Slechts een kwartiertje over de grens

(Tekst door Dideke Elseviers – student 3e jaar Office Management)

Maar een kwartiertje van de grens, daar ligt Breda, daar doe ik mijn stage. Een uurtje rijden van mijn ouderlijk huis, maar toch is het er al anders! Zo is een worstenbroodje plots niet meer dit

Worstenbroodje.jpg

 maar dit

Worstenbroodje2.jpg

Hoe zijn de mensen? Zijn die echt zo anders? Brabanders worden toch “nep Belgen” genoemd. Met hun “zachte G”… zijn ze misschien dan toch net als wij?

Breda overdag

Breda overdagBreda is een groene stad. Geen grote gebouwen, maar veel parkjes, beekjes en bossen. Iedereen is hier erg vriendelijk en zegt je vaak vriendelijk zomaar gedag. Een beetje gezelligheid, wie wil dat nu niet? Lange fietstochten, hardlopen of gewoon rustig in het park zitten, heerlijk!

Breda tijdens de avonduren

Breda avondurenBreda leeft in de ochtend, Breda leeft overdag. Breda is ook een prachtige stad tijdens de avonduren. Honden gaan mee naar de binnenmeertjes en bossen. Breda biedt alles wat een binnenstad moet bieden en zoveel meer. Na een dag stage is het heerlijk toeven op een terrasje met de zon in je gezicht. Niemand zegt toch “nee” tegen een gezellig avondje weg?

Carnaval

Wat maakt Breda dan anders? België heeft ook leuke steden, mooie natuurgebieden en mensen die je vriendelijk gedag zeggen. Als vegetariër is een worstenbroodje ook niet zo spannend natuurlijk. Een van de eerste dingen die ik hoorde bij mij op stage was: “Wat word jij met carnaval?”. Tja, carnaval, dat vieren de kinderen bij ons ook wel? In Breda is het toch heel anders! Duizenden mensen op straat, in de kroeg, thuis, op het werk: verkleed! Hele groepen mensen die vrij vragen om van vrijdag tot en met dinsdag carnaval te kunnen vieren. Ook ik moest natuurlijk mee van mijn vriend die geboren en getogen is in Breda.

Ik ben blij dat ik meegegaan ben. Gezellig, druk en (te) veel bier. Ik had natuurlijk gewoon stage, dus heb ik het fatsoenlijk gehouden. Maar het gelal, zo wordt de valse zang van iedereen in de kroeg genoemd, is toch echt wel aanstekelijk. Ik was verkleed als eekhoorn, mijn vriend was een lieveheersbeestje.

CarnavalIs het dus anders?

Ja en nee. Breda heeft andere tradities en feesten. Het accent klopt ook niet helemaal (onze G is toch echt wel mooier). De mensen zijn vriendelijk, net als thuis, maar op een andere manier. En laten we eerlijk zijn, in België krijg je toch echt geen vrij om dronken in een eenhoornpakje de straten onveilig te maken met vrienden en familie! Maar toch, het is een tweede thuis, een klein uurtje rijden van huis.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: