Shanghai als thuisbasis

jonathan xu indiv foto

Jonathan Xu – van student tot zakenman in Shanghai

Zakendoen in China, wie had dat gedacht… Na mijn internationale stage in Shanghai in voorjaar 2017, ben ik er blijven plakken. Momenteel werk ik hier zelfs voor mijn eigen bedrijfje. Thomas More heeft veel van me gevraagd de laatste drie jaren, maar het was zeker en vast de moeite waard! Het feit dat Thomas More zoveel internationale contacten heeft, zet je echt aan om zelf naar het buitenland te vertrekken. Ik kan het alleen maar aanraden!

Mijn verhaal

Drie jaar geleden begon ik op Thomas More aan de richting Intercultural Relations Management. Ik was vaak met de hakken over de sloot geslaagd voor de taalvakken en ik wist totaal niet wat ik na de opleiding zou doen. In het middelbaar studeerde ik ‘Multimediale Vorming’, een richting in het kunstonderwijs in Antwerpen. Mijn opleiding in de middelbare school had me dus totaal niet voorbereid op de cultuur- en taalvakken in Thomas More.

Chinees als troef

Mijn keuze voor de derde taal ging uit naar Chinees, aangezien ik zelf van Chinese origine ben. Het niveau was toch iets moeilijker dan verwacht en ik slaagde steeds met 50 of 60 procent. Op het einde van het eerste semester belden we tijdens de les Chinees met enkele studenten die momenteel in Chengdu, China zaten. Dat is het moment waarop m’n hele leven veranderde; ik heb toen op een avondje besloten om in het tweede semester op studie uitwisseling te gaan naar Chengdu.

Daar verbeterde ik mijn Chinees, leerde zakendoen op de ‘Chinese manier’ en leerde ik vooral mezelf kennen. Het is op dat moment dat ik echt verliefd geworden ben op China. Toen mijn studie uitwisseling was afgelopen, wist ik meteen dat ik mijn stage in China moet, zou en wou doen. Ik regelde meteen een stage in Shanghai en in het 2de semester van het 3de jaar vertrok ik weer naar China. Ik deed m’n stage in het Radisson Blu hotel in Shanghai en was er voor 3 maandjes de ‘Foreign Guest Relationship Manager’. Al gauw kreeg ik de leiding over de bel boys en gaf ik dagelijks Engelse lessen, gecombineerd met cultuurlessen over het Westen.

Mijn eigen bedrijf

Eerder dat semester, had ik een bedrijfje opgestart met een vriend van me in België: ‘Creative & Intelligent Digital Design (CIDD)’. M’n plan was toen om na afloop van mijn stage terug te keren naar België en deeltijds voor het bedrijfje te werken. Wat ik echter niet had voorzien, is dat ik veel vragen kreeg m.b.t. webdesign, coderen en design in Shanghai. Ik werkte in het hotel van maandag tot en met vrijdag en in de weekends werkte ik in Shanghai voor ons bedrijfje. Al gauw werkten we voor kleinere, internationale bedrijfjes en dit sloeg m’n leven weer door elkaar.

Talen: van worsteling tot groef

Op het einde van m’n internationale stage besloot ik dan ook om terug te komen naar Shanghai en om het avontuur van CIDD verder te zetten. We zijn sinds kort ook op zoek naar stagiaires die graag een tijdje in Shanghai zouden willen werken. De opleiding IRM gaf me de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan en hier de plaatselijke cultuur op te snuiven. Het is ook o.a. dankzij het niveau van de talen in Thomas More dat ik hier mijn plan kan trekken. Een absolute aanrader – zelfs voor iemand die in het begin talen vooral een worsteling vond. 

Ik raad deze richting aan voor al diegenen die geïnteresseerd zijn in het buitenland. Ik kan je wel al waarschuwen… Het is niet allemaal wauw.  Durf je geest open zetten en oefen alvast je geduld. Als je graag naar ’t buitenland wil gaan tijdens je opleiding, dan is Thomas More de juiste keuze. Zelf heeft deze school een ruim aanbod aan buitenlandse locaties voor studie uitwisselingen en stages, maar Thomas More is ook zeer flexibel in het zelf regelen van een stage.

jonathan xu groepsfoto

Dit was een beetje mijn verhaal van de afgelopen drie jaren op Thomas More. Gedurende die 3 jaren, leerde ik heel veel nieuwe dingen; maar het belangrijkste is toch dat ik mezelf leerde kennen. Momenteel zit ik hier vredig in het zonnetje op het terras van ‘Costa Coffee’ in Shanghai. Over een uurtje heb ik een meeting en in de namiddag nog twee. Ja, ik kan wel zeggen dat Thomas More me heel wat aangeboden en geleerd heeft. Waar wacht jij nog op?

Als je met een vraag zit, aarzel dan niet om me te contacteren: jonathan@cidd.eu of +8613901763546.

Groetjes uit Shanghai

Jonathan Xu

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: