Stage in Rome, mijn unieke kans!

Tekst geschreven door: Jarne Van den Cruyce, derdejaarsstudent CRM

Arne Kohlbacher is 25 jaar en zit momenteel in zijn laatste jaar van Intercultural Relationship Management, Organisatie & Management. Hij heeft ervoor gekozen om gedurende 3 maanden een internationale stage te lopen bij FIT (Flanders Investment & Trade) in Rome. In deze blog deelt Arne heel graag zijn persoonlijke beleving vanuit Rome! 🇮🇹

Hoe ik FIT leerde kennen…

Ciao amici, mijn naam is Arne en neem jullie vandaag graag mee naar mijn stageplek in… ROME!!! 🤩
De opleidingsmanager van Organisatie & Management : Martine Michiels, had mij op de hoogte gebracht dat Flanders Investment & Trade nog op zoek was naar een stagiair. Ik had toen al een sollicitatie voor een bedrijf in Frankfurt en Eindhoven achter de rug. Maar mijn voorkeur ging uit naar een land in Zuid-Europa, zoals Spanje of Italië. Vorig jaar ben ik via een Erasmusuitwisseling reeds naar Madrid gegaan. Helaas werd dit avontuur vroegtijdig stopgezet door de huidige coronacrisis. Toen ik hoorde dat er nog een plaats vrij was bij FIT in Rome, leek dit dé unieke kans voor me. Mijn sollicitatie verliep erg vlot en kon ik al snel een ticket boeken richting Rome!

FIT is een bedrijf van de Vlaamse overheid en telt 2 kantoren in Italië, zowel in Rome als in Milaan. Het kantoor waar ik werk in Rome heeft maar 2 werknemers, waarvan 1 persoon parttime werkt. Wij zijn dus verantwoordelijk voor bedrijven in Zuid-Italië, Midden- Italië, Malta en Vaticaanstad. Doordat FIT een klein bedrijf is, heb ik geen specifieke functietitel en ben ik dus de “stagiair”. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat mijn dagen erg saai zijn. Integendeel! 😉 Dankzij mijn stage kan ik veel beter omgaan met grote verantwoordelijkheden en wachten er dagelijks nieuwe uitdagingen op me!

Duik mee in mijn agenda

Mijn stage bestaat volledig uit telewerk. Mijn uren zijn flexibel en ik beslis zelf wanneer ik start. Dus start ik meestal rond 8u en werk dan tot 17u of 17u30. Mijn middagpauze neem ik meestal om 14u, omdat ik heb gemerkt dat Italianen de gewoonte hebben om iets later te eten in de middag. 🍝 De sfeer op het werk zit ook goed; de collega’s zijn vriendelijk en behulpzaam. Helaas heb ik mijn collega’s nog niet fysiek kunnen ontmoeten. Momenteel werk ik mee aan de voorbereiding van de handelsmissie. In juni komen een 20-tal bedrijven uit België naar Italië om hieraan deel te nemen. Daarbuiten werk ik ook aan handelsdossiers en beantwoord ik vragen van bedrijven uit Italië en België.

Diversiteit van Mechelen tot Italië

De vakken Flanders Expat en Diversiteit op de werkvloer waren zeker toepasbaar tijdens mijn stage. Deze vakken hebben me geholpen om inzicht te krijgen in andere culturen en hoe je hiermee omgaat. Ik heb ook deelgenomen aan verschillende interessante seminaries, waaronder een seminarie dat werd georganiseerd door een FIT-medewerker. Dit was een ideale voorbereiding voor mijn stage.

Language skills on point

Doordat FIT een Belgisch bedrijf is, spreek ik Nederlands met mijn collega’s. Mijn opdrachten zijn voornamelijk in het Engels, Frans of Italiaans. FIT werkt vaak samen met Italiaanse bedrijven, waardoor ik vaak Italiaanse teksten moet vertalen. Dit was voor mij een uitdaging, aangezien ik nog nooit Italiaans geleerd heb. Gelukkig hebben mijn huisgenoten en vrienden me hierbij goed geholpen! 👌

Wat ik verwachtte?

Ik had verwacht dat het niet eenvoudig zou zijn om mij aan te passen aan een nieuwe cultuur en nieuwe werkomgeving. Dit dacht ik vooral omdat mijn stage voornamelijk bestaat uit telewerk. 👨‍💻 Uiteindelijk viel dit best mee en kon ik me al snel aanpassen aan de Italiaanse cultuur. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen die mij hebben geholpen om de Italiaanse cultuur te ontdekken. Ik hoopte dat ik tijdens mijn stage veel kansen zou krijgen en veel zou bijleren. Zowel op professioneel vlak als op persoonlijk vlak heb ik de afgelopen maanden veel bijgeleerd.

Een toekomst bij FIT

Ja, ja, ja! Ik zie dit zeker als mijn toekomstige job. Vooral het internationaal aspect spreekt mij enorm aan! FIT organiseert voornamelijk ook evenementen. Dit vind ik zeer interessant, aangezien netwerken iets is dat ik graag doe 🔗! Helaas zijn er door Corona geen evenementen kunnen doorgaan tijdens mijn stage.
Zo, dat was het dan voor vandaag. Hopelijk hebben jullie genoten van mijn blog en horen jullie een volgende keer nog eens van mij! Zonnige groetjes vanuit Rome. Arrivederci! 🌞

Mijn tip voor alle studenten: TWIJFEL NIET EN GA OP INTERNATIONALE STAGE! ✈
Dit is jouw UNIEKE kans om ervaring op te doen, van een nieuwe cultuur te proeven en nieuwe mensen te leren kennen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: