Zit onze HR voortaan allemaal in de cloud?

Tekst door tweedejaarsstudenten Aurélie Wilqué en Anouk Uytgeerts

Als student in Office Management is het ons alvast duidelijk: gastcolleges en sprekers zijn een kans om verbinding te maken met het werkveld. Zo kregen we recent de kans in het vak HRM-Topics van HR-docent Ann Foubert in contact te komen met het e-HRM-systeem van de firma Oracle. Hun medewerker Elke Devinck kwam dit met veel plezier uitleggen. 

Oracle?

Oracle is een Amerikaans Softwarebedrijf met meer dan 130.000 werknemers. Het hoofdkantoor bevindt zich in Redwood City, California.
Naast databases is Oracle Corporation ook één van de grootste leveranciers van bedrijfssoftware, verzameld onder de naam Oracle E-Business Suite. Ze bouwen ook hun eigen ‘Cloud Fusion’, waarvan ‘Oracle HCM Cloud’ onderdeel van uitmaakt.

Wat is e-HRM

E-HRM staat voor Electronic Human Resource Management Systeem. Bedrijven en organisaties die gebruik maken van dit HR-systeem, krijgen meer ruimte voor andere taken. De operationele, recurrente en gestandaardiseerde taken worden uitbesteed en gedigitaliseerd.

Je kan e-HRM gebruiken om instroom, doorstroom en uitstroom van personeelsleden te ondersteunen. Bovendien kun je het ook gebruiken voor een groot deel van de administratieve processen die een standaard verloop kennen (loon, vakantie, …).

Elk voordeel heeft zijn nadeel… en omgekeerd

Doorheen de hele presentatie wordt duidelijk dat e-HRM niet alleen WAUW is. We sprokkelden de voor- en nadelen voor jullie bijeen en zetten ze op een rij.

Voordelen:

  • Efficiëntie van de werk- en alle ondersteunende processen
  • Digitale toetsing en controle (vb verlofdagen)
  • Minder (menselijke) fouten
  • Managementinformatie digitaal genereren (vb rapportage)
  • Minder administratieve taken voor HR-afdeling en dus de kans op meer gerichtheid op de strategische doelen
  • Sneller kunnen inspelen op verandering
  • Versterkt de betrokkenheid en tevredenheid van de werknemer

Nadelen:

  • Ongewenst surfgedrag is moeilijk om te voorkomen, mits middelen hiervoor tijd en inspanningen kosten
  • Je creëert mogelijks een vervreemding in contact tussen HR, managers en medewerkers door de vermindering van face to face contact (alhoewel dat stuk te verhelpen valt)
  • Dit zijn gestandaardiseerde processen voor de meest courante werk processen. E-HRM is geen helemaal op maat gemaakte applicatie

De toekomst? Online!

Is de toekomst van onze HR Processen dan allemaal digitaal? Volledig digitaal zal het ongetwijfeld nooit worden, maar toch kan je e-HRM als een bijzonder krachtig instrument gebruiken. Iedereen wil sneller en efficiënter te werk gaan. Er is software die een groot stuk van de handelingen voor je kan doen – aangepast op vraag en maat van jouw eigen bedrijf. De tijd van potlood en papier om processen en procedures te berekenen is voorbij – Gebruiken die handel, zouden we zeggen. Zo blijft er bovendien meer tijd en ruimte over die de échte mensen uit je HR dienst kunnen spenderen aan jouw medewerkers. In real life. Een win-win dus!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: