Kijken bij de buren… Vroedvrouw worden in tijden van corona, hoe verloopt dat?

Hallo iedereen, ik ben Fadoua El Yousfi en studeer vroedkunde. Dankzij mijn nicht Firdaous El Atmioui – die Organisatie & Management (vroeger Office Management) studeert, krijg ik de kans om mijn belevingen te delen. Firdaous schreef zelf al eens een blog hier

Ja, studeren in tijden van corona is immers niet evident, ook niet voor andere opleidingen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat ook veel gelijk loopt.

In elk geval… ik hoop ik een betere kijk te geven in het leven van een vroedvrouw in spe en vooral.. in dat van een mede-student in een net iets andere richting! 👩‍⚕️

De cursieve stukjes zijn gedachtenstreepjes die vanuit Organisatie & Management zijn toegevoegd 🙂

Bijzondere tijden

Dit academiejaar heb ik 2 stageperiodes gehad in het GZA Sint-Vincentius. Ik liep stage in november op de afdeling materniteit en vanaf februari op de afdeling cardiologie of hartchirurgie. We komen nauw in contact met patiënten en met elkaar tijdens de briefing. Bij de verzorging van de patiënt, wondzorg, bloedafnames 💉 en parameters opnemen is er nu eenmaal sprake van lichamelijk contact en dat zal nooit veranderen.

Online begeleiding van een offline stage

De begeleiding van de vroedvrouwen en verpleegkundigen verloopt ook in coronatimes zeer goed! De begeleiders doen steeds hun best om ons zoveel mogelijk bij te leren in de praktijk. Omdat het niet mogelijk is om mijn stagebegeleider in het echt te ontmoeten, bellen we wekelijks om mijn ervaringen te bespreken. Mijn stagebegeleider en ik houden ook contact met elkaar via Teams. Zo is er altijd ruimte voor vragen, twijfels en word ik op een aangename manier geholpen.

(Ook bij OM verliepen heel wat stagesprekken online. Daar vertelde Anouk eerder over in deze blog. Eigenlijk wel ferm knap hoe onze stage mentoren zich ook aan deze nieuwe realiteit hebben aangepast.)

Had corona ook voordelen?

Zeker! Tijdens mijn stage ervaarde ik enorm veel voordelen. In coronatijden merk je dat het bezoek op de dienst erg beperkt is. Het klinkt misschien vreemd maar omdat ik altijd meer stress ervaar door drukte van bezoekers, geniet ik nu meer van de rust. Dit merkte ik niet alleen bij mezelf maar ook bij de patiënten. Ze zijn meer ontspannen en genieten van elkaars gezelschap. Anderzijds vond ik het dragen van een mondkapje 😷 een grote aanpassing! Dit ben ik met de tijd gewoon geworden maar valt zeker niet te onderschatten.

If you believe in yourself, anything is possible. Ook studente Yousra vertelde daarover.

(Absoluut!)

Hoe ik het ervaar

Vroedkunde is uiteraard een fysiek en mentaal zware opleiding. Sommige dagen heb ik het ook moeilijk en voel ik me niet zo goed. Tijdens mijn stage ervaar ik veel stress omdat ik wil bewijzen dat ik het kan en mijn werk altijd uitstekend wil uitvoeren. In tijden van corona kon ik dus niet afspreken met vrienden en familie om even mijn stoom af te blazen. 😅

Ja, dat vonden wij ook bij OM het aller moeilijkste. Gelukkig zijn er ook kleine gelukjes te vinden dichterbij én konden we online blijven elkaar ontmoeten. OM-studenten Lauranne had het daar eerder over.

Love, love, love

De liefde en erkenning van de patiënten is enorm groot en zeer aanwezig. Ons werk wordt gezien en dat wordt in woorden én daden duidelijk gemaakt. De kleinste dingen worden opgemerkt zoals een waterfles brengen, het bed opdekken, begeleiden naar de lavabo, etc.

Doelen zijn er om te behalen!

Ondanks alle tegenslagen probeer ik door te zetten omdat ik heel graag mijn doelen wil bereiken. Ik geloof dat het zonder corona ook moeilijke zou zijn. Dit is dan ook een grote reden om te blijven knallen 💥 omdat ik weet waarvoor ik het doe. Als het écht even tegenzit, kan ik nog altijd rekenen op mijn familie en vrienden die me ten alle tijden een luisterend oor bieden!

Tot slot…

Als je een grote passie 😍 hebt voor verpleegkunde of vroedkunde, twijfel dan zeker niet om het te gaan studeren. Het zijn zware richtingen met veel theorie en praktijk maar laat het op je afkomen én ZET DOOR! Het is een mooi beroep en ik haal er als student maar vooral als mens erg veel voldoening uit!

Daar kunnen we ons eigenlijk vanuit OM enkel bij aansluiten. Volg je passies! Dus klopt je hart sneller voor talen, hou je ervan om met en voor mensen te werken, wil je de “fixer” binnen een organisatie worden om je in HR, Events of Interculturele relaties te verdiepen, dan ben je bij Organisatie & Management aan het juiste adres…

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: