Als diversiteit een kans wordt

Aan het werk met een beperking @ VRT 

Artikel door Sihame El Haouari

Als student Office Management ga ik ongetwijfeld terecht komen op een leuke diverse werkvloer. Maar hoe zetten bedrijven en organisaties in op diversiteit op de werkvloer? Ik ben benieuwd naar het verhaal van de VRT.  In een gastcollege binnen het vak ‘Diversiteit op de werkvloer’ (van docent Ann Foubert) kwamen Joris Verhulst (Attaché – jurist Welzijn op het werk) en Geertje De Ceuleneer (Beleidsmedewerker diversiteit – VRT) hun verhaal vertellen. Ze brachten een relaas over hoe zij met diversiteit op de werkvloer aan de slag gaan. En dat diversiteit een breed begrip is, dat hebben we geweten. 

Makkelijker gezegd dan gedaan

Een diversiteitsbeleid opstellen is niet evident, zo blijkt. Het is een heel proces om beleid te maken – maar verder is het ook belangrijk dit door te trekken naar alle uithoeken van je organisatie. Mensen met een arbeidshandicap verdienen immers evenzeer een kans om hun talenten te ontplooien – evenveel als de doorsnee medewerker. Kansen geven en je omgeving aan te passen aan hun noden, is essentieel. 

A true story 

Joris Verhulst brengt aansluitend zijn verhaal. Als blinde man liet hij zich niet tegenhouden om te gaan werken. Hij geeft mee met welke struikelblokken hij dagelijks te maken krijgt, in zijn zoektocht naar een job. De meeste websites zijn immers helemaal niet gebruiksvriendelijk voor blinden of slechtzienden. Vervolgens is er ook nog het mobiliteitsprobleem. Als persoon met een beperking is het zoveel moeilijker om zich van punt A naar punt B te verplaatsen. 

Collage diversiteit

Maar moeilijk gaat ook – dat bewijst hij elke dag. Als belangrijke tip geeft hij ons mee om duidelijk te communiceren naar de werkgever toe. De werkgever moet kunnen kijken naar wat een persoon met een beperking kan en niet altijd de focus te leggen op wat hij niet kan. Perspectief is alles. Als anekdote vult Verhulst nog aan dat voor veel mensen met een beperking de IPhone vaak een life-saver is, omwille van Siri. Blinden of slechtzienden gebruiken Siri vaak. Ze vragen de ingebouwde ‘hulplijn’ dan om de  ‘voice over’ aan te zetten. Vanaf dan zal Siri, bij elke aanraking van het scherm, laten weten wat ze net hebben aangeraakt.

Focus op talenten

Als belangrijkste les naar de toekomst toe, neem ik mee dat die focus op diversiteit geen overbodige luxe is. Stop dus met enkel naar de mens en zijn beperkingen te kijken, lang leve de focus op ieders talent. Ik ben alvast benieuwd naar het vervolg op élke werkvloer waar ik nog kom. En hoop van élk van jullie hetzelfde 🙂 

Sihame

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: