Online seminars vs Offline – waar ligt jouw voorkeur? (14)

Hoi iedereen, ik ben zo blij dat ik weer kan posten, het is een paar dagen, of nou ja weken geleden als ik het zo mag zeggen. Het onderwerp van vandaag zal voor een groot deel over Corona gaan. Het is al meer dan een jaar geleden dat Corona ons leven is binnengedrongen. Elk stukje, alles wat we deden voordat Corona globaal en ook lokaal in België gebeurde, is beïnvloed door het virus. We kunnen niet meer vrij winkelen, we kunnen niet meer rondhangen met onze gebruikelijke groep van meer dan vier of acht mensen (ik ben de tel kwijtgeraakt met hoe vaak ze die regel hebben veranderd).

Changes van het jaar

En natuurlijk als we kijken naar banen en scholen die nu weer gesloten zijn, dan heeft Corona een sterke invloed gehad op hoe wij ons dagelijks leven ervaren. Thuiswerken is niet langer iets vreemds of iets wat slechts enkelen van ons hebben meegemaakt. Het is iets dat wordt aangemoedigd, iets dat als een plicht wordt gezien als je je werk nog van thuis uit kunt doen. Blijf thuis, neem niet zoveel contact op met mensen – bij voorkeur je eigen bubbel – dat wil zeggen degenen met wie je samenwoont en je ‘knuffelcontact’. Wie niet thuis kan werken, moet altijd een masker dragen. Zodra je naar buiten gaat, herken je geen gezichten meer. Het enige wat je nog herkent zijn de ogen, wenkbrauwen en het haar. De neus, mond en de rest van je gezicht is bedekt met een masker. We kunnen dus wel zeggen dat Corona ons veel heeft afgenomen.

Let’s check those perks

Maar laten we de dingen eens van een positievere kant bekijken. Lessen gaan online door, voor sommigen van ons dit is heel handig. Mocht je jezelf afvragen waarom, dan kan je kijken naar de verplaatsing die we moeten doen. Sommige mensen moeten meer dan een uur pendelen, alleen maar om het klaslokaal te bereiken. Hetzelfde geldt ook voor arbeiders en bedienden. Mensen die thuis kunnen werken, hebben de ideale situatie om iets later op te staan dan wanneer ze op het bedrijf moesten zijn.

Omdat ik benieuwd was hoe onze medestudenten en volgers van social media dachten over de online seminars, heb ik een paar vragen gesteld die makkelijk te beantwoorden waren. Hoe je online seminars ervaart, of je ze liever online of op locatie hebt en wat je het meeste mist aan seminars op school of op locatie. Natuurlijk kon ik dit onmogelijk alleen doen, dus vroeg ik mijn collega-teamleiders van Facebook, Linkedin, Twitter en Instagram om me te helpen. Ik stelde de vragen waar ik een antwoord van het publiek wilde of nieuwsgierig naar was, en zij verspreidden het online. Je zou versteld staan van de antwoorden, maar laten we ze even kanaal per kanaal doornemen.

Hold up, seminars… wat?

Om studenten kennis te laten maken met externe bedrijven en bekende gastsprekers, wordt er elke week één of meerdere seminaries georganiseerd. Dit zijn sessies – soms ook interactief – waarvan de duur kan variëren van 15 minuten naar twee uur of zelfs meer. Door de huidige situatie gaan deze nu allemaal online door via Microsoft Teams, of een applicatie van de gastspreker(s).

Resultaten van Facebook

De resultaten van de poll die werd verspreid via Facebook waren super positief. Natuurlijk hebben we ook enkele studenten die vinden dat deze online seminaries mogen wegvallen.

9 mensen hebben een duimpje gestemd, met andere woorden ze vinden het af en toe een leuke activiteit. 

4 mensen hebben een hartje gestemd, aka ze vinden het een mooie opportuniteit om buiten de opleiding kennis op te doen. 

2 mensen hebben een boos gezichtje gestemd, het is dus een niet gewenste must. 

1 persoon stemde op een droevig gezichtje dit wil zeggen dat ze het zien als een vervelende taak. 

LinkedIn’s update

Via LinkedIn werd een creatieve poll verspreid.  Ook hier antwoordde de meerderheid van de studenten dat de online seminaries een mooie opportuniteit is. We hadden ook een student dat een leuke comment postte. Het resultaat zag er als volgt uit:

  • Een niet-gewenste must (lees I’d rather not) 0
  • Een vervelende taak 3
  • Een onderdeel dat af en toe wel tof is 3
  • Een leuke ontspanning naast de gegeven lessen
  • Een mooie opportuniteit om buiten mijn richting kennis op te doen 8

Comment dat hier werd geplaatst: “Hoe gefocust blijven werken met je huis op stelten, door Nancy De Vogelaere. Het was een gevraagd welkom voor de stress door corona 🤍”

Keep it Tweeting

Bij Twitter werden een aantal interessante vragen gesteld om een inzicht te krijgen over hoe studenten de online seminaries ervaren. Hier merkten we wel dat er veel meer interactie was en we dus een globaler beeld kunnen scheppen met de gevonden resultaten.

Status quo bij Instagram

Ook Instagram lanceerde een aantal interessante polls. Bij deze polls lag de focus op de voorkeur van de studenten. Zo werd er gevraagd welke onderwerpen ze graag zouden willen volgen tijdens deze seminaries.

A sum-up of all channels

Uit de resultaten van de polls kunnen we wel halen dat de meerderheid van de studenten de online seminaries een positieve meerwaarde vindt. Studenten kunnen hier wel vaker worden afgeleid tijdens deze online seminaries. Ondanks dat er meer afleiding is tijdens deze seminaries, geven studenten de voorkeur aan een online seminarie in plaats van een fysieke ontmoeting. Toch wel iets handig om mee te nemen naar de toekomst (wanneer alles terug zoals voorheen zou gebeuren, natuurlijk met de positieve opgedane kennis meegenomen). 😉

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: