Marktonderzoek voor dummies

(Tekst door Dideke Elseviers – student)

Een marktonderzoek, hoe begin je daaraan?

marktonderzoek-voor-dummiesDat dacht ik ook toen ik aan het project voor Atmetis begon. Als laatstejaarsstudent People Management, Human Resources, was marktonderzoek niet onmiddellijk mijn specialiteit. Maar de volhouder wint!

The first step is the hardest.

Atmetis helpt werkgevers met het opleiden, begeleiden en coachen van hun werknemers. Het bedrijf vroeg ons om een marktonderzoek te doen naar opleidingen voor KMO’s in de transportsector.

Ik wist natuurlijk nog niets af van opleidingen in deze sector. Dus ging ik zelf op onderzoek uit!  Ik ontdekte een aantal heel interessante opleidingen waarvan ik het bestaan zelfs niet kende. Op basis van deze research konden mijn team en ik een concrete en uitgebreide vragenlijst opstellen. De eerste stap was gezet!

The next step was even harder.

Daarna begon blijkbaar pas het echte werk. We contacteerden een uitgebreide lijst van KMO’s in de transportsector en vroegen hen heel enthousiast om de vragenlijst in te vullen. Bedrijven bleken niet onmiddellijk happig om dat te doen ….

Don’t stop, keep going.

We hebben heel veel gemaild, getelefoneerd en zo hadden we uiteindelijk toch voldoende resultaten om te analyseren. Onze opdrachtgever was tevreden!

The secret: Never give up!

Wat ik hieruit heb geleerd? Respons ligt bij een marktonderzoek sowieso zeer laag: 10% is al een mooi resultaat! Om dat te bereiken moet je zoveel mogelijk personen van je doelgroep contacteren. Wat mij betreft, komt een marktonderzoek in de eerste plaats neer op een gezonde dosis doorzettingsvermogen!

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: