Dagboek van een online docent (5)

De corona-crisis houdt ons fysiek nog steeds uit elkaar, maar dat wil niet zeggen dat wij bij de pakken neer zitten. Al wekenlang geven docenten en studenten #OfficeManagement van Thomas More Mechelen de estafette door om ervaringen te delen. Samen kunnen we deze crisis aan 🙂

Vandaag geven we de stok door aan onze spiksplinternieuwe docent Ann Poleunis – die sinds dit academiejaar het ondernemerschap een beetje combineert met #PersonalBranding.

Citaat

“100% online lesgeven? Een schipperen tussen hemel en hel” — Ann Poleunis

Mijn verhaal start in januari 2020

Begin januari 2020  krijg ik een tof voorstel… Ik krijg de vraag om een vak op Thomas More Hogeschool te Mechelen voor mijn rekening te nemen. Samen met 2 andere top-docenten 😉 Nancy De Vogelaere en Ann Foubert brengen we het vak Personal Branding naar een 30-tal studenten! 

Op 28 januari 2020 teken ik mijn contract met Thomas More. No way back, ik ga doceren in de richting Office Management voor het vak Personal Branding. Ik ga studenten begeleiden om van een website een sollicitatietool te maken. Uiteraard ben ik zeer bereid om deze opdracht aan te nemen! Ik voel me helemaal opgewonden en zeer fier dat ik mij kan verbinden aan Thomas More Hogeschool. Laat het avontuur beginnen

Start van mijn 100% online lessen: 20 mei 2020

Het plan is om mijn lessen te laten starten na de stageperiode van de derdejaars, na 20 mei dus. Top! De lessen zouden gedurende een zevental weken doorlopen. 

Prima geregeld dus. Perfect om mijn voorbereiding grondig en op tijd klaar te maken. Voldoende tijd om alles te dubbelchecken. Helemaal zoals ik het graag heb!

Het lessenpakket wordt aangevuld met een leuke uitdaging : een jurymoment waarop elke derdejaarstudent Personal Branding zijn/haar website toont en een persoonlijk pitch voordraagt. Een beoordeling van de gemaakte websites en een netwerkmoment maken deel uit van het jurymoment! Tof concept, ben er helemaal weg van.  Leerrijk en netwerken , dus kortom …. Past helemaal bij mijn persoonlijke levensvisie van “levenslang leren” en “authentiek netwerken”! 

Een klas van 27 laatstejaarsstudenten

Ik blik alvast vooruit en droom even weg!  Hoe zou het zijn om nog voor een klas van 27 laatstejaarsstudenten te staan?  Ik ben er helemaal klaar voor. Studenten aan de vooravond van de arbeidsmarkt en studenten die nog verder studeren, met veel passie uit de anonimiteit brengen.  Het doel hou ik goed voor ogen : deze studenten helpen om zich te profileren als Young Professional via een portfolio website.

Binnen de grenzen van mijn comfort zone

In dit proces zie ik mezelf als ideale partner/docente voor deze studenten. Een uitdaging met pit maar toch binnen de grenzen van mijn comfortzone. Met mijn ruime ervaring in HR/recrutering en mijn persoonlijke visie over personal branding uit eigen businesservaring , ben ik in staat om deze laatste jaarsstudenten  -stap voor stap- op weg te helpen. Als zelfstandig ondernemer begeleid ik namelijk met mijn bedrijf solo- ondernemers en studentondernemers bij de start van hun bedrijf. En heb al menig website ontwerp onder de loep genomen. Komt snor.

Wat in 2019 als een gewoon en misschien wel saai Academiejaar startte, kreeg even onderweg in 2020 toch een ietwat andere dynamiek! Het jaar was nog maar goed en wel begonnen of het kantelde al helemaal… Het jaar draaide zover over zijn zijde, dat het evolueerde naar een hectische en vreemde tijd. Niet alleen voor mijn studenten maar ook voor mezelf.  Het coronavirus en de ziekte die het veroorzaakt (Covid-19) blies ons allemaal uit onze gekend routines en onze gekende aanpak. Woooow…

Opeens was alles anders…

De gevolgen en de impact bevatte niemand onmiddellijk. De nieuwsberichten maakte een indruk op mezelf. Ik plooide terug op mijn gekende oppervlakte : 750 m2! Mijn huis : mijn thuis , mijn werkplek, mijn tuin, mijn leven. Nooit gedacht dat ik zo dankbaar ging worden voor deze mooie oppervlakte.

Het startschot van mijn lessen komt vroeger

Persoonlijke face-to-face contacten, functioneren in groep, het kon niet langer.

En alsof dat dat nog niet genoeg was, werd het startschot van mijn lessen vervroegd. Nog meer zelfs, de lessen dienden 100% online te worden gegeven en afgerond te zijn VOOR 18 mei. Van deze boodschap schrok ik wel eerlijk gezegd – en ik zal niet de enige zijn…

Doceren of doseren

Voor degenen die mij al langer kennen, die weten dat doseren niets voor mij is. Ik zette door. Ik moest en zou het begrijpen. Ik moest en zou het gewoon doen. Ik moest en zou mee op de kar springen. Iets in mij was sterker dan de verstommende verbazing die ik de laatste dagen met mij meedroeg. Gedreven om in actie te schieten, let’s do this!

De ontdekkingsfase

Op enkele dagen tijd moest heel Thomas More online verder! Met programma’s die namen droegen waar ikzelf nog nooit van had gehoord :  New Room Kultura , Big Blue Button, MS Teams en zo waren en nog wel een paar! Mijn stretch was alvast ingezet. Wat voor mij, begin maart 2020, volledig buiten mijn confortzone lag, moest snel binnen handbereik geraken.

We’re in this together

En alsof dit alles nog niet voldoende was, stonden mijn studenten ook nog voor een extra uitdaging.

Ze werden gehouden aan hun stageplicht en moesten dus in dezelfde periode les volgen en hun stage succesvol afronden. Dus zowel de manier van les geven als de manier van lesvolgen werd onderste boven gegooid. We’re in this together, voor mij was dat alvast duidelijk! Maar hoe gingen we dat realiseren? 

Vrouwelijke curiosity

Getriggerd door mijn vrouwelijke curiosity zette ik mijn zoektocht naar een goed online systeem in! Ik diende zo snel mogelijk een handig medium te vinden waarin ik mijn lessen voor grote groepen kon organiseren. Bovendien diende een replay beschikbaar te zijn voor studenten die de les niet konden bijwonen op het voorziene moment.  

Op eigen houtje ging ik aan de slag met de door Thomas More ter beschikking gestelde informatie. Veel info en goed uitgewerkt , trouwens. Ik volgde, eerder per toeval, één infosessie bij iemand van Dienst Onderwijs. Zo maakte ik kennis met het systeem Big Blue Button. Ik was gewonnen voor dit systeem. Enkele dagen later, tijdens de paasvakantie, deed ik samen met enkele studenten een test (eeuwig dankbaar aan Cheyenne, Jana, Sarah… om deze vuurdoop samen met mij te willen nemen).

De wil tot veerkracht

De woorden veerkracht , flexibiliteit , stress en ook onmacht kregen een andere dimensie. Ondertussen maken ze nu constant deel uit van een plekje in mijn dagelijks leven … Welllicht is dat niet anders voor mijn studenten.

Ikzelf werd echter “gedreven” door iets in mezelf om aan de slag te gaan, ik leek veerkracht te ontwikkelen zonder ik het zelf doorhad. 

21 april 2020: de lessen gaan van start!

5 modules zijn ondertussen gegeven. Getriggerd door de bijna voltallige aanwezigheid van mijn studenten in mijn lessen , elke keer opnieuw. Mijn studenten zitten in mijn lessen en geven hun aandacht – ook op moeilijke momenten! Ik voel hun interesse en hun aanwezigheid zo fel, dat het voor mij niet meer aanvoelt  alsof ik niet fysiek voor deze klas sta.

Verbondenheid

Het universum en de WiFi 😉  zorgen voor verbondenheid. Ik moet en zal door deze rare periode doorgeraken, samen met mijn studenten! Verdere connectie zoek ik via andere wegen op. Ik stuur een persoonlijke mail naar iedere student(e) in mijn klas. En raak hen met mijn interesse in hun huidige functioneren, door een zeer simpele vraag “Hoe gaat het met je?”. Op vraag, geef ik met plezier een stuk extra time , daar waar nodig. Appreciatie alom.  

Nieuwe energie

Het voelt  alsof deze derdejaarsstudenten een deel van mezelf zijn geworden. Daardoor kijk ik uit naar de momenten waarop ze mij hun website tonen, een website die  uiteraard nu nog totaal niet af is, maar die ze wel al graag met me willen delen.

Het proces wat deze studenten doormaken, de struggle met inhoud en beeld, ook dat werd opnieuw een stukje van mezelf! Ik beleef namelijk hierdoor opnieuw de energie die ik had bij de opstart van mijn eigen zaak. Ik beleef opnieuw de leuke denk- en doeprocessen van het maken van een eigen website. Net hierdoor krijg ik nieuwe energie. 

Dank-je-wel 🙂

Dankjewel lieve derdejaarsstudenten Personal Branding! Zij maken niet alleen mijn persoonlijke groei als docente mogelijk tijdens deze moeilijke periode. Zij zorgen er ook voor dat ik de opstart van mijn bedrijf en de energie die ermee gepaard ging, terug mag herbeleven. 

Ik deel hier met veel respect dit citaat:

“ik zou heel mijn kapitaal willen geven om mijn persoonlijke groei opnieuw te mogen beleven.” — Bart Verhaeghe, vastgoedinvesteerder (Uplace / Club Brugge)

Een ongelooflijke drive ervaar ik om veel studenten en ook andere ondernemers te steunen die het momenteel moeilijk hebben! Ik maak geweldig lange dagen, toch zonder het gevoel té hard te moeten werken. Ik ben gelukkig! En sterker nog, ik heb niet het gevoel dat ik iets mis. 

Het moment van de waarheid moet nog komen!

17 juni 2020, the big day voor ons vak Personal Branding! Ik kijk enorm uit naar de finale resultaten.  Bovendien wil ik meegeven dat ik supertrots ben op het proces dat ik samen met mijn studenten doorgemaakt heb,  laat dat alvast duidelijk zijn! Trots op hun wilskracht! Trots dat ook zij hard hebben gewerkt! Trots dat ze “anders” hebben gewerkt! 

Mijn studenten zullen deze tijd wellicht niet vergeten. Trots dat ik van deze tijd deel mag uitmaken! En daardoor wellicht in hun geheugen gegrift blijf! 

Wat neem ik mee naar de toekomst?

Zoals velen heb ik toch enkele lessen die ik trek uit deze periode. Ik lijst ze even voor jullie op:

  • Schrap taken die niet goed aanvoelen voor jezelf
  • focus op wat echt belangrijk is
  • hou deadlines sterk in de gaten
  • ga in overleg met anderen die verder staan dan jezelf
  • geef elke keer het beste van jezelf

En zo komt alles helemaal goed! Ik heb alvast hierdoor na een stukje hel, heel veel hemel leren kennen!

Lieve groetjes!

Ann Poleunis

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: