Een nieuwe kijk op mijnbouw dankzij Catapa

(Tekst door student Kasper Belmans – @KasperBelmans)

Als laatstejaarsstudent Intercultural Relations Management koos ik voor een bachelorproef waarin ik me kon verdiepen in de cultuur van een bepaalde regio in de wereld. Daarom combineerde ik lessen over Latijns-Amerika in de banaba Intercultureel Management met  een boeiend, aan Latijns-Amerika gelinkt, stageproject.

Zo gebeurde het dat deze student Intercultural Relations Management vanaf oktober drie dagen in de week Catapista werd!

“Cata-wat?!”, denk je nu vast. Catapista. Dat is de naam die de medewerkers van de vrijwilligersorganisatie Catapa toebehoort.

Eén dag stage en al op weekend!

Je vraagt je misschien af wat een stageproject precies is? Wel … Omdat ik de regio Latijns-Amerika had gekozen, kreeg ik de opdracht om op zoek te gaan naar een organisatie die met/voor Latijns-Amerika werkt. Ik moest de organisatie er zelf van overtuigen om mij als tijdelijke werkkracht aan te nemen. Door een tijdje mee te draaien in de organisatie zou ik on-the-job meer leren over de regio die me zo boeit.

En dat is me gelukt! Ik heb de organisatie Catapa gevonden én overtuigd!

Waar Catapa precies voor stond, wist ik aanvankelijk ook niet. Ik wist alleen maar dat ze zich focussen op mijnbouw in Latijns-Amerika. Dat is waarom hun vormingsweekend aan het einde van mijn eerste stageweek voor mij als geroepen kwam.

Dit vormingsweekend hoorde bij hun “Train the Trainers”-programma, een opleidingsprogramma voor hun eigen vrijwilligers. Via lezingen en workshops kreeg ik tijdens dit weekend inzicht in de problematiek rond mijnbouw. Het was ook de ideale manier om mijn collega’s te leren kennen!

 

Een tweede weekend op het einde van mijn stage was de perfecte afsluiter.

Mijn rol bij Catapa?

Ik werkte hoofdzakelijk aan een opdracht rond alternatieve economieën. Verder postte ik af en toe berichten op hun sociale media en kreeg ik ook vertaalopdrachten voor hun website. Vertalen van en naar het Nederlands, Engels en Spaans was ideaal om die talen te oefenen.

Het pendelen naar Gent was niet altijd evident, maar ik ben heel blij dat ik me daardoor niet heb laten ontmoedigen. Dit was een heel boeiende ervaring! Wil je meer weten over deze organisatie? Ga dan zeker eens een kijkje nemen op http://catapa.be/en.

 

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: