Het leven zoals het is: online Europadag? (13)

Tekst door Martine Michiels – docente Frans en trajectbegeleider voor studenten Organisatie en Management

Zoals ieder jaar stond er ook dit jaar voor de eerstejaarsstudenten een Europadag op de planning. Een dag binnen het vak Maatschappelijke Trends, met hierin wat theorie, lezingen en een uitstap naar Brussel. Voorgaande jaren startte de dag steeds op school, waarna in de middag een bezoek aan het Europees Parlement gepland was. Maar eerst, bij aankomst in Brussel, maakte de groep een wandeling door de Europese wijk, waarop een bezoek aan het Parlamentarium volgde. Deze uitstapt wordt ieder jaar ook eigenlijk gezien als een mini teambuilding. 

“Zoals vele activiteiten dit academiejaar, kreeg ook de Europadag een online jasje. Wat niet per se een nadeel was, want het was zelfs iets uitgebreider door een avond meer in thema te werken.”

Editie 2020 

7 december, op de vooravond van de Europadag, vond de aftrap plaats. Dit was een extra lezing, gegeven door professor Steven Van Hecke. Deze lezing sloot perfect aan bij het thema. De verkiezingen in de Verenigde Staten hebben ook een impact op de Europese Unie. Hoe dit precies zit en wat de mogelijke gevolgen zijn werd door professor Van Hecke toegelicht. De studenten kregen ook de mogelijkheid om bij hun inschrijving een vraag mee te sturen.  

De volgende morgen startte zoals voorgaande jaren met de sessie “De EU en ik”. Dit jaar ging deze door via Newrow. Vervolgens volgde er een lezing gegeven door Peter Bursens. Hij sprak over de verwezenlijkingen en uitdagingen waarmee de Europese Unie te maken heeft. Deze lezing werd gegeven via Microsoft teams. 

Virtueel bezoek 

Na een ochtend vol interessante lezingen namen we dit keer niet de trein naar Brussel. Wel genoot iedereen in zijn eigen bubbel van een verdiende middagpauze. In plaats van een bezoek aan het Europees Parlement brachten we een virtueel bezoek aan de Europese Commissie. Zowel voor ons als de gidsen was dit de eerste keer. Dat wij proefkonijnen waren maakte het extra spannend. 

De gidsen die ons meenamen door de Europese Commissie, waren oudstudenten! OM. Ze hadden het echt top voorbereid. Achteraf hebben we nog gezellig gebabbeld en konden we onze ervaringen met hen delen. Een leuke bijkomstigheid was hier de wisselwerking. Waar de eerstejaars uitleg kregen over het Europees Parlement, was er na de virtuele tour ruimte voor tips aan de gidsen.

Het was misschien iets nieuws voor zowel ons als docenten, als voor de docenten. Maar ik hoop dat ze hier uit geleerd hebben en een leuk dagje hebben gehad. Het mag dan misschien enkele deuren voor ons gesloten hebben, maar er is een raam van opportuniteiten opengegaan voor ons. Zie ik enkele van jullie volgend jaar bij de opstart van het nieuwe academiejaar terug?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: