Als de studiekiezer niet naar de school komt, dan komt de school naar de studiekiezer

25 april 2020 – Het relaas van de online opendeurdag

Een studiekeuze maken… Het is geen evidentie voor onze jongeren uit het zesde middelbaar in deze lente van 2020. Een nieuwe school kies je met verstand én met gevoel, dat weten we al langer. Maar hoe kun je een school ervaren als je er niet naartoe kan gaan omwille van Corona? Bij Thomas More brachten ze op deze online infodag dan ook de school gewoon een beetje naar de kiezende jeugd. Een relaas van een bewogen eerste dagje waar we toch met enige trots op terugkijken. Aan het woord zijn studentes Michelle Bellon en Sacha Lacroix én docente Nancy De Vogelaere.

Het verhaal van Michelle (Events4Business)

Mijn hond zag… dat het goed was en volgde de hele tijd mee 🙂

Als studente Events4Business stond ik vorig jaar paraat op alle opendeurdagen. Ik mocht er uitleg geven over onze gloednieuwe richting. Het zal natuurlijk niet aan mij alleen gelegen hebben, maar de infodagen waren een zeer groot succes, we zijn van 4 studenten naar 16 gaan.

Opendeurdagen vind ik dan ook zeer leuk om te doen. Het is het ideale moment om te laten zien hoe hard ik achter mijn opleiding sta en ik kom in contact met gepassioneerde jongeren. Af en toe kom ik iemand tegen die net zo’n grote passie heeft voor events als mij en dan is het een fantastisch gevoel om die persoon te overtuigen om naar mijn richting te komen. Welcome to the dark side 😉 

Corona laat alles dit jaar natuurlijk anders verlopen. Op een zeer korte tijd moest er een oplossing gevonden worden voor al die zoekende studenten. En die heeft Thomas More wel prachtig  gevonden. Er is een virtuele wereld gemaakt waar je via je computer onze online stand kan bekijken.

Die stand is zeer knap gemaakt en daar kan je alle informatie terugvinden over Office Management die je ook zou krijgen op een real-life opendeurdag. Je kan chatten met docenten en studenten en je kan ook inspringen in een live sessie met student of docent waar ze al je vragen beantwoorden.

Zelf heb ik met een paar geïnteresseerde jongeren gebabbeld en hun vragen kunnen beantwoorden. Ik merk dat er voor mijn richting vooral vragen zijn rond de events vakken, en vooral rond de vele kansen die we krijgen in de eventwereld. Wat gaan we doen? Wie gaat ons les geven? Op welke soorten evenementen mogen we meehelpen? …

Zoals alles dat nieuw is, is het nog even zoeken naar hoe dit platform juist werkt. Hier en daar werkt er een link niet maar dat is snel opgelost. Jammer genoeg leek het naar mijn perceptie niet het succes dat we zien op de fysieke opendeurdagen van vorig jaar. Ik denk dat dit vooral komt omdat het een nieuwe formule is die nog niet zo gekend is. En misschien ook omdat het publiek niet goed snapt wat we nu exact meer bieden dan de normale info die je kan vinden online. (nvdr: deze perceptie blijkt uiteindelijk helemaal niet te kloppen – de cijfers liegen er gelukkig niet om)

Mijn laatste chatsessie – heel fijn om doen

Het was zeer leuk om te zien dat ondanks de huidige crisis we er toch in zijn geslaagd om de studenten te helpen en juist te kunnen informeren. Net voor ik afsluit heb ik het geluk nog een laatste live chatsessie te mogen doen – heerlijk om rechtstreeks te praten met studenten, al is het dan online. Ik doe dat toch nog altijd het allerliefste…

Volgende keer staan we er weer met een nog sterker platform en team. Tot dan?!? 

Michelle

Sacha Lacroix – Studente IRM 

Ik zat in de namiddagploeg voor de blog vandaag. Dus 13u15, we beginnen eraan!  Vandaag is het opendeur dag, het enige verschil is dat het vandaag allemaal online gaat gebeuren. Best wel spannend als je het aan mij vraagt. 

De live sessie

Na een tijdje is het tijd voor een live sessie, nog spannender. Er worden heel wat vragen op mij afgevuurd: 

  • Hoe is het om in Mechelen te studeren?’ 
  • ‘Wat voor vakken krijgen jullie allemaal?’ 
  • ‘Ik doe nu deze richting, kan ik overschakelen?’. 

Na een uurtje zit de live sessie erop en is het tijd om de vragen nu via chat te beantwoorden. Ik merk wel dat via chat de vragen iets moeilijk te beantwoorden zijn, je krijgt vragen als ‘wat zijn struikelblokken tijdens de opleiding?’. 

Ik zie het helemaal zitten

Heel logisch allemaal dat toekomstige studenten zich zoveel vragen stellen. Het is allemaal nieuw en ze willen zoveel mogelijk informatie krijgen. Daarom net dat het zo belangrijk is om een online infodag te houden, dit kan niet genoeg worden herhaald. 

Ik merkte ook op dat veel toekomstige studenten het fijn vonden om te praten met studenten van de richting waarover ze twijfelen. Ze verwachten van ons eerlijke antwoorden, en die zijn we ook bereid om te geven. 

In mijn ogen was het een succes, hopelijk hebben zo veel mogelijk toekomstige studenten de antwoorden gekregen die ze nodig hadden!

Tot de volgende! 

Sacha 

Docent Nancy De Vogelaere besluit…

Als de studenten niet tot ons komen, dan gaan wij toch eventjes tot bij hen. Het klinkt eenvoudiger gezegd dan gedaan, alhoewel… Daar waar we collectief in het begin eventjes onzeker waren en over een drempel moesten, was vrij snel duidelijk “dit is best wel fun”. Vooral omdat de beheerders in de backoffice goed konden zien dat de toestroom wel degelijk bezig was én we het goed deden! Jeuj! 

De jongeren vinden de weg naar onze prachtige online beursstand, gaan snuisteren én contacteren ons. Zelf kreeg ik enkele chats, wat mails én enkele telefoontjes, maar het viel zeker allemaal te managen. 

Het resultaat mag er ook wel zijn. Op dit moment blijken er om en bij de 450 standbezoeken te zijn geweest, waarvan ongeveer 1 op 4 de moeite deed om een account te maken zodat ze met ons konden chatten / videocall opzetten of zaken konden downloaden. Heerlijk! 

Mijn onwaarschijnlijke dank gaat dan ook uit naar de 12 studenten die mee onze stand bemand hebben – de collega docenten, ons opleidingshoofd én natuurlijk: De hele hogeschool én onwaarschijnlijke marcom-team die ons énorm begeleid hebben in onze duik in deze digitale beursstand…

Uiteraard hoop ik uit de grond van mijn hart dat ik volgende infodag terug op school kan ronddartelen én iedereen de opleiding office management kan laten zien, voelen, ervaren… Maar als dat niet zo is, dan is deze online ervaring sowieso eentje om te herhalen én verbeteren… 

#WeAreMore #SamenSterk #SamenTegenCorona #Dankbaar 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: