Exclusive@Voka

(Tekst door Leen Haesaert – docent – @leen.haesaert)

Tweedejaarsstudenten zijn hun laatste project voor dit jaar gestart. Dit keer binnen het vak Cocreating the Community. Ze gaan samenwerken met Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

Kmo’s gezocht

De studenten moeten aan de slag met de positieve ervaringen van klanten van regionale kmo’s. We stuurden ze daarom op woensdagavond 22 maart naar het Grand Kavee van het Afas Stadion van KV Mechelen dat het decor werd voor het Exclusive@Voka event. Bijna 300 ondernemers verzamelden er voor een netwerk- en inspiratiemoment. Als je daar geen kmo in de juiste stemming vindt om mee te werken, dan weten we het niet meer. Van een goed plan gesproken dus!

36 prospects

Grand Kavee – 18.30 uur. Onze studenten staan klaar om zo veel mogelijk kmo’s over de streep te halen om mee te werken zodat alle projectteams de dag erna al aan de slag zouden kunnen gaan. Het loopt aanvankelijk wat stroef. “Moeten we echt van achter die tafels vandaan?” en “Durven we wel op die kmo-leiders af te stappen?”, horen we ze aarzelen. De tijd dringt. Ze hebben welgeteld een half uur om hun project te ‘verkopen’.

19.00 uur. Studenten kloppen af op …. 36 prospects. Wie had dit durven dromen? Knap werk!

Deze slideshow vereist JavaScript.

En nu?

We moeten noodgedwongen selecteren en houden uiteindelijk een 8-tal kmo’s over waarmee onze studenten in zee gaan.  Elk projectteam krijgt een kmo toegewezen. En elk teamlid gaat een aantal tevreden klanten van die kmo interviewen, hun positieve feedback optekenen en omzetten in een succesverhaal.  Die verhalen kunnen de bedrijfsleiders dan in een nieuwsbrief of blog delen met hun personeel of met de buitenwereld. Verder zullen de studenten de verhalen ook in aantrekkelijke beelden weergeven op een pancarte of poster. Daarnaast bedenken ze nog een gadget waarmee ze de stem van de tevreden klant dagelijks dicht bij de werknemer brengen. Daar word je happy van.

Waarom storytelling?

Customer service is een zaak van iedere werknemer, ook van het personeel dat niet meteen een fysiek of online contact heeft met de klant. Met ‘stories’ bereik je elk niveau van de kmo: van de werkvloer tot het management. Verhalen zijn krachtig. Verhalen verbinden. Wie zich een uitstekend beeld kan vormen van hoe de klant denkt, handelt en wat hij belangrijk vindt, kan de klantenbeleving (customer experience) heel gericht verder versterken. Verhalen zetten mensen dus ook in beweging.

Van hieraf moet je gaan

We laten jullie nu los, beste studenten.  Wij hebben het project op de rails gezet.  Het is nu aan jullie om het projectcharter op te stellen, de planning uit te tekenen, de contacten met de kmo’s op te volgen, de interviews met hun klanten in te roosteren en de succesverhalen uit te schrijven. Dit project is dan ook de laatste voorbereiding voor de bachelorproef van jullie derde jaar waarin jullie verschillende projecten tegelijkertijd tot een goed einde zullen moeten brengen.

Succes!

En bedankt Silke, Liana, Divine, Julie, Noa, Sihame, Cédric, Yannis, Laura en Joyce!

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: