ik leerde de organisatie en collega’s op deze manier beter kennen, maar ook waar de organisatie veel belang aan hecht. Daarnaast werd er van ons ook verwacht dat we een security test aflegden over de GDPR-maatregelen. Na deze training maakte ik kennis met het team Accounting & Finance. Ik werd zeer warm onthaald door open en enthousiaste mensen. Ik kan bij hen terecht op elk moment van de dag, zowel via chat als via videocall. Nadien ging ik ook even zelfstandig aan de slag. Ik had nog heel wat voorbereidend werk te doen voor ik met glans aan mijn tweede stagedag kon beginnen. 

Mijn eerste week

Tijdens mijn eerste week kreeg ik veel opleidingen en trainingen van een Internal Trainer, Field Coach, mijn collega’s van Accounting & Finance en medestagiaires binnen Hays. Stuk voor stuk zeer open en professionele mensen die bereid waren om mij te helpen en te ondersteunen waar nodig. Na deze meetings ging ik ook steeds zelfstandig aan de slag. Ik nam de tijd om de zaken te verwerken en op mijn eigen tempo alles te ontdekken. Het was immens veel informatie, maar ik hou wel van een uitdaging 😉. Ik ben leergierig en iemand die de lat voor mezelf zeer hoog legt.

Ik heb tijdens mijn eerste week enkele vacatures uitgeschreven voor onze klanten. Deze heb ik dan op onze website geplaatst, maar ook op externe jobboards. Ik heb ook geleerd hoe ik bepaalde vacatures kan updaten, zodat deze meer in de kijker worden geplaatst. Daarnaast heb ik geleerd hoe ik E-shots uitstuur naar een specifieke doelgroep van kandidaten. Alsook zoek ik elke dag in onze interne database en op externe jobboards naar geschikte kandidaten voor het inkleden van specifieke functies. Ten slotte verwerk ik de kandidaten die op interview kwamen bij mijn collega’s in onze interne database. Elke vrijdag maak ik hier een overzicht van voor onze collega’s binnen Accounting & Finance van andere kantoren. Verder heb ik ook geleerd hoe ik cv’s moet strippen. Zoals jullie kunnen zien, verliep mijn eerste stageweek dus super en was het echt aangenaam om binnen Hays aan de slag te gaan.

Mijn tweede week

Tijdens mijn tweede week ging ik vooral zelfstandig aan de slag. Concreet zoek ik nog steeds elke dag naar geschikte kandidaten op externe jobboards. Daarnaast bekijk ik dagelijks Advertsdata, een site waarop openstaande vacatures staan. Als we dan geschikte kandidaten hebben voor deze functie kunnen we hen vrijblijvend doorsturen naar de bedrijven. Wanneer ze dan met ons in zee willen gaan, starten we het hele proces op. Rekrutering is een sector waarin je snel moet schakelen. Het is de bedoeling dat je de concurrentie steeds voor bent. Dit is niet altijd even makkelijk, maar al doende leert men! Verder heb ik nieuwe vacatures uitgeschreven voor onze klanten en deze geplaatst op onze website en externe jobboards. Alsook heb ik enkele E-shots uitgestuurd naar kandidaten die in aanmerking komen voor een specifieke functie. Mijn week verliep eigenlijk ongeveer hetzelfde als de eerste week, ook de taken waren grotendeels hetzelfde. Alleen ging ik deze week meer zelfstandig aan de slag en had ik meer werk dan de eerste week.

De nieuwe zaken die ik heb geleerd, is hoe je een voorstelling uitschrijft voor een kandidaat om deze voor te stellen op LinkedIn. Tot slot heb ik nog een interview meegevolgd om de structuur beter te leren kennen van zo’n gesprek. De bedoeling is dat ik binnen x-aantal weken start met het zelf afnemen van interviews.

Wat staat er nog op het programma?

Vanaf de derde week zal ik ook zelfstandig telefonische screenings afnemen en updatecalls doen. Hier sta ik zelf heel positief tegenover. Contacten leggen is voor mij belangrijk en hierdoor kom ik ook meer te weten over de kandidaten. Als de tijd dan rijp is en ik voldoende ben ingewerkt, zal ik ook interviews afnemen van kandidaten. Voor dit onderdeel heb ik dan wat meer stress, omdat ik in het verleden maar één keer een interview heb afgenomen. Maar ik ben er zeker van dat dit zal lukken door de juiste ondersteuning! Daarnaast start ik ook met een nieuw project, namelijk Contracting.

In april zal ik dan meehelpen met een online beurs die georganiseerd wordt voor de studenten Accountancy & Finance van KDG. Ik zal derdejaarsstudenten helpen in de zoektocht naar een eerste werkervaring. Dit doe ik door enkele vacatures voor te stellen die interessant kunnen zijn en ze meer tips te geven over het opstellen van een goede CV. 

Verder kijk ik enorm hard uit naar de komende maanden en naar deze nieuwe ervaring. Natuurlijk ook om mijn kennis van werving en selectie te verruimen. Ik kan eindelijk mijn kennis omzetten in de praktijk en deze stage maakt het wel duidelijk voor me dat dit de richting is die ik wil uitgaan na mijn studies.

Ik doe nog even een warme oproep. Heb je interesse in een zeer gevarieerde stage binnen Hays? Twijfel je of dit iets voor jou is? Of wens je simpelweg meer informatie? Aarzel dan niet om mij een berichtje te sturen! 😊

Wens je meer ondersteuning op bepaalde vlakken? Wij geven ook tal van webinars over verschillende onderwerpen. De exacte data kan je terugvinden op onze website hays.be of via volgende link: https://www.hays.be/nl/student/job-fair-agenda.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: