Analyseer eens je persoonlijkheid

Gastcollege over de Big 5 dankzij Hays

Tekst door studenten Anouk Uytgeerts en Aurélie Wilque

Als studenten van Business & Languages, kregen we tijdens het vak People Skills de mogelijkheid twee fantastische dames van Hays te leren kennen, namelijk Eva Jespers en Keerthana Versali. Velen van ons zien zichzelf wel een toekomst in HR uitoefenen, hoog tijd om hen eens extra aan de tand te voelen 🙂

Big 5?

Eva is HR-consultant in Antwerpen, gespecialiseerd in Office and Sales Support. Keerthana is dan weer een Senior Recruitment Consultant te Zaventem. 

Beide dames kwamen meer uitleg geven over de persoonlijkheidstest die zij zelf het meest hanteren: de Big 5 theory. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde test, die jouw persoonlijkheid probeert samen te stellen aan de hand van 5 dimensies.  Wie de test doet, krijgt dus een screening op :

  • Extraversie, 
  • Gevoelsmatigheid, 
  • Bewustzijn, 
  • Je neiging tot instemmen, 
  • Openheid. 

Dat resultaat, samen met je motivatie en prestatie en de rol van je eventuele faalangst bepaalt jouw persoonlijkheid. Ze wordt ingezet om de match tussen bedrijf en sollicitant te optimaliseren. 

Wat doet Hays in dat verhaal?

Hays is één van onze “Partners in Education” en is als internationaal bedrijf gespecialiseerd in werving en selectie. Zij zijn beursgenoteerd en actief in 33 landen. In België zijn er momenteel 8 kantoren en ze specialiseren zich specifiek op het profiel van bedienden en kaderleden.

Eva en Keerthana zelf rekruteren de Office and Sales Support profielen. Concreet zijn dit onthaalmedewerkers, administratieve medewerkers, Office Assistants, Customer Servicemedewerkers, … Zij focussen zich op de soft skills.

Hoe ziet de dag als recruiter eruit?

Zij gaan persoonlijk langs bij een klant en nemen de vacature onder de loep. Daarnaast onderhandelen ze over de prijzen. Hays schrijft de meeste vacatures zelf uit en post ze op de JOBwordz. Daarna zoeken ze intern en extern de meest geschikte kandidaat.

Potentiële kanshebbers worden eerst telefonisch gescreend. Daarna krijgen ze de persoonlijkheidstest.

Eens dat achter de rug, volgt een diepte-interview op kantoor. Daar overlopen ze samen met de kandidaat de persoonlijkheidstest. 

Tot slot zitten ze samen met de collega’s en brainstormen ze over welke job deze kandidaat het best kan uitvoeren aan de hand van zijn competenties, talenkennis, … De kandidaat wordt hierin betrokken. Hierna legt Hays contact met het bedrijf zelf en de kandidaat.  

Dan is het enkel nog een kwestie van aftoetsen of het bedrijf dit ook een match vindt. Eens opgestart komt Hays nog terug langs na 6 tot 12 weken. Follow-up en evaluatie hoort immers ook bij de hele selectieprocedure. 

En… wat nu?

Ja, de persoonlijkheidstest klinkt misschien beetje vreemd, maar eens je over de drempel heen bent is het eigenlijk best wel een krachtig instrument in werving en selectie. Want per slot van rekening willen we allemaal een job die ons nauw aan het hart ligt, waar we onszelf kunnen zijn, lekker dicht bij onze persoonlijkheid. Testen die handel! 

Anouk & Aurélie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: