Het leven zoals het is: wat je kan leren uit een seminarie (4)

Tekst door: Lauri van Gils – laatstejaarsstudente – Customer Relationship Management – Office management

Wie ben ik?

Hallo mijn naam is Lauri! Een 23-jarige en vooral chaotische Bredase, die alles interessanter vindt dan het schoolwerk wat ze nog moet doen. Zeker nu ik al mijn lessen online moet volgen, heb ik nogal eens de neiging andere dingen te doen. Daar ben ik vast niet de enige in en daarom deel ik graag de volgende tips met jullie, om het thuis studeren zo efficiënt mogelijk te maken!

Daar piept de wasmachine. Hups, loopt de kat weer over het toetsenbord. Wat gaan we eigenlijk eten vanavond? Had ik die afwas nu al opgeruimd? 

In deze vreemde tijden is thuis werken of studeren een hele uitdaging. Want hoe hou je nu je aandacht erbij? In het seminarie ‘Hoe gefocust studeren als je huis op stelten staat?’ gaf Nancy De Vogelaere ons tips en tricks.

Online les volgen, hoe begin je hieraan?

Om te beginnen context is alles.
Mensen en verandering, niet de meest ideale combinatie. We raken aan situaties gewend en dat vinden we dan wel prima. Wil je een gewoonte veranderen, dan moet je het 60 keer doen voor je dit gewoon bent. Wanneer we dit toepassen in een actuele situatie, betekent dat dus dat je 60 keer elke ochtend voor je buiten stapt je mondmasker moet opzetten. We weten dan nu ook alvast dat wanneer de pandemie over is, we eerst weer 60 keer naar buiten zullen moeten gaan zonder mondmasker voor we dat weer gewend zijn.. Zo blijven we bezig.

We dwalen af, een vrijheid waar tijdens dit interactieve seminarie overigens ook genoeg ruimte voor was. Context, daar waren we gebleven. Het is belangrijk om je te focussen op zaken die we kunnen controleren of beïnvloeden. Dit kunnen we opdelen in 3 cirkels:

  • Cirkel van controle;
  • Cirkel van invloed;
  • Cirkel van bezorgdheid.

De cirkel van controle zijn de zaken die we direct kunnen controleren, de cirkel van invloed zijn de zaken die we met een beetje inspanning kunnen veranderen en de cirkel van bezorgdheid is alles waar we ons zorgen om maken.

We moeten onszelf aanleren de situaties waar we geen invloed op hebben los te laten. De context verandert constant en dat is lastig. Daar kunnen we niets aan veranderen, we kunnen hooguit (proberen) ons er niet te druk om te maken.

Jouw ideale thuis-studeer-week: hoe ziet die eruit?

De volgende tip is: “deel je tijd in”. Hoe ziet jouw ideale werk-studeer-week-van-thuis uit eruit? Verdeel je week in 3 groepen: focus, flexibel en vrij. Op deze manier weet je waar je op welk moment aan toe bent. 

Breng structuur in de chaos

Het begint allemaal bij een goede zitplek. Durf te schuiven met het meubilair. Geen inspiratie of een lastige ruimte?  Het internet staat vol met simpele tips om je interieur slim in te richten.

Een goede werkplek zorgt namelijk voor een goede werkhouding. Wat je brein op zijn beurt weer associeert met gefocust bezig zijn.

Routine brengt rust in je hoofd, zorg voor eenzelfde structuur iedere dag:

  • Sta iedere dag rond hetzelfde uur op;
  • Kleed je aan en doe je schoenen aan;
  • Doe alsof je naar school zou gaan, dit brengt je in een actieve houding.

Begin je direct aan je to-do list? Zorg dan voor een snel succesje, direct iets van je lijstje halen, geeft positieve energie.

Over to-do lists gesproken. Plan in wat prioritair is; 

  • Kies 1 taak die je absoluut moet doen;
  • Welke zijn bij-taken; en kan je daarna maken;
  • Formuleer alles concreet;
  • Maak afspraken met je huisgenoten. Wanneer ze je mogen storen of waar je werkt. 

Zit je in de voormiddag rustig aan het bureau en in de namiddag aan de keukentafel, dan kan je je taken hierop inplannen.

Draag zorg voor je brein en houd focus

Doe het niet! Ik herhaal, doe het niet! Ik heb het over multitasking. Multitasking maakt ons hopeloos inefficiënt en ja, dit geldt ook voor de vrouwen. Hoe kan je deze multitasking voorkomen? Durf offline te zijn. Ook al zit iedereen als een gek op alle sociale media. 

“De conclusie die ik uit dit seminarie kan trekken is kort en duidelijk: zorg goed voor jezelf! Zorg dat je jezelf voldoende rust en structuur biedt, maak duidelijke afspraken met huisgenoten en plan je tijd zorgvuldig in.” 

De situatie om ons heen kunnen we niet veranderen, maar met deze tips kunnen we er wel het beste van maken!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: