Tot uw dienst!

Tekst door Leen Haesaert – @leenhaesaert docent)

Een office manager speelt een sleutelrol in een bedrijf als het gaat om het verbeteren van bestaande diensten, aldus Annelies Thoelen die ons in oktober met haar lezing over Service Design heel erg wist te inspireren met haar passie voor deze methode.

De klant centraal met Service Design

Service design is een methode om diensten te ontwerpen of te verbeteren. Je denkt hierbij volledig vanuit het perspectief van de klant. Je gaat niet raden wat de gebruikers willen, maar je gaat ze eerst goed leren kennen en ze vragen wat volgens hen een dienst relevant, nuttig of geliefd maakt.

SD5  SD5  SD5

Van zero tot hero

In het tweede jaar Office Management leer ik mijn studenten de knepen van deze methode.  Na een 6-tal weken spelen ze met de begrippen customer journey, touchpoints, stakeholders, persona, customer experience en ontwerpen ze zelf een nieuwe dienstverlening waarbij de klantervaringen centraal staan.

 

Annelies bevestigt

Op het einde van onze lessenreeks komt Annelies Thoelen, experte in Service Design, als gastspreker op bezoek. Annelies schetst hoe Service Design langzaam aan belang wint in het Vlaamse ondernemerslandschap. En maar goed ook. Want 2/3 van onze economie bestaat uit dienstverleningen. Zeker KMO’s grijpen groeikansen als ze hun dienstverleningen onder de loep nemen met de stapsgewijze analyse van Service Design.

Go-betweens

Annelies benadrukt de rol die office managers kunnen spelen binnen dienstverleningen die met Service Design aan de slag gaan. Ze zijn de go-betweens tussen werkgever en werkvloer. Ze verbinden die twee werelden want een office manager kent én het standpunt van de baas én van de werknemer en weet ook uitstekend wat er in alle bedrijfsafdelingen leeft. Ze kunnen perfect instaan voor interviews en dataverzameling, workshops organiseren en brengen de juiste mensen rond de tafel. Kortom:  ze zijn de spilfiguren om het designproces mee in goede banen leiden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Uniek en extra troef

Annelies vindt het uniek dat onze opleiding het vak Service Design aanbiedt. Onze studenten hebben hier een extra troef mee in handen. Want steeds meer bedrijven passen de methode toe om hun dienstverleningen te optimaliseren. Het welslagen van een Service Design project zal dus mee in de handen van onze studenten liggen. Knap, toch?!

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: