Dagboek van een online docent (2)

Het coronavirus houdt ons in de ban en op de been. Zeker tot midden mei zetten we bij Thomas More in op afstandsonderwijs. Maar vanop afstand betekent meer dan ooit samen. Zet je schrap voor de boeiende getuigenis van docente Leen Haesaert – in de estafette die hier vrolijk doorgegeven wordt van docent naar student en omgekeerd…

“Deze marathon lopen we samen”

“Vorige week was het heftig en snel schakelen naar een nieuwe doceermodus”, aldus docente Leen Haesaert. “Geen tijd voor koudwatervrees. Het was duiken, spartelen en zwemmen!”

Toch voelt ze zich als een vis in het water in dit digitale verhaal. Handleidingen en tips gaan over en weer: Skype for Business, Microsoft Teams, Zoom, Hangouts, NewRow, Canvas Conferences, filmpjes en screencasts. Samen met collega’s speelde Leen zelfs ‘klasje’ om de tools effectief eerst uit te proberen! Ze vertelt hoe haar week eruit zag. Maak je klaar voor een rollercoaster 🙂

Donderdag 26 maart 2020

8:10 u. Vroege vogels en bubbels

Ik start mijn computer op om 8.10 u. en zet me klaar om de eerste studenten te begroeten. We communiceren via Skype for Business maar zetten de camera’s niet op. Ik kan dus rustig in mijn pyjama blijven. Zalig toch!? “How’s life today?” vraag ik voor we beginnen. Ik jongleer met 3, 4, 5 verschillende openstaande schermen en deel ze afwisselend met de klas. We vorderen! Ik rond af met: “Stay safe, don’t lose heart!” En ergens uit de Skype-verte hoor ik nog: “Thank you, bye! Bye! See you!” En dan verdwijnen we weer elk in onze eigen bubbel.

11.00 u. E.H.B.O voor Stages

De stages van onze studenten gaan niet door. Wat nu? Spoedvergadering via Skype. We gaan voor optimaal behoud van al het voorbereidende werk dat studenten al deden en passen de opdrachten zo aan dat we toch de doelstellingen van het vak halen. We delen een OneDrive document en sleutelen samen aan een nieuw, maar sterk takenpakket.

12.30 u. Portie vitamine D

Blijven ademen *in de zon*

Even op adem komen. Tijd voor de lunch en een portie zon. Ik hoor het van zo velen: we zijn moe. Ik ben dus mild voor mezelf en doe even mijn oogjes toe!

12.45 u. Speedgrader in hoogste versnelling

Nog 30 schrijftaken te verbeteren. Online. Ik probeer zo veel mogelijk positieve feedback toe te voegen, omdat motiveren nu heel cruciaal is. Ik ben bang voor afhakers omdat fysieke contactmomenten toch nog echt wel het verschil maken.

Vrijdag 27 maart 2020

9.00 u. Corona en eenzaamheid

Microsoft Teams-vergadering met mijn collega’s Joke en Karolien van TM Kempen over ons onderzoeksproject HealthLi Buurtkompas. We zouden starten met de huisbezoeken bij mensen met een psychische kwetsbaarheid om dan in co-creatie met hen een ondersteuningspakket te ontwikkelen om hun zelfredzaamheid bij eenzaamheid te verhogen. We gooien onze planning om, want huisbezoeken zijn nu uit den boze. Maar wat een ironische meevaller in deze bizarre tijden: sociale media, overheden en organisaties overrompelen ons met initiatieven om eenzaamheid in tijden van corona tegen te gaan. Inspiratie genoeg dus voor later!

17.00 u Café Corona

Ik sluit nog even aan bij een Zoom-sessie met de collega’s van de onderzoeksgroep voor onze vrijdagse Café Corona. Even een relaxte babbel over het wel en wee van de afgelopen dagen. We heffen het glas op de week die komt!

Zaterdag 28 maart 2020

11.15 u. Kapsalon Come a Casa

En ja, ook dat moet nu thuis gebeuren! Ik knip de haren van zoonlief, na eerst zorgvuldig een aantal YouTube-filmpjes te hebben bekeken om de ‘coupe’ te realiseren die hij wil. Even paniek. De tondeuse valt en we zijn nog maar halfweg. Oef – eindresultaat: hij tevreden! Dus ik ook!

Zondag 27 maart 2020

15.00 u. Koffiecirkel en applaus

Elke middag houden we met de madammen van onze straat koffiepauze. We stellen ons op in een grote cirkel, houden ons aan de 1,5 m opgelegde afstand en drinken onze kop koffie leeg. Ook elke avond komen we op straat. Dan speelt buurman Hans een deuntje op zijn saxofoon en applaudisseren we samen voor de zorgsector die marathon-uren klopt.

Coronatijden – het worden allicht lange tijden. Maar deze marathon lopen we niet alleen!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: