Dagboek van een online docent (4)

De corona crisis blijft ons allen in zijn greep hebben. Docenten en studenten zijn fysiek verder dan ooit van elkaar gescheiden – maar blijken tegelijkertijd meer verbonden dan ooit. Tijd om nog eens een docent aan het woord te laten over haar online (en offline) leven. Christina Hermans neemt jullie mee in haar estafette doorheen haar belevenissen. Ze koos ervoor jullie in detail eens door één werkdag vorige week te loodsen. Read and enjoy…

Corona-virus lockdown. Online lesgeven vanuit je kot – voor een docent die alle energie haalt uit direct contact met studenten. *Slik*!

07.30 uur

Ik sta elke werkdag op hetzelfde uur op. Op die manier wil ik mijn brein op ‘werken’ instellen. Wat ik koste wat kost wil vermijden is dat werkdag en weekend in elkaar overlopen. Ik wil op vrijdagavond nog altijd dat heerlijke ‘het is weekend!’-gevoel behouden.

Tijdens het ontbijt neem ik de krant door, een krant die alleen nog over corona gaat. Wij vragen ons hier thuis elke keer af wat er toch met al die andere problemen in de wereld is gebeurd. Hoe gaat het met de sprinkhanenplaag in Afrika, de hongersnood daar, de ontbossing, klimaatverandering … De wereld staat toch niet écht stil. Of wel?

08.00 uur

Mijn echtgenoot en ik wandelen elke ochtend naar ons werk. We doen een rondje in onze buurt om ons brein op de werkdag in te stellen.

Ik geniet van de stilte. Vliegtuigen die normaal gezien voortdurend over ons huis vliegen, laten zich niet meer horen of zien. Maken die vogels altijd al zoveel lawaai?

Een trein raast voorbij, die is volledig leeg. Een hallucinant beeld.

Sinds de lockdown heb ik me voorgenomen om zeer regelmatig te bewegen. Op het einde van de dag moet ik meer dan 10.000 stappen hebben gezet. Al 4361 stappen na deze ochtendwandeling? Niet slecht!

Foto ochtendwandeling of boomerang – filmpje voorbijrijdende trein – stappenteller 4361 stappen

09.00 uur

Ik heb een mobiele werkplek op dit moment. Normaal gezien deel ik een bureau met mijn echtgenoot, maar die werkt nu ook thuis. Omdat die blijkbaar een groot deel van de dag video calls moet organiseren, kan ik onmogelijk in dezelfde ruimte blijven zitten. Dus begin ik aan de ontbijttafel te werken en verhuis ik naar de slaapkamer van de oudste zonen zodra die wakker zijn.

Ik heb me, net als mijn collega’s, zo snel mogelijk proberen in te werken in een aantal online onderwijstools. Tijdens de paasvakantie heb ik een virtuele les met mijn gezinsleden georganiseerd om de tool NewRow uit te proberen. Toen ik mijn oudste zoon ‘als een echte juf’ streng vroeg om nog eens te herhalen wat positioneel onderhandelen precies betekent, lachten de anderen zich een breuk.

11.00 uur

Koffiepauze! Meer dan ooit nodig in corona-lockdowntijd. Hebben jullie nu ook meer de neiging om zelf taarten en ander lekkers te bakken? Ik betrap me erop dat ik mezelf op een extra koekje of taartje trakteer om me bezig te houden. Diëten in coronatijd? Geen SMART doel als je het mij vraagt: niet realistisch, niet haalbaar.

13.00 uur

Even checken of de eerstejaarsstudenten van het vak Job Factory hun eindresultaten hebben opgeladen.

Wat een pech! Tijdens het jubileumjaar van Job Factory (dit was onze 5de editie!) zijn alle events afgelast. De studenten waren nochtans ongelooflijk goed bezig. Ik ben echt trots op hen.

Enkele teams hebben, ondanks die tegenslag, toch besloten om nog een extra online actie uit te werken:

  • een bordspel voor jongeren uit een buso-school om zich tijdens coronatijd bezig te houden;
  • een kookboek met goedkope, maar lekkere recepten voor kansarmen én studenten;
  • een webinar over smartphoneverslaving of burn-out;
  • een online challenge voor buitenlandse studenten.

Een aantal hiervan krijgen binnenkort zeker nog een verhaal hier op de blog 😉

Vandaag neem ik trouwens deel aan een online quiz over Afrika georganiseerd door een Job Factory team. De eerste prijs heb ik niet gewonnen, vrees ik.

16.30 uur

Skypemeeting met de studenten van het eerste jaar die ik coach in het vak Persoonlijke ontwikkeling. In een laatste opdracht gaan ze bij mij komen solliciteren voor een stageplek. 

Na enkele vragen over deze opdracht gaat het gesprek al snel over het online onderwijs dat hen sinds enkele weken is opgelegd. Ik voel dat een aantal studenten het extra moeilijk hebben. Ze lopen verloren in mailberichten, aankondigingen, opdrachten van diverse vakken. Vooral over de online examens maken ze zich veel zorgen. Heel begrijpelijk natuurlijk.

17.30 uur

Nog even een flinke wandeling in het mooie Hageland. Ik moet die 10.000 stappen halen! Mijn favoriete muziek? Nick Cave, Elbow, Florence & the Machine … Allemaal topconcerten op het festival van Werchter die me kippenvel bezorgden.

Werchter!? Mijn ticket lag al klaar, voor 4 dagen festival, jawel! Afgelast! De ‘festivalwei’ (zeg maar park) ligt er verlaten bij 😦

18.00 uur

Een feestelijk aperitief vandaag. We klinken op het diploma van de oudste zoon. Dat is vanochtend door de postbode ‘plechtig’ overhandigd. Een verrassing, want na een half jaar studeren in China in het eerste semester, net ontsnapt aan het coronavirus ginder, was het even wachten op de punten.

Na het eten nog even een fietstocht van 11 kilometer. OK, de teller staat op 11.806 stappen. Mijn doel is bereikt! 😊

Tot slot wil ik graag afsluiten met een leuke coronacartoon van Maaike Hartjes die ik op Facebook volg en die me elke dag doet glimlachen 🙂

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: